Πλήγμα στο γόητρο της Μόσχας – Βούλιαξε η ρωσική ναυαρχίδα

Πλήγμα στο γόητρο της Μόσχας – Βούλιαξε η ρωσική ναυαρχίδα

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι την κατέστρεψε με πυραύλους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό πλήγμα δέχθηκε το γόητρο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων καθώς το καταδρομικό «Moskva», ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, βούλιαξε χθες στα ανοιχτά της Οδησσού

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, η έκρηξη στο καταδρομικό προκλήθηκε από δύο πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον ουκρανικό στρατό και προκάλεσαν ανάφλεξη πυρομαχικών. Η νότια διοίκηση του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Neptune, ουκρανικής κατασκευής. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σκάφος όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά και ότι το πλοίο βυθίστηκε ενώ γινόταν προσπάθεια να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι. Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει τα αίτια της πυρκαγιάς, αναφέροντας ότι γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό τους. Ούτε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει χθες την εκδοχή του Κιέβου. Αν και δεν αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά την πορεία του πολέμου, η εξουδετέρωση του ρωσικού καταδρομικού ήταν μια εξαιρετικά επώδυνη εξέλιξη για τη Μόσχα. Με μήκος 186 μέτρων και πλήρωμα 680 ανδρών, το «Moskva» κατασκευάστηκε επί σοβιετικής εποχής, το 1983, και εκσυγχρονίστηκε την περίοδο 2018-2020. Ελαβε μέρος στις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στη Γεωργία και στη Συρία βομβαρδίζοντας εχθρικούς στόχους. Τον ίδιο ρόλο έπαιξε φέτος, στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, η ανηλεής πολιορκία της Μαριούπολης φαίνεται να βαίνει προς το τέλος της, καθώς οι Ουκρανοί πεζοναύτες και οι άνδρες του συντάγματος Αζόφ, που υπερασπίζονται την πόλη, έχουν περιοριστεί πλέον στην τεράστια χαλυβουργία Azovstal. Παράλληλα, δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι οι Ρώσοι συγκεντρώνουν στρατεύματα στα σύνορα ενόψει της αναμενόμενης μαζικής επίθεσής τους για την κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς. Φόβους για επέκταση του πολέμου δημιούργησε η καταγγελία της Μόσχας για βομβαρδισμούς ουκρανικών ελικοπτέρων εντός της ρωσικής επικράτειας, στην περιοχή Μπριάνσκ. Οπως αναφέρουν οι New York Times, η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται εντατικά για την παράδοση νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ή άλλος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα το Κίεβο για να στηρίξει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο Βερολίνο συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόρριψη της προγραμματισμένης επίσκεψης του προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο Κίεβο, λόγω της δυσφορίας του Ζελένσκι για την άρνηση της Γερμανίας να του παραδώσει βαρέα όπλα. Μετά τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, που χαρακτήρισε «κάπως εκνευριστική» τη στάση του Ζελένσκι, ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ έκανε λόγο για «διπλωματικό λάθος» της Ουκρανίας. Ωστόσο, αρκετά στελέχη των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, ασκούν κριτική στον Σολτς για ανεπαρκή στήριξη της Ουκρανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή