Πούτιν: Αποφασισμένος να φτάσει έως το τέλος

Πούτιν: Αποφασισμένος να φτάσει έως το τέλος

Την πεποίθησή του ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο» και θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο» και θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μιλώντας στην Απω Ανατολή, σε εκδήλωση με αφορμή την επέτειο από το ταξίδι του πρώτου κοσμοναύτη, του Γιούρι Γκαγκάριν, στο Διάστημα, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η Ρωσία δεν πρόκειται να κλειστεί στον εαυτό της» λόγω των δυτικών κυρώσεων και ότι «είναι εντελώς αδύνατο στον σύγχρονο κόσμο να απομονωθεί μια χώρα, και μάλιστα μια τεράστια χώρα σαν τη Ρωσία». Στην ίδια ομιλία του δήλωσε ότι οι στόχοι των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι «ξεκάθαροι και ευγενείς», προσπερνώντας ως fake news τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου. Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, είχε ανακοινώσει ότι έχουν εντοπιστεί 403 πτώματα αμάχων μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ οι ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν βιασμούς γυναικών, κάτι που η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά. Χθες το βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν τον φιλορώσο ολιγάρχη και επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βίκτορ Μεντβέτζουκ. Ο Μεντβέτζουκ ήταν σε περιορισμό κατ’ οίκον αλλά διέφυγε τρεις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Στην τελική φάση η πολιορκία της Μαριούπολης, με καταγγελίες για χρήση χημικών.

Στο μεταξύ, η μάχη της Μαριούπολης έχει εισέλθει στην τελική, κατά τα φαινόμενα, φάση της, καθώς οι Ουκρανοί μαχητές έχουν περιοριστεί στη χαλυβουργία Azovstal, περικυκλωμένοι και με τα πυρομαχικά τους να εξαντλούνται. Ο Ζελένσκι απηύθυνε εναγώνια έκκληση προς τη Δύση για άμεση παροχή στρατιωτικής βοήθειας, ενώ το νεοναζιστικής προέλευσης Τάγμα Αζόφ ισχυρίστηκε ότι τρία μέλη του «δέχθηκαν χημικό πόλεμο αλλά χωρίς καταστροφικές συνέπειες». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δεν υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί πιθανής χρήσης χημικών. «Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τίποτα, νομίζω ούτε και οι Ουκρανοί» είπε ο Μπλίνκεν.

Τεράστιες διαστάσεις έχει αποκτήσει η τραγωδία που βιώνουν τα παιδιά της Ουκρανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF, περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά (τα δύο τρίτα του συνόλου) έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τουλάχιστον 142 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και 229 έχουν τραυματιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT