Διώκεται το τουρκικό γυναικείο κίνημα

Διώκεται το τουρκικό γυναικείο κίνημα

Ζητήθηκε το κλείσιμο οργάνωσης εν μέσω αθρόων γυναικοκτονιών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την οργή φεμινιστικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση Τούρκου εισαγγελέα για τη διακοπή λειτουργίας της μεγαλύτερης οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα, με κατηγορίες περί «προώθησης ακολασίας».

Η οργάνωση «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες» (WWSF) δέχθηκε εισαγγελική παραγγελία, σύμφωνα με την οποία οφείλει να διαλυθεί «για λόγους εθνικής ασφάλειας». Η Εισαγγελία υποστηρίζει ότι η οργάνωση παραβίασε τον νόμο και ενήργησε με ανήθικο τρόπο, «ευνοώντας τη διάλυση της οικογενειακής εστίας με πρόσχημα την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Εισαγγελίας, η γενική γραμματέας της WWSF, Φιντάν Ατεσελίμ, δήλωσε: «Δεν πρόκειται απλά για επίθεση εναντίον μας, αλλά για επίθεση με στόχο όλες τις Τουρκάλες, όλα τα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες». Η επικεφαλής της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, Εμα Σινκλέρ-Ουέμπ, ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian: «Η εισαγγελική παραγγελία είναι προκλητική. Οι Αρχές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εκστρατεία της οργάνωσης είναι επιτυχημένη και δίκαιη».
Η ενέργεια της Εισαγγελίας είναι η τελευταία από μια ομοβροντία περιορισμών με στόχο πολιτικές οργανώσεις που ξεφεύγουν από το ιδεολογικό πρότυπο του κυβερνώντος κόμματος AKP του Ταγίπ Ερντογάν. Τον περασμένο χρόνο, ο πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών. Η πρωτοβουλία του οδήγησε σε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, πολλές από τις οποίες οργανώθηκαν από την WWSF.

Ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα υπεραμύνθηκαν της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής για την προστασία των γυναικών. Η προσπάθεια κλεισίματος της WWSF εντάσσεται σε μια ευρύτερη πολιτική περιθωριοποίησης του φεμινιστικού κινήματος και τη δημιουργία ρήγματος μεταξύ φεμινιστριών και συντηρητικών γυναικών στην τουρκική ύπαιθρο, που υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους το AKP. Η WWSF, με 750 ενεργά μέλη, ιδρύθηκε το 2010 ως απάντηση στη δολοφονία 17χρονης μαθήτριας από τον σύντροφό της. Η απαγόρευση της οργάνωσης πραγματοποιείται εν μέσω κύματος γυναικοκτονιών στην Τουρκία. Η WWSF εκτιμά ότι 416 γυναίκες σκοτώθηκαν πέρυσι στην Τουρκία εξαιτίας του φύλου τους, ενώ άλλες 72 έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του χρόνου έως και τον Μάρτιο. Η Σουκράν Ερογλου, μέλος του κέντρου γυναικείων δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, επισημαίνει ότι είχε προβλέψει την επίθεση των Αρχών κατά της WWSF, μετά την αλλαγή του νόμου για τις πολιτικές οργανώσεις. «Η ενίσχυση του γυναικείου κινήματος και της επιρροής του έπεισε την κυβέρνηση να κινηθεί εναντίον της οργάνωσης», λέει η Ερογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή