Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλήγματα εκδίκησης από τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλήγματα εκδίκησης από τη Ρωσία

Βομβάρδισαν εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων που χτύπησαν το «Moskva»

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους πιο ισχυρούς βομβαρδισμούς ύστερα από την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων δέχθηκε χθες το Κίεβο, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη οργής και απόπειρα εκδίκησης της Ρωσίας για τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva», ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Το βράδυ της Πέμπτης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το «Moskva» βυθίστηκε εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, ενώ ρυμουλκούνταν προς τη βάση του, το λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία. Προηγουμένως, το μήκους 186 μέτρων σκάφος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από ανάφλεξη εκρηκτικών, η οποία, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, προκλήθηκε από επίθεση με πυραύλους Neptune, που εκτοξεύθηκαν από τη στεριά.

Η Μόσχα έκανε αόριστα λόγο για πυρκαγιά, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια που την προκάλεσαν, αλλά οι βομβαρδισμοί στο Κίεβο μάλλον επιβεβαιώνουν την ουκρανική εκδοχή. Οπως ανέφερε το ίδιο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν στο Κίεβο ήταν το εργοστάσιο Βίζαρ, όπου μεταξύ άλλων κατασκευάζονται και πύραυλοι Neptune. Το εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή Βίσνεβε, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, και υπέστη σοβαρές ζημιές από τον βομβαρδισμό.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Aμυνας προειδοποιεί ότι «ο αριθμός και η κλίμακα των πυραυλικών επιθέσεων εναντίον στόχων στο Κίεβο θα αυξηθούν, σε αντίποινα για οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ενέργειες και πράξεων σαμποτάζ επί ρωσικού εδάφους από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου». Το τελευταίο διήμερο, η Ρωσία καταγγέλλει βομβαρδισμούς ελικοπτέρων και μονάδων πυροβολικού της Ουκρανίας στη μεθοριακή ρωσική περιοχή Μπελγκορόντ, που είχαν συνέπεια να καταστραφούν δεκάδες σπίτια και ένα σχολείο. Η ουκρανική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει τις εν λόγω πληροφορίες.

Οι αποτυχίες στο πεδίο της μάχης μπορεί να οδηγήσουν τους Ρώσους να χρησιμοποιήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα, εκτιμά ο διευθυντής της CIA.

Στο μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκληρωτική κατάληψη της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό έχει κατά τα φαινόμενα αρχίσει. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα Ιλιτς, ένα από τα τελευταία οχυρά των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν περιοριστεί πλέον σε μικρούς θυλάκους στην περιοχή του λιμανιού και κυρίως στο τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα Azovstal. Αν η Μαριούπολη τελικά αλωθεί, θα είναι η πρώτη από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας που θα πέσει σε ρωσικά χέρια. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα έχει κλείσει εντελώς την Αζοφική Θάλασσα, θα έχει αποκαταστήσει χερσαίο δίαυλο ανάμεσα στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και στα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και θα έχει τη δυνατότητα να απελευθερώσει δυνάμεις, οι οποίες θα ριχτούν στην επικείμενη μεγάλη μάχη για τον έλεγχο ολόκληρου του Ντονμπάς.

Χθες, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Σεργκίι Γκαϊντάι, κάλεσε τους κατοίκους έξι πόλεων της περιοχής να τις εγκαταλείψουν επειγόντως με λεωφορεία και τρένα που εκτελούν συνεχώς δρομολόγια, καθώς επίκειται ρωσική επίθεση. Σε εννέα πόλεις της περιοχής συμφωνήθηκε με τους Ρώσους να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Ωστόσο οι κάτοικοι της Μαριούπολης, του Μπερντιάσκ, του Τοκμάκ και της Ζαπορίζιε μπορούν να εγκαταλείψουν τις πόλεις τους μόνο με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Στέλνουν όπλα

Ενόψει της αποφασιστικής, για την έκβαση του πολέμου, ρωσικής εκστρατείας στην ανατολική Ουκρανία, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους κινούνται με γρήγορους ρυθμούς για τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού, γεγονός που έχει θορυβήσει τη Μόσχα. Οπως αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η Ρωσία έστειλε διπλωματική νότα στην Ουάσιγκτον, σε εμφανώς απειλητικό τόνο. «Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, γεγονός που θα προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια», αναφέρεται στο σχετικό τηλεγράφημα.Σε αυτό το φόντο ανησυχία προκάλεσε η εκτίμηση του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, κατά την οποία οι αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης μπορεί να την ωθήσουν να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα εναντίον των Ουκρανών – αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν για την ώρα συγκεκριμένες ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Η τελευταία μάχη

Το Azovstal, όπου θα διεξαχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, μάχη για τον έλεγχο της μαρτυρικής Μαριούπολης, είναι μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες και σιδηρουργίες της Ευρώπης. Ανήκει στον ολιγάρχη Ρινάτ Αχμέτοφ, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας, έχει μέτωπο στην Αζοφική Θάλασσα και παράγει πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους χάλυβα και 3,5 εκατομμύρια τόνους θερμού μετάλλου τον χρόνο. Πρόκειται για μια τεράστια βιομηχανική εγκατάσταση, με πλήθος κτιρίων, υψικαμίνων και σιδηροδρομικών τροχιών, που καλύπτουν έκταση 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων – ένα πραγματικό φρούριο μέσα στην πόλη. Εκεί έχουν οχυρωθεί χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες από επίλεκτες δυνάμεις – πεζοναύτες, μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, μια ταξιαρχία της Εθνοφρουράς και το Tάγμα Αζόφ. Κάτω από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο από υπόγεια τούνελ, που καθιστά τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Azovstal εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση για τους Ρώσους. Γεγονός είναι ότι οι Ουκρανοί μαχητές είναι περικυκλωμένοι εδώ και εβδομάδες και ουδείς γνωρίζει για πόσο καιρό ακόμη θα διαρκέσουν τα πολεμοφόδια. Ακόμη κι αν πέσει γρήγορα η Μαριούπολη, όμως, τίποτα δεν δείχνει ότι πλησιάζουμε προς το τέλος των ρωσικών επιχειρήσεων. Επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, το CNN αναφέρει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν εκμυστηρεύθηκε την εκτίμησή του πως ο πόλεμος μπορεί να παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή