Ουκρανία – Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων

Ουκρανία – Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων

«Βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία με τους εταίρους για να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τι συνέβη πραγματικά. Αυτή είναι, λοιπόν, μια πραγματική ανησυχία», είπε ο Μπλίνκεν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τίποτα σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία με τους εταίρους για να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τι συνέβη πραγματικά. Αυτή είναι, λοιπόν, μια πραγματική ανησυχία», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις αναφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν χημικά όπλα στη Μαριούπολη.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση εξέταζε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει τον προηγούμενο μήνα πως οι αβάσιμες κατηγορίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο είχε βιολογικά και χημικά όπλα υποδήλωναν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκεφτόταν να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία.

Η παραγωγή, η χρήση και η αποθήκευση χημικών όπλων απαγορεύονται βάσει της Σύμβασης του 1997 για τα Χημικά Όπλα. Αν και καταδικάζεται από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο λευκός φώσφορος δεν απαγορεύεται βάσει της Σύμβασης, σημειώνει το Reuters.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για να σχολιάσει το ζήτημα. Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία διέψευσαν τη χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από την 48η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή