Γαλλία: Ο Αμπντεσλάμ σπάει τη σιωπή του για το Μπατακλάν

Γαλλία: Ο Αμπντεσλάμ σπάει τη σιωπή του για το Μπατακλάν

Μετά έξι χρόνια σιωπής και επτά μήνες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μόνος επιζών από τους τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν το Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, έσπασε για πρώτη φορά τη σιωπή του.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μετά έξι χρόνια σιωπής και επτά μήνες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μόνος επιζών από τους τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν το Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, έσπασε για πρώτη φορά τη σιωπή του. Ο Αμπντεσλάμ είπε ότι την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και δεν ανατινάχθηκε.

«Μου είπαν να πάω σε ένα καφέ στο 18ο διαμέρισμα (στα βόρεια του Παρισιού)», είπε ο Αμπντεσλάμ. «Μπήκα, παρήγγειλα κάτι να πιω, κοίταξα τον κόσμο γύρω μου και είπα “δεν θα το κάνω”. Δεν φοβήθηκα. Απλά δεν ήθελα να τους σκοτώσω». Ο 32χρονος κατέθεσε ότι είχε πληροφορηθεί για την αποστολή του μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, σε μια συνάντηση στο Σαρλερουά του Βελγίου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, θεωρούσε ότι το Ισλαμικό Κράτος θα τον έστελνε στη Συρία. «Ηταν σοκ για μένα, αλλά ο Αμπαούντ (ο θεωρούμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων) κατάφερε να με πείσει. Τελικά δέχθηκα και είπα “ΟΚ, θα το κάνω”».

Σε αντίθεση με πολλά άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο Αμπντεσλάμ δεν είχε περάσει χρόνο στη Συρία. Οταν ενημέρωσε τα άλλα μέλη ότι ήταν ακόμη ζωντανός, τον βοήθησαν να φθάσει στις Βρυξέλλες, σε ένα κρησφύγετο όπου συνάντησε τους υπόλοιπους. «Ηταν τσαντισμένοι που πήγα, διότι τους έθετα σε κίνδυνο. Μου έβαλαν τις φωνές γιατί δεν ανατινάχθηκα. Είχαν μια αποφασιστικότητα που εγώ δεν είχα, είχαν δει πράγματα,  βομβαρδισμούς, όλα αυτά ίσως αλλάζουν τους ανθρώπους».

Εκείνο το βράδυ, 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Παρίσι, στο νυχτερινό κέντρο Μπατακλάν, έξω από το γήπεδο «Σταντ ντε Φρανς» και σε διάφορες καφετέριες και εστιατόρια, σε ένα μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας που άφησε βαθιά πληγή στη γαλλική κοινωνία. Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνελήφθη τέσσερις μήνες αργότερα στο Βέλγιο. «Αποφάσισα να μιλήσω», είπε την Τετάρτη, «γιατί μετά δεν θα έχω ποτέ ξανά την ευκαιρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή