Πρώην σύμβουλος Κρεμλίνου: Ο Πούτιν ρισκάρει να χάσει την εξουσία αν κλιμακώσει στην Ουκρανία

Πρώην σύμβουλος Κρεμλίνου: Ο Πούτιν ρισκάρει να χάσει την εξουσία αν κλιμακώσει στην Ουκρανία

Πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης εκτιμά ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διακινδυνεύσει ακόμη και να χάσει την εξουσία εάν κλιμακώσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης εκτιμά ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διακινδυνεύσει ακόμη και να χάσει την εξουσία εάν κλιμακώσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Αντρέι Κορτούνοφ, πρώην σύμβουλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Ρωσικής Δούμας, μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC το πρωί της Πέμπτης –σε χρόνο σχετικώς ανύποπτο με τη βύθιση του Moskva- δήλωσε ότι ο Πούτιν έχει ανάγκη από μια επιτυχία που θα μπορούσε να την παρουσιάσει στον ρωσικό λαό.

«Τουλάχιστον χρειάζεται κάτι που να μπορεί να το παρουσιάσει στο εσωτερικό ως νίκη», δήλωσε ο Κορτούνοφ.

«Το ερώτημα είναι ποια νίκη τού είναι αρκετή; Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του έλεγε ότι μοναδική αποστολή αυτής της επιχείρησης στην Ουκρανία είναι να προστατεύσει τον λαό του Ντονμπάς. Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία».

«Δεν πρόκειται για την καταστροφή της Ουκρανίας με τη σημερινή της μορφή, αλλά για τη διασφάλιση των κερδών που έχει επιτύχει η Ρωσία στα ανατολικά της χώρας», συνέχισε ο Κορτούνοφ. 

Ο Κορτούνοφ εκτιμά ότι ο Πούτιν ίσως χρειαστεί να εμπλακεί σε κλιμάκωση για να εξασφαλίσει αυτή τη νίκη, αλλά προσθέτει ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί πολιτικούς κινδύνους.

«Το ερώτημα είναι φυσικά το τίμημα που είναι διατεθειμένο να πληρώσει το Κρεμλίνο για τη συνέχιση αυτής της επιχείρησης», είπε ο Κορτούνοφ.

«Κάποιοι εδώ στη Μόσχα υποστηρίζουν ότι για να συνεχιστεί αυτή η επιχείρηση, το Κρεμλίνο θα πρέπει να προχωρήσει σε κλιμάκωση.

«Αλλά αν αυτό συμβεί, τότε νομίζω ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι για τη ρωσική ηγεσία θα αυξηθούν επειδή οι άνθρωποι στη Ρωσία δεν θέλουν πραγματικά να πολεμήσουν εναντίον των Ουκρανών», συνέχισε.

«Τουλάχιστον η πλειονότητα του ρωσικού πληθυσμού, κατά την άποψή μου, δεν είναι αιμοδιψής και σίγουρα η δημόσια υποστήριξη της ηγεσίας Πούτιν μπορεί να μειωθεί εάν όλο αυτό κλιμακωθεί ή διαρκέσει πολύ», πρόσθεσε.

Το ΒΒC ρώτησε τον Κορτούνοφ εάν ο Πούτιν μπορεί να υφίσταται την παραμικρή, πραγματική πολιτική πίεση δεδομένης της τεράστιας προσωπικής του εξουσίας. Απάντησε, συμφωνώντας ότι η εξουσία στη Ρωσία είναι «πολύ συγκεντρωτική».

Ωστόσο, είπε ο Κορτούνοφ, ορισμένοι από τους συμβούλους του Πούτιν πιθανότατα έχουν ανησυχίες για την κατάσταση και ιδιαίτερα για την οικονομία, η οποία έχει επηρεαστεί από τις κυρώσεις.

«Βλέπω σημάδια κόπωσης», είπε ο Κορτούνοφ. «Νομίζω το καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια φυσική κούραση για την όλη κατάσταση. Ίσως είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι το ρωσικό κοινό αλλάζει απόψεις για τη σύγκρουση, αλλά σίγουρα αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ».

Με πληροφορίες από Newsweek

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή