Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 55η ημέρα εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-ολες-οι-εξελί-561818941
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 55η ημέρα εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
23:10

Πεντάγωνο: Οι σύμμαχοι έστειλαν στην Ουκρανία αεροσκάφη

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έστειλαν στο Κίεβο στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευαστούν άλλα που έχουν υποστεί ζημιές ή δεν ήταν αξιόμαχα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Έχουν λάβει επιπλέον αεροσκάφη και ανταλλακτικά αεροσκαφών για να τους βοηθήσουν να έχουν περισσότερα αεροσκάφη στους αιθέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε ενημέρωση Τύπου, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έστειλε αεροσκάφη στο Κίεβο.

22:41

RIA: Κατάπαυση πυρός στο εργοστάσιο Azovstal

Η Ρωσία «θα τηρήσει κατάπαυση του πυρός γύρω από το εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη» σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας. Η κατάπαυση του πυρός ορίστηκε για την Τετάρτη 20 Απριλίου.

22:35

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Περίπου 10-20.000 μισθοφόροι της Βάγκνερ πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων

Περίπου 10-20.000 μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ή Σύροι και Λίβυοι μαχητές πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οι άνδρες αυτοί «δεν έχουν οχήματα ή βαρύ οπλισμό» και έρχονται για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα, ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός που μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, έχουν παρατηρηθεί «μεταφορές, από ζώνες όπως η Συρία και η Λιβύη, προς την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς», όπου η Ρωσία έχει εξαπολύσει τη νέα φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεών της. Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι ακριβώς από αυτούς τους «10-20.000 άνδρες» είναι της Βάγκνερ και πόσοι είναι μαχητές από τη Λιβύη ή τη Συρία.

Στα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε ότι «περισσότεροι από 1.000 μισθοφόροι» της Βάγκνερ, μεταξύ των οποίων και στελέχη της εταιρείας, επρόκειτο να αναπτυχθούν στην ανατολική Ουκρανία για να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μέσα σε διάστημα «τεσσάρων έως έξι μηνών» οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή του Λουχάνσκ, ένα μέρος του Ντονμπάς και μια μικρή «γέφυρα ξηράς» στην περιοχή της Ζαπορίζια. Αναμένει, όπως είπε, ότι η Μαριούπολη θα καταστραφεί «πλήρως» και εξέφρασε τον φόβο ότι οι απώλειες θα είναι «χειρότερες από την Μπούτσα».

22:17

Ουκρανική προεδρία: Η Ρωσία ρίχνει βόμβες καταστροφής καταφυγίων στο Αζοφστάλ

Η Ρωσία πλήττει το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη, με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Χθες Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια, κάτω από το εργοστάσιο αυτό.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

22:07

Το Azovstal καταστράφηκε ολοκληρωτικά

Το εργοστάσιο Azovstal καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής του Azov, Σβιάτοσλαβ Παλάμαρ.

«Υπερισχυρές βόμβες» έπεσαν στο εργοστάσιο και οι πολίτες βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Η εικόνα είναι ενδεικτική, σημειώνει το NEXTA.

22:03

Η Google αρνείται ότι δεν θάμπωσε δορυφορικές εικόνες ρωσικών στρατιωτικών τοποθεσιών

Η Google αρνήθηκε ότι έκανε αλλαγές στις δορυφορικές της εικόνες από στρατιωτικές τοποθεσίες της Ρωσίας μετά από ισχυρισμούς που κοινοποιήθηκαν ευρέως στο διαδίκτυο ότι είχε αφαιρέσει τη θόλωση σε ορισμένες εικόνες.

21:46

Ουκρανικό κοινοβούλιο: Κάθε χαμένη ζωή είναι ένα επιχείρημα για την Ουκρανία

«Εμείς, ο κόσμος και η ιστορία θα πάρουμε από τη Ρωσία πολύ περισσότερα από όσα θα πάρουν οι πύραυλοι από την Ουκρανία. Κάθε χαμένη ζωή είναι ένα επιχείρημα για την Ουκρανία και άλλα ελεύθερα έθνη να αντιλαμβάνονται τη Ρωσία αποκλειστικά ως απειλή από γενιά σε γενιά. Και οποιαδήποτε υποδομή μπορεί να αποκατασταθεί. Και θα το κάνουμε», τονίζει σε ανάρτηση του το Ουκρανικό κοινοβούλιο.

21:44

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο

Συνολικά επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας την Τρίτη, σύμφωνα με τοπικές αναφορές. Αυτό περιλαμβάνει τρεις εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης που σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν βόμβες που δεν είχαν εκραγεί στην περιοχή.

Ο δήμαρχος της πόλης επιβεβαίωσε τους τελευταίους θανάτους.

Άλλοι τέσσερις καταγγέλθηκαν από την εισαγγελία, η οποία επιβεβαίωσε επίσης ότι 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσικούς πυραύλους. «Περισσότερα από 10 κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές, καθώς και γκαράζ και ένα σούπερ μάρκετ», προστίθεται σε ανακοίνωση.

21:35

Η Ρωσία αύξησε τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς

Τις τελευταίες 24 ώρες η Ρωσία έχει προσθέσει δύο επιπλέον τάγματα στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ σε ενημέρωση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 78.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία έχει ακόμα περίπου το 75% από τη δύναμη -στρατιώτες και τα όπλα- που είχε πριν από την εισβολή.

21:28

Ο Μπάιντεν λέει ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν περισσότερο πυροβολικό στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σχεδιάζει να στείλει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Κατά την άφιξή του στο Πόρτσμουθ του Νιου Χάμσαϊρ, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν σκοπεύει να προμηθεύσει στην Ουκρανία περισσότερο εξοπλισμό απάντησε «ναι».

Το Σαββατοκύριακο, το CNN ανέφερε ότι αποστολές από το τελευταίο πακέτο βοήθειας ασφαλείας της κυβέρνησης 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία «άρχισαν να φτάνουν», με εξοπλισμό που περιλαμβάνει 11 ελικόπτερα Mi-17, 18 κανόνια Howitzer των 155 χιλιοστών και 300 drones Switchblade.

21:25

Το Λονδίνο εξετάζει την πιθανότητα να στείλει πυραύλους Brimstone στην Ουκρανία

Η Βρετανία εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εφοδιάσει την Ουκρανία με πυραύλους κατά πλοίων, όπως για παράδειγμα τοποθετώντας τους βρετανικούς πυραύλους Brimstone σε οχήματα, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όταν ρωτήθηκε τι είδους αντιπλοϊκά όπλα σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία για να στηρίξει την άμυνά της απέναντι στη ρωσική εισβολή, ο Τζόνσον απάντησε: «Ένα από τα συστήματα που εξετάζουμε (…) είναι να δούμε αν θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε μερικούς Brimstone στο πίσω μέρος οχημάτων για να δούμε αν λειτουργεί».

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ωστόσο ότι εξετάζονται και άλλες επιλογές.

Οι πύραυλοι Brimstone έχουν χρησιμοποιηθεί από τις βρετανικές δυνάμεις στη Λιβύη και τη Συρία και συνήθως εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ταχέως κινούμενων στόχων στην ξηρά και τη θάλασσα.

21:14

Εταιρείες από την Τσεχία θα αναλάβουν την επισκευή ουκρανικών αρμάτων μάχης

Εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας θα επισκευάσουν τον ουκρανικό βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό, ανταποκρινόμενες σε ένα πρόσφατο αίτημα από τις αρχές του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα το τσεχικό υπουργείο Άμυνας.

Σε πρώτη φάση, θυγατρικές της βιομηχανικής εταιρείας συμμετοχής Czechoslovak Group (CSG) θα αναλάβουν την επιδιόρθωση των σοβιετικού σχεδιασμού αρμάτων μάχης T-64, που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις, όμως στο μέλλον, οι εργασίες αυτές θα μπορούσαν να επεκταθούν στα τεθωρακισμένα οχήματα BRD και BRDM, με την εμπλοκή άλλων τσεχικών εταιρειών, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου.

«Η Τσεχία είναι η πρώτη χώρα εταίρος που η ουκρανική πλευρά προσέγγισε επισήμως με ένα αίτημα αμοιβαίας συνεργασίας στην επισκευή χερσαίων εξοπλισμών, που πρέπει να τεθούν σε λειτουργία ή που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Γιάνα Τσενότσοβα, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα «νέο παράδειγμα της τσεχικής βοήθειας προς την Ουκρανία εναντίον της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

20:57

Ο Ναβάλνι λέει ότι Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν Ουκρανό που είχε το ίδιο επώνυμο με τον εκείνον

Ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είπε ότι Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν έναν 60χρονο άνδρα που με όνομα Ίλια Ναβάλνι στην ουκρανική πόλη Μπούκα, προφανώς μόνο και μόνο επειδή μοιραζόταν το ίδιο επώνυμο με εκείνον.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν περισσότερα από 400 πτώματα ανθρώπων που πιστεύουν ότι σκοτώθηκαν από ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της κατοχής τους στην Μπούκα.

Ο Ναβάλνι μοιράστηκε στο Twitter μια φωτογραφία ενός διαβατηρίου με το όνομα Ilya Ivanovich Navalny που είπε ότι φαινόταν σκόπιμα να αφέθηκε δίπλα σε ένα νεκρό σώμα στην Μπούκα.

«Ένας εντελώς αθώος άνθρωπος σκοτώθηκε από τους δήμιους του Πούτιν (πως αλλιώς να τους αποκαλώ; σίγουρα όχι «Ρώσους στρατιώτες») επειδή είναι ο συνονόματός μου», έγραψε ο Ναβάλνι. «Προφανώς, ήλπιζαν ότι ήταν συγγενής μου», πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Ο Ναβάλνι είπε ότι δεν ήξερε αν ο άνδρας ήταν συγγενής του, αλλά μόνον ότι καταγόταν από το ίδιο χωριό με τον πατέρα του.

Έκανε δε εκ νέου έκκληση προς τους Ρώσους να διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος είναι 45 ετών, φυλακίστηκε πέρυσι όταν επέστρεψε στη Ρωσία μετά από ιατρική περίθαλψη στη Γερμανία έπειτα από επίθεση με δηλητήριο με νευρικό παράγοντα της σοβιετικής εποχής. Κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την απόπειρα δολοφονίας του. Το Κρεμλίνο αρνείται τον ισχυρισμό.

Ρωσικό δικαστήριο -τον περασμένο μήνα- έκρινε τον Ναβάλνι ένοχο για απάτη μεγάλης κλίμακας και περιφρόνηση του δικαστηρίου, μια κίνηση που πιθανότατα θα παρατείνει τον χρόνο της φυλάκισής του κατά χρόνια.

20:42

 

Ο Μπάιντεν και δυτικοί σύμμαχοι είχαν επικοινωνία με θέμα την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες των συμμάχων συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης παροχής οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η Ψάκι είπε ότι ο Μπάιντεν και οι σύμμαχοι συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες να λογοδοτήσει η Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

20:34

Ιταλία: Οι δυτικοί ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα

Οι δυτικοί ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία και να μεγαλώνσει η διεθνής απομόνωση της Μόσχας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αναφέρει ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι ηγέτες -συμπεριλαμβανομένου του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον- συμμερίστηκαν τη «βαθιά ανησυχία» για τις παρατεταμένες εχθροπραξίες στην Ουκρανία και είπαν ότι απαιτείται ταχεία κατάπαυση του πυρός.

«Υπήρξε ευρεία συναίνεση για την ανάγκη να ενισχυθεί η πίεση στο Κρεμλίνο, μεταξύ άλλων με την υιοθέτηση περαιτέρω κυρώσεων, και να αυξηθεί η διεθνής απομόνωση της Μόσχας», ανέφερε η δήλωση της Ρώμης μετά από βιντεοκλήση μεταξύ των ηγετών.

20:29

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε τη βοήθεια προς την Ουκρανία 

Για πιο αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη που συνεκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία. Θα αυστηροποιήσουμε περαιτέρω τις κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας και θα ενισχύσουμε την οικονομική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια προς την Ουκρανία. Ευχαριστούμε, πρόεδρε των ΗΠΑ, για τη σύγκληση αυτής της σημαντικής επικοινωνίας. Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» σημείωσε σε ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

20:14

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Μαριούπολη «θα μπορούσε να πέσει μέσα σε λίγες μέρες»

Η πολιορκημένη Μαριούπολη θα μπορούσε να καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις «μέσα σε ημέρες», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

Η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η Μαριούπολη μπορεί να υποφέρει περισσότερο από την πόλη Μπούκα, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κατηγορηθεί για φρικαλεότητες.

«Στο τέλος της ημέρας, αναμένουμε την πλήρη καταστροφή της πόλης και πολλές απώλειες αμάχων στη Μαριούπολη», είπε.

«Ο φόβος μου είναι ότι θα εξελιχθεί σε χειρότερη κατάσταση από την Μπούκα. Και μέχρι τις 9 Μαΐου, ο Πούτιν θα μπορούσε να δηλώσει ότι απελευθέρωσε την πόλη της Μαριούπολης. Έτσι, υποθέτω ότι η Μαριούπολη θα ελεγχθεί τις επόμενες ημέρες», τόνισε.

20:10

Σολτς: Η γερμανική κυβέρνηση συνεργάζεται με τη βιομηχανία για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στρατιωτικά και οικονομικά, αν και πρακτικά έχει έχει φτάσει στο ανώτερο επίπεδο των όπλων που μπορεί να παραδώσει από τα δικά της αποθέματα κι έτσι, αντ' αυτού, συνεργάζεται με τη βιομηχανία εξοπλισμών, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Μεταξύ των όπλων που οι κατασκευαστές στρατιωτικού εξοπλισμού δήλωσαν ότι μπορούσαν να παραδώσουν γρήγορα και ότι χρειαζόταν η Ουκρανία ήταν αντιαρματικά και όπλα αεράμυνας, είπε.

«Στόχος είναι να ενισχυθεί ο ουκρανικός στρατός έτσι ώστε να μπορεί να απωθήσει τη ρωσική επίθεση», είπε.

Ερωτηθείς εάν η Γερμανία θα παραδώσει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, είπε ότι το Βερολίνο καθώς και οι δυτικοί σύμμαχοί του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν πολύ λογικό να παραδίδουν όπλα που οι Ουκρανοί ήξεραν ήδη πώς να χρησιμοποιούν.

19:45

Ουκρανία: Η πολιορκία της Μαριούπολης περιπλέκει την πορεία διαπραγματεύσεων με την Μόσχα

Η πολιορκία της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις έχει περαιτέρω περιπλέξει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πότε θα επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες, δήλωσε στο Reuters ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Τόνισε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης από τη Ρωσία και της επιθυμίας της Μόσχας να ενισχύσει τη θέση της μέσω μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης.

Σε απάντηση του στο Reuters, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Μόσχα ποντάρει στην ενίσχυση των στρατιωτικών θέσεων της σε μια νέα επίθεση που έχει εξαπολύσει στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο και η Μόσχα δεν έχουν πραγματοποιήσει κατά πρόσωπο συνομιλίες από τις 29 Μαρτίου και η ατμόσφαιρα έχει οξυνθεί με τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας ότι ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν θηριωδίες στην πόλη Μπούκα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα. Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες, με τον Πούτιν να απονέμει τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές που διαπράχθηκαν στην πόλη αυτή.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη πολιορκία της Μαριούπολης και η επανειλημμένη αποτυχία των προσπαθειών για την οργάνωση ασφαλών διαδρόμων για την απομάκρυνση των παγιδευμένων Ουκρανών αμάχων έχουν περιπλέξει επίσης τα πράγματα.

«Προφανώς, με φόντο την τραγωδία της Μαριούπολης, η διαδικασία διαπραγμάτευσης έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη», τόνισε. «Η Ρωσία αποκηρύσσει προκλητικά κάθε εκδήλωση ανθρωπισμού όταν πρόκειται για ορισμένους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ειδικά όταν μιλάμε για τη Μαριούπολη», συμπλήρωσε.

19:33

Σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης διαψεύδει ότι στο νοσοκομείο κοντά στο εργοστάσιο Azovstal υπήρχαν άμαχοι με παιδιά 

Ο σύμβουλος του δημάρχου της Μριούπολης Πιότρ Αντριούσενκο, με ανάρτηση του στο Telegram, διέψευσε την πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα σύμφωνα με την οποία στο νοσοκομείο που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο Azovstal, στο οποίο ο ρωσικός στρατός έριξε μια βόμβα μεγάλης ισχύος, κρυβόντουσαν άμαχοι με παιδιά, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. 

«Πράγματι, η Μαριούπολη, ιδιαίτερα η ζώνη του Azovstal, δέχεται πυκνούς βομβαρδισμούς με βόμβες μεγάλης ισχύος. Όμως στην ζώνη γύρω από το εργοστάσιο εδώ και καιρό κανείς δεν κρύβεται, ιδιαίτερα στο κτίριο του νοσοκομείου που είχε καταστραφεί από πριν. Βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο να σχολιάσω», έγραψε.

Κατά την άποψη του, την ψευδή αυτή πληροφορία, ο Ουκρανός βουλευτής που κατάγεται από την Μαριούπολη την έδωσε για να στρέψει την προσοχή στο πρόσωπο του» 

Νωρίτερα ο Ουκρανός βουλευτής Σεργκέι Ταρούτα από την Μαριούπολη σε ανάρτηση του στο Facebook είχε γράψει ότι ο ρωσικός στρατός έριξε μια ισχυρή βόμβα στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην περιοχή της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, με αποτέλεσμα κάτω από ερείπια να βρίσκονται 300 άνθρωποι μαζί με παιδιά.

Πηγή: Ukrinform 

18:58

Η Ρωσία σφυροκοπεί το τελευταίο Ουκρανικό οχυρό στη Μαριούπολη

Μαχητές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία επιχειρούν εισβολή στην περιοχή όπου βρίσκονται οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης - το εργοστάσιο Azovstal, ένα τεράστιο εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα - σύμφωνα με αξιωματούχο που υποστηρίζει τη Μόσχα.

Ο Έντουαρντ Μπασουρίν, ο οποίος εκπροσωπεί την αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ», σημειώνει ότι τα στρατεύματα που επιχειρούν την επίθεση βοηθούνται από ρωσικά αεροσκάφη και πυροβολικό.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το σημείο, καθώς και επίσης κατοικημένες περιοχές σε άλλο τμήμα της πόλης, δήλωσε σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης. Χίλιοι άμαχοι βρίσκονται επίσης στο εργοστάσιο Azovstal, λένε τοπικοί αξιωματούχοι, έχοντας σπεύσει σε καταφύγια και σήραγγες στην τοποθεσία. Ο Μπασουρίν διέψευσε αυτές τις αναφορές.

Η Μόσχα λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Εάν πέσει ολόκληρη η πόλη, θα ήταν ένα σημαντικό στρατηγικό έπαθλο για τη Ρωσία, αφήνοντάς της τον έλεγχο μιας τεράστιας έκτασης της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ρωσία κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται την πόλη να παραδοθούν και νωρίτερα σήμερα τους εξέδωσε νέο τελεσίγραφο. Αρνήθηκαν.

Το Interfax μετέδωσε ότι τουλάχιστον 120 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Azovstal μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Λίγο νωρίτερα, η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλέκνο ανάρτησε στο Twitter ένα χάρτη της Μαριούπολης, η οποία όπως λέει «είναι περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές, αλλά εξακολουθεί να στέκεται κάτω από τις σημαίες της Ουκρανίας».

18:42

Η Κίνα προειδοποιεί την ΕΕ ότι ένας μακροχρόνιος πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάλυσή της

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας προειδοποίησαν την ΕΕ ότι ένας εκτεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάσπασή της.

Άρθρο στην ελεγχόμενη από το κράτος Global Times, υπό τον τίτλο: «Είναι έτοιμη η Ευρώπη να δει έναν πόλεμο 10 ετών στη δική της ήπειρο;», αναφερόμενο σε δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι, ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια, σημειώνει: «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε στην Ευρώπη: θα μετατρεπόταν σε μια δεκαετία αιμορραγίας».

Κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ ότι παρατείνουν τη σύγκρουση παρέχοντας στην Ουκρανία οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, «ενθαρρύνοντας την Ουκρανία να πολεμήσει έναν δεκαετή πόλεμο».

Και πρόσθεσε: «Μέχρι τότε, η Ευρώπη, έχοντας εμπλακεί σε έναν πόλεμο, θα χάσει εντελώς την αυτονομία της ασφαλείας και θα εξαρτηθεί πλήρως από την αμερικανική ομπρέλα.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια δεκαετή κρίση για την ενέργεια, τα τρόφιμα, τους πρόσφυγες και τον πληθωρισμό. Η κοινωνική αναταραχή θα εμφανιστεί. Το μπλοκ μπορεί ακόμη και να διασπαστεί», επισημαίνει το άρθρο.

18:37

Ο Καναδάς επιβάλλει κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν

Ο Καναδάς ακολουθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων στις δύο ενήλικες κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Katerina Vladimirovna Tikhonova και η Maria Vladimirovna Vorontsova, οι οποίες πιστεύεται ότι κρύβουν την περιουσία του πατέρα τους, ήταν μεταξύ των 14 ατόμων του ρωσικού καθεστώτος που έγιναν πρόσφατα στόχος των καναδικών μέτρων.

18:24

Ο Γκουτέρες ζητεί 4ήμερη εκεχειρία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταγγέλλει την επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία και καλεί σε 4ήμερη εκεχειρία για το Πάσχα.

18:21

Η Ολλανδία στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία

Η Ολλανδία θα στείλει περισσότερο στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, στην Ουκρανία, έγραψε την Τρίτη στο Twitter ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Όπως μεταδίδουν οι ΝΥΤ, η ολλανδική κυβέρνηση ήταν ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία από τα πρώτα στάδια της ρωσικής εισβολής, αλλά είχε σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το υλικό που προμηθεύει.

18:08

Λέσια Βασιλένκο: Η σημαία της Ουκρανίας κυματίζει στη Μαριούπολη

Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλέκνο ανάρτησε στο Twitter ένα χάρτη της Μαριούπολης η οποία όπως λέει «είναι περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές, αλλά εξακολουθεί να στέκεται κάτω από τις σημαίες της Ουκρανίας».

18:03

Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό σφοδρό βομβαρδισμό

Ο Πάβλο Κυριλένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Ντόνετσκ, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αλλάζουν τακτική», αλλά η πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

Μετά την κατάληψη της πόλης Κρεμίνα, στην περιοχή του Λουγκάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν προς το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ, είπε ο Κυριλένκο. Υπήρξαν συνεχείς βομβαρδισμοί προς τις πόλεις Μαρίνκα και Αβντιίβκα και μια επίθεση στα νότια προς τη Μαριούπολη.

Ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη Μαριούπολη κάτω από σφοδρό βομβαρδισμό και υπάρχουν μάχες με τανκς σε ορισμένους δρόμους, αλλά «η ουκρανική σημαία κυματίζει πάνω από την πόλη».

«Ο εχθρός αλλάζει τακτική. Ο λόγος για αυτό είναι ότι υπέστη απώλειες από πλευράς βαρέος πυροβολικού, όπλων και προσωπικού. Αυτές οι απώλειες γίνονται αισθητές από την ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Ως εκ τούτου, αναγκάζονται να κινηθούν πιο οικονομικά όσον αφορά στο πώς χρησιμοποιούν τη δύναμή τους και πρέπει να επικεντρωθούν σε ορισμένες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ όπου προσπαθούν να αποκτήσουν κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα», υπογράμμισε.

17:56

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Σάντσες θα ταξιδέψει στο Κίεβο «τις επόμενες ημέρες»

Ο Πέδρο Σάντσες «θα ταξιδέψει στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες». Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψη για λόγους ασφαλείας». «Είναι ένας τρόπος να δείξουμε τη δέσμευσή μας στον ουκρανικό λαό και την κυβέρνηση του», πρόσθεσε.

Ο Σάντσες ακολουθεί τα χνάρια άλλων Ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και μιας αντιπροσωπείας αρχηγών κρατών από τις χώρες της Βαλτικής, που έχουν πάει στην Ουκρανία από την έναρξη της τελευταίας εισβολής της Ρωσίας. της χώρας.

17:52

Ένα γιγάντιο στόμιο καπνού υψώνεται πάνω από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε επίθεση μετά τη λήξη του νέου τελεσίγραφου κι αφού πρώτα κάλεσαν τους Ουκρανούς που έχουν στρατοπεδεύσει στο εργοστάσιο να καταθέσουν τα όπλα μέχρι το μεσημέρι.

17:35

Μεντβέντεφ: Η Μόσχα πρέπει να ετοιμαστεί για πιθανή επιθετική δράση

«Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας δεν είναι σχήμα λόγου και η Μόσχα πρέπει να ετοιμαστεί για πιθανή επιθετική δράση, τόνισε ο Ντρμίτρι Μεντβέντεφ, όπως μεταδίδει το TASS.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο στενός σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους σε έναν ευρωπαϊκό θύλακα.

17:29

The Kyiv Independent: Εκταφές στην περιφέρεια του Κιέβου

«Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν την εκταφή των σορών αμάχων που σκοτώθηκαν από ρωσικά στρατεύματα από τους ομαδικούς τάφους στις πόλεις και τα χωριά γύρω από το Κίεβο. Τουλάχιστον 1.200 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην περιφέρεια Κιέβου και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς».

17:18

Ο Πούτιν συνάντησε τον Αρμένιο πρωθυπουργό στη Ρωσία

Δημοσιεύτηκαν εικόνες από τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Πούτιν με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν στη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο ανέφερε νωρίτερα ότι οι δύο ηγέτες σχεδίαζαν να συζητήσουν τρέχοντα ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και μέτρα για την αποκατάσταση των οικονομικών και μεταφορών δεσμών στην περιοχή.

16:59

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ημερομηνίες – κλειδιά της ρωσικής εισβολής

Οι βασικές εξελίξεις από την έναρξη, στις 24 Φεβρουαρίου, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους και έχει αναγκάσει περίπου 12 εκατ. Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

16:38

Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία με τη νέα επίθεση σκοπεύει να αρπάξει τη γη και να καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις

Ο σκοπός της νέας επίθεσης που πραγματοποιεί η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία είναι να καταλάβει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, και να εγκαθιδρύσει μια χερσαία σύνδεση μεταξύ των εδαφών αυτών και της Κριμαίας, και να καταστρέψει τις ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

16:36

«Το Κίεβο βομβαρδίζεται συχνά»

Η Ουκρανή δημοσιογράφος Νίκα Μελκοτζέροβα, αφού σημειώνει ότι πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους στη Μαριούπολη κι ότι είναι δύσκολο να ακούσει ξανά τις μαρτυρίες τους, τονίζει: «Το Κίεβο επίσης βομβαρδίζεται συχνά, η Περιφέρεια Κιέβου μετατρέπεται σε ένα τεράστιο νεκροταφείο. Η Ρωσία έχει διαπράξει τόσο πολύ κακό που δεν θα σταματήσει».

16:35

Λιθουανία: Απαγορεύεται η χρήση του γράμματος «Ζ» ως ένδειξης υποστήριξης του πολέμου

Η Βουλή της Λιθουανίας ενέκρινε την απαγόρευση της δημόσιας επίδειξης του γράμματος «Ζ», της λευκής και πορτοκαλί κορδέλας του Αγίου Γεωργίου και άλλων συμβόλων που θεωρείται ότι εκφράζουν υποστήριξη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε μια πρωτύτερη απαγόρευση για τη δημόσια επίδειξη σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων, η Βουλή πρόσθεσε έναν όρο για «τα σύμβολα των απολυταρχικών και αυταρχικών καθεστώτων που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν ή χρησιμοποιούνται τώρα για την προώθηση της στρατιωτικής επιθετικότητας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από αυτούς».

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης τα πρόστιμα για την παραβίαση της απαγόρευσης που θα ανέρχονται σε 900 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και θα φθάνουν τα 1.500 ευρώ για επιχειρήσεις.

16:30

Πατέρας αναζητά πληροφορίες για τον γιο του μετά τη βύθιση του Moskva

Ένας πατέρας μπήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναζητήσει πληροφορίες για τους ναύτες που αγνοούνται μετά τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva, εν μέσω περιορισμένων πληροφοριών στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την έκταση των απωλειών.

Οι ρωσικές αρχές αναγνώρισαν ότι το σκάφος βυθίστηκε, αλλά υποστήριξαν ότι αυτό έγινε μετά από πυρκαγιά στο πλοίο και έκρηξη πυρομαχικών. Ο Ντμίτρι Σκρέμπετς, πατέρας ενός ναύτη στο πλοίο, έκανε μια ανάρτηση στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο Vkontakte υποστηρίζοντας ότι ο γιος του, Γεγκόρ Σκρέμπετς, ήταν στο πλοίο και υπηρετούσε ως μάγειρας.

«Το βράδυ της 13ης Απριλίου προς 14 Απριλίου συνέβη μια τραγωδία, την αλήθεια για την οποία δεν έχουμε ακόμη μάθει, η επίσημη έκθεση του Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι ξέσπασε φωτιά στο πλοίο και τα πυρομαχικά ανατινάχτηκαν». έγραψε.

«Αναφέρθηκε ότι ολόκληρο το πλήρωμα είχε εκκενωθεί. Είναι ψέμα! Ένα κραυγαλέο και κυνικό ψέμα!», πρόσθεσε.

Τόνισε δε ότι ενημερώθηκε πως ο γιος του δεν περιλαμβανόταν στους νεκρούς και τους τραυματίες και ότι ήταν σε λίστα αγνοουμένων ναυτικών. «Μετά τις προσπάθειές μου να διευκρινίσω τα δεδομένα για το συμβάν, ο διοικητής του καταδρομικού και ο αναπληρωτής του σταμάτησαν να επικοινωνούν», είπε ο Σκρέμπετς.

«Ρώτησα ευθέως γιατί εσείς, οι αξιωματικοί, είστε ζωντανοί και ο γιος μου, στρατιώτης, πέθανε;», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Ένας άνθρωπος που του πήραν τον γιο του με τέτοιο βδελυρό τρόπο δεν φοβάται τίποτα!».

16:24

Ρωσική πρεσβεία για δέσμευση πλοίου: Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές

16:24

Εικόνες μετά από σφοδρό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Σε ένα βίντεο που κοινοποίησε ο επικεφαλής ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Bild, ερείπια είναι σκορπισμένα στους ερημικούς δρόμους, ενώ στο βάθος ακούγονται βομβαρδισμοί.

Ο Μπιόρν Στρίτζελ μετέφερε την πληροφορία ότι ένας Ουκρανός διοικητής στο Χάρκοβο του είπε ότι «το σημαντικό πράγμα» που χρειάζεται τώρα ήταν το βαρύ πυροβολικό.

16:12

Η Ουκρανία παρέλαβε 76 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμους σε ανταλλαγή με την Ρωσία, ανακοίνωσε το Κίεβο

Η Ρωσία παρέδωσε πάνω από 60 στρατιώτες και 16 αμάχους στην Ουκρανία με αντάλλαγμα αιχμαλώτους πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

«Αυτή είναι η πέμπτη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου. Συνολικά 76 άνθρωποι», τόνισε η Βερεσούκ.

Η ανταλλαγή περιελάμβανε 10 Ουκρανούς αξιωματικούς, υπογράμμισε.

16:07

«Εάν οι Ρώσοι πετύχουν στην ανατολική Ουκρανία, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο Κίεβο»

Ο Βλαντίμιρ Κλίτσικο, αδερφός του δημάρχου του Κιέβου, είπε ότι η Ρωσία «φυσικά» θα προσπαθήσει να πάει πιο δυτικά εάν πάρει τον έλεγχο της ανατολικής επικράτειας της Ουκρανίας.

«Περιμένουμε τα πάντα, ειδικά όσον αφορά την πρωτεύουσα. Φυσικά, περιμένουμε να επιστρέψουν. Το περιμένουμε», είπε ο Κλίτσκο στο CNN και πρόσθεσε: «Αν εισβάλεις στη χώρα, προφανώς στοχεύεις στην πρωτεύουσα της χώρας».

«Μπορούμε να υπερασπιστούμε τη χώρα μας μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου με τα όπλα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Διαφορετικά, αυτή η παράλογη δολοφονία του άμαχου πληθυσμού και η καταστροφή των υποδομών μας θα συνεχιστεί», είπε.

«Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε στρατό. Χρειαζόμαστε απλώς όπλα για να αμυνθούμε», συμπλήρωσε.

15:58

Ουκρανοί αξιωματούχοι: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο Azovstal στην πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις και οι άμαχοι παραμένουν περικυκλωμένοι.

Όπως μετέδωσε το CNN, ο Πέτρο Αντριουσένκο, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «δεν χτυπούν μόνο το Azovstal με βόμβες αλλά και με πυροβολικό και τανκ, συνεχίζοντας τις επιθέσεις τους στην κατοικημένη περιοχή της Αριστερής Όχθης (Livoberezhnyi) κατά μήκος της τη γραμμή από τη λεωφόρο Meotidy».

Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, διαμεσολαβήτρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ουκρανικού κοινοβουλίου, είπε ότι περίπου 1.000 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, παραμένουν στο υπόγειο του εργοστασίου, αριθμός που συνάδει με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών μονάδων που υπερασπίζονται το εργοστάσιο.

Η Ντενίσοβα υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέταξαν τους κατοίκους να φορούν λευκά περιβραχιόνια -παρόμοια με αυτά που φορούσαν ως αναγνωριστικά φίλου ή εχθρού από τις ρωσικές και αυτονομιστικές δυνάμεις- όταν κινούνταν στη Μαριούπολη, γεγονός που τους έκανε πιο δύσκολο να ξεχωρίσουν από τους μαχητές.

15:53

«Ασταμάτητος βομβαρδισμός αστικών συνοικιών» στο Χάρκοβο

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Ιγκόρ Τερέχοφ, δήλωσε στο CNN ότι από την Κυριακή σημειώνονται «ασταμάτητα βομβαρδισμοί σε αστικές συνοικίες» στην πόλη.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν επικεντρωθεί στα περίχωρα της πόλης.

Το Χάρκοβο έχει γίνει στόχος ρωσικών επιδρομών από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο μήνες.

«Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στοχεύουν αμάχους», είπε ο Τερέχοφ και πρόσθεσε: «Ο εχθρός στοχεύει αμάχους, πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται και μερικοί δυστυχώς σκοτώθηκαν. Την τελευταία μιάμιση μέρα, είχαμε 15 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες».

15:37

Ο ανταποκριτής του Guardian εντόπισε ένα -όπως λέει- «έργο τέχνης»

Οι Βρετανοί είναι γνωστοί για το χιούμορ τους και πώς μπορείς να τους κατηγορήσεις για αυτό;

Ο ανταποκριτής του Guardian Λορέντζο Τόντο βρέθηκε στην Μπούκα και την Μποροντιάνκα, δύο πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου, που έγιναν θέατρο της ρωσικής θηριωδίας. Όπως γράφει, «είμαι έκπληκτος που, παρά τα ερείπια και την καταστροφή, οι Ουκρανοί εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τα ρωσικά όπλα σε έργα τέχνης». Στις φωτογραφίες, το έργο τέχνης...

15:36

Η Ρωσία απελαύνει 36 Ευρωπαίους διπλωμάτες

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απελαύνονται 36 Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

15:35

Η μάχη για το Ντονμπάς: Τι σηματοδοτεί η δεύτερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία

Οι νέες συγκρούσεις στο Ντονμπάς θα είναι μεγαλύτερες, πιο βίαιες και περισσότερο απεγνωσμένες από τον πόλεμο φθοράς που διεξαγόταν στην ανατολική Ουκρανία από το 2014, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το αμερικανικό Politico.

15:35

Η Ρωσία λέει ότι άνοιξε διάδρομο στη Μαριούπολη για Ουκρανούς στρατιώτες που καταθέτουν τα όπλα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άνοιξε διάδρομο για τις ουκρανικές δυνάμεις που θέλουν να δεχθούν την ρωσική πρόταση να καταθέσουν τα όπλα και να αποχωρήσουν με ασφάλεια από τo εργοστάσιο της Azovstal στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης. Η Ρωσία είχε καλέσει νωρίτερα τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal να καταθέσουν τα όπλα έως το μεσημέρι στις 12.00 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας).

15:04

Τσετσένος ηγέτης: Θα καταλάβουμε σήμερα το εργοστάσιο Azovstal

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της ρωσικής περιφέρειας της Τσετσενίας και σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν σήμερα πλήρως τη χαλυβουργία Azovstal όπου αντιστέκονται οι Ουκρανοί υπερασπιστές της πολιορκούμενης Μαριούπολης.

«Σήμερα, με τη βοήθεια του Παντοδύναμου, θα... καταλάβουμε πλήρως το Azovstal», είπε ο Καντίροφ σε ηχητικό μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram.

Η Ρωσία κάλεσε νωρίτερα τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές, που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal, να καταθέσουν τα όπλα τους έως το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.

14:41

Η Πολωνία έτοιμη να υποδεχτεί 10.000 τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες

Οι υπηρεσίες υγείας της Πολωνίας έχουν την δυνατότητα να νοσηλεύσουν για θεραπεία τουλάχιστον 10.000 τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός καθώς η Ρωσία εξαπολύει μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία. Ο Ματέους Μοραβιέτσκι είπε στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, ότι η Πολωνία ήδη νοσηλεύει «πολλές δεκάδες» στρατιώτες και είναι έτοιμη να δεχτεί και άλλους.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή στο CNN ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταξύ 2.500 και 3.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στον πόλεμο με τη Ρωσία και άλλοι 10.000 έχουν τραυματιστεί. Ο Μοραβιέτσκι επισκέφθηκε τη Λβιβ για να εγκαινιάσει μια «πόλη από εμπορευματοκιβώτια», η κατασκευή της οποίας χρηματοδοτήθηκε από την Πολωνία και η οποία μπορεί να προσφέρει προσωρινή στέγαση σε 300 με 350 πρόσφυγες σε φορητά σπιτάκια.

14:04

Επανεμφάνιση Σοϊγκού με κατηγορίες κατά Δύσης

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες «κάνουν τα πάντα για να καθυστερήσουν τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία», σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εφαρμόζουν μεθοδικά ένα σχέδιο για την «απελευθέρωση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

Κατά το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας Rossiya 24, στο οποίο προβλήθηκαν οι δηλώσεις Σοϊγκού, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας μίλησε σε σύσκεψη με ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους της χώρας στη Μόσχα. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν η συνάντηση μεταδόθηκε ζωντανά ή σε μαγνητοσκόπηση. Εφόσον επιβεβαιωθεί, αυτή είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Σοϊγκού έπειτα από πολλές ημέρες, εν μέσω αναφορών ότι ενδέχεται να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, όπως παρατηρεί το BBC.

13:53

Ουγγαρία: «Όχι» σε κυρώσεις εις βάρος του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η Ουγγαρία δεν θα στηρίξει τις όποιες κυρώσεις εις βάρος του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο επαναλαμβάνοντας τη θέση της ουγγρικής κυβέρνησης.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα, είπε ο Σιγιάρτο σε συνέντευξη Τύπου που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα.

13:29

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Μαριούπολη

AP
ΕΡΑ
13:27

Υπό ρωσικό έλεγχο η Κρεμίνα, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία και ο ουκρανικός στρατός έχει αποχωρήσει, γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της περιφέρειας. 

«Η Κρεμίνα βρίσκεται στα χέρια των «Ορκ» (εννοώντας τους Ρώσους). Έχουν εισέλθει στην πόλη», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός αξιωματούχος. 

 

 

 

13:21

Oι Ρώσοι επανέφεραν άγαλμα του Λένιν στο κατεχόμενο Χένιτσεσκ

Οι Ρώσοι επανέφεραν ένα άγαλμα του πρώην σοβιετικού ηγέτη Βλαντίμιρ Λένιν στο κατεχόμενο Χένιτσεσκ της Ουκρανίας, σχεδόν επτά χρόνια μετά την αφαίρεσή του από τους Ουκρανούς στο πλαίσιο των προσπαθειών «αποκομμουνισμού», όπως μετέδωσε το CNN.


   

13:21

Φίτζι: Οι αρχές απαγορεύουν τον απόπλου θαλαμηγού που φέρεται να ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη

Οι αρχές των Φίτζι ζήτησαν σήμερα να απαγορευθεί ο απόπλους ενός super-yacht, που ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη, έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικοί ιστότοποι βρήκαν πως υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτή τη θαλαμηγό και τον Ρώσο ολιγάρχη Σουλεϊμάν Κερίμοφ, που υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο γενικός εισαγγελέας των Φίτζι κατέθεσε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου το Amadea, που αγκυροβόλησε στη Λαουτόκα (δυτικά) την περασμένη εβδομάδα χωρίς να έχει πάρει το πράσινο φως των τελωνειακών αρχών, να ακινητοποιηθεί.

Βάσει της νομοθεσίας στα Φίτζι, κάθε πλοίο που θέλει να ελλιμενιστεί στα Φίτζι πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσει άδειες από τα υπουργεία Υγείας, Εμπορίου και Μεταφορών, καθώς και από την υπηρεσία μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η θαλαμηγός «δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα χωρικά ύδατα των Φίτζι».

12:55

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει να βοηθήσει τη Ρωσία αναφορικά με το αίτημα ανταλλαγής του Μεντβεντσούκ για δύο Βρετανούς στρατιώτες

Σύμφωνα με τον υπουργό Βορείου Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει να βοηθήσει τη Ρωσία αναφορικά με το αίτημα ανταλλαγής του φιλορώσου πολιτικού και μεγιστάνα για δύο Βρετανούς στρατιώτες.

12:35

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας θα επισκεφθεί την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Κίεβο και συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις επόμενες ημέρες.

12:28

Επικοινωνία Μακρόν, Μπάιντεν, φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ηγέτες πολλών συμμαχικών κρατών, ανακοίνωσε σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι θα συζητηθούν η βοήθεια στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

12:11

Επιβεβαιώνει ο Σ. Λαβρόφ την έναρξη της νέας φάσης της ρωσικής εισβολής

Την έναρξη του επόμενου σταδίου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επισημοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι India Today, κάνοντας λόγο για «νέα φάση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία».

Φωτ.: Reuters

Τόνισε ακόμη ότι σκοπός της Μόσχας δεν είναι η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης: «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε το καθεστώς στην Ουκρανία, το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα. Θέλουμε οι Ουκρανοί να αποφασίσουν πώς θέλουν να ζήσουν. Θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν ελευθερία επιλογής», είπε.

11:59

Ρώσος ΥΠΕΞ: Εμείς πλήττουμε μόνο στρατεύματα και υποδομές, όχι αμάχους

Τα ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία επιχειρούν μόνο εναντίον στρατιωτικών υποδομών και όχι εναντίον αμάχων, ισχυρίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι India Today.

«Μιλώντας για τον άμαχο πληθυσμό και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τους κανόνες του, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι ο στρατός μας δρα εναντίον στρατιωτικών υποδομών και όχι εναντίον αμάχων», είπε ο έμπειρος διπλωμάτης, κατηγορώντας την Ουκρανία και τη Δύση για όλες τις εικόνες σφαγών αμάχων που αποκάλεσε κατασκευασμένες.

Επιπλέον υπεραμύνθηκε της ρωσικής απόφασης για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας ότι η Μόσχα «δεν είχε άλλη επιλογή από μια ειδική επιχείρηση» στη γειτονική της χώρα.

11:54

Σ. Λαβρόφ: Η Δύση εκμεταλλεύτηκε τον Ζελένσκι για να καταργήσει τη συμφωνία του Μινσκ

Η Δύση εκμεταλλεύτηκε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εναντίον της Ρωσίας, ώστε να καταργήσει στην πράξη τις συμφωνίες του Μινσκ, είπε σε συνέντευξή του τη Μεγάλη Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015 που εξασφάλιζε μερική αυτονομία στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Παράλληλα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο India Today, ο πολύπειρος διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα θα διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα για να φανεί τι πραγματικα έχει συμβεί στην Μπούκα της Ουκρανίας.

«Είναι τραγωδία όταν πεθαίνουν άνθρωποι», τόνισε, αλλά «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Κίεβο να είναι όσο ρωσόφιλο θέλει», απαγορεύοντας τη ρωσική γλώσσα, τα ρωσόφωνα κανάλια και να επιβάλει αυταρχικές συνθήκες εκεί όπου ζουν «Ρώσοι πολίτες της Ουκρανίας», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε ο κ. Λαβρόφ τους ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία.

11:47

Τη δημιουργία παγκόσμιου αρχείου για τον εντοπισμό των κρυμμένων περιουσιών των Ρώσων ολιγαρχών ζητούν διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγοι

Επιφανείς οικονομολόγοι καλούν, σε επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, τους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) για την δημιουργία παγκόσμιου αρχείου περιουσιακών στοιχείων για να εντοπισθούν οι κρυμμένες περιουσίες των ρώσων ολιγαρχών.

«Η περίπτωση των ρώσων ολιγαρχών είναι αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά την απόκρυψη περιουσιών εντός σκοτεινών δομών», αναφέρουν στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Γάλλος Τομά Πικετί και ο Αμερικανός Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Κατέχουν «τουλάχιστον 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια πλούτου στο εξωτερικό», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται επίσης από τον Γάλλο Γκαμπριέλ Ζουκμάν και όλα τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Μεταρρύθμιση της Διεθνούς Φορολογίας των Εταιρειών (ICRICT).

Αυτές οι περιουσίες κρύβονται συχνά σε υπεράκτιες εταιρείες οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι δύσκολο να εντοπισθούν, προειδοποιούν προσθέτοντας ότι «σε αυτό ακριβώς τον τοίχο της αδιαφάνειας προσκρούουν σήμερα οι προσπάθειες των χωρών για την επιβολή κυρώσεων».

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις στόχευσαν τις μεγάλες περιουσίες Ρώσων, ανάμεσά τους ο ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς ή ο επικεφαλής της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν.

Σε ένα περαιτέρω βήμα, η ICRICT καλεί για την κατάρτιση παγκόσμιου αρχείου περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας την σύνδεση όλων των τύπων περιουσιακών στοιχείων, εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων, όχι με τον κατά τον νόμο ιδιοκτήτη τους, που συχνά δεν αποτελεί παρά βιτρίνα, αλλά με το πρόσωπο που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.

11:46

Λαβρόφ: Ο Ζελένσκι λέει διάφορα πράγματα, αναλόγως τι πίνει και τι καπνίζει

Σκληρές εκφράσεις κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι χρησιμοποίησε σε συνέντευξή του τη Μεγάλη Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ισχύουν οι πληροφορίες που ανέφερε ο Ουκρανός ηγέτης περί πιθανότητας χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία, ο έμπειρος διπλωμάτης φάνηκε να χάνει την ψυχραιμία του και να δηλώνει: «Ο Ζελένσκι δηλώνει διάφορα πράγματα, αναλόγως του τι πίνει και του τι καπνίζει», είπε.

Στην επιμονή της δημοσιογράφου περί των δηλώσεων Ζελένσκι, ο κ. Λαβρόφ είπε λίγο πιο ψύχραιμα: «Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι που ένας όχι και πολύ επαρκής άνθρωπος ανέφερε. Προφανώς κάτι του είπαν οι υπηρεσίες πληροφοριών του. Εμείς ποτέ δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο India Today. Απέφυγε πάντως να αποκλείσει τη χρήση τέτοιου οπλισμού.

Αργότερα είπε ότι «δεν γίνεται κάθε φορά να σχολιάζω τι λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι γιατί συνέχεια αλλάζει διαμετρικά την άποψή του».

Επεσήμανε μόνο ότι στον στρατιωτικό σχεδιασμό της Ρωσίας είναι μονάχα τα συμβατικά όπλα.

11:24

Σ. Λαβρόφ: Η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη, τη διοικούν οι Δυτικοί

Ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία απειλεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας είναι ανεδαφικός καθώς η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη, αλλά υπό τον έλεγχο των Δυτικών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο India Today.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ισχυρίστηκε ότι «από το 2013, αν όχι και νωρίτερα, στην Ουκρανία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ έχουν εγκατασταθεί ειδικοί περί ασφαλείας από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες της Δύσης, με έδρα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Δύση ήθελε την Ουκρανία για εφαλτήριο κατά των συμφερόντων της Ρωσίας, γι' αυτό και η ρωσική απαίτηση για ουκρανική ουδετερότητα και αποστρατιωτικοποίηση.

«Η συμφωνία του Μινσκ για την προστασία των ανατολικών περιοχών σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ήταν παρόμοια με εκείνη που επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε διαπραγματευτεί για την προστασία των βόρειων περιοχών του Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν Σέρβοι, και οι Ευρωπαίοι απέτυχαν και στις δύο περιπτώσεις να εφαρμόσουν τις συμφωνίες», είπε ακόμη ο κ. Λαβρόφ.

11:12

Μαριούπολη: Ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση όσων βρίσκονται στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί και ξένοι μαχητές που βρίσκονται στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στη Μαριούπολη θα πρέπει να καταθέσουν όπλα και πυρομαχικά και να παραδοθούν σήμερα.

Σύμφωνα με το τελεσίγραφο οι Ουκρανοί θα πρέπει να αποχωρήσουν μεταξύ 14:00 και 16:00 (ώρα Μόσχας) και στο διάστημα αυτό οι ρωσικές δυνάμεις θα παύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο.

 

11:10

Τρεις οι τραυματίες από τη φερόμενη ως ουκρανική επίθεση στη νότια Ρωσία

Ο αριθμός των τραυματιών από τους βομβαρδισμούς του χωριού Γκολόφτσινο στην περιοχή του Μπέλγκοροντ αυξήθηκε σε τρεις, δήλωσε την Τρίτη στο Telegram ο περιφερειακός διοικητής Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

«Τρία άτομα τραυματίστηκαν. Ένα έχει ήδη πάρει εξιτήριο και νοσηλεύεται στα εξωτερικά ιατρεία», ανέφερε ο κ. Γκλάντκοφ, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 30 σπίτια υπέστησαν ζημιές στο χωριό.

Το Γκολόφτσινο είναι ένα χωριό 4.000 κατοίκων περί τα 50 χιλιόμετρα μακριά από τη μεγάλη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

10:38

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Επλήγησαν 1.260 στόχοι στη Ουκρανία τη νύχτα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό MIG-29 στην περιοχή του Ντονμπάς.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν, με πυραύλους και βαρύ πυροβολικό, συνολικά 1.260 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

10:32

Μαριούπολη: Ειδικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν το εργοστάσιο Azovstal 

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία γνωστοποίησε ότι ειδικές δυνάμεις επιχειρούν να εισέλθουν στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria. 

Όπως είπε, στόχος είναι η «απελευθέρωση» του εργαστασίου το συντομότερο. 

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι εναπομείναντες υπερασπιστές της Μαριούπολης – που η Ρωσία υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και ξένοι – έχουν αποκλειστεί στις εγκαταστάσεις.

 

10:20

Δεσμεύθηκε ρωσικό δεξαμενόπλοιο ανοικτά της Καρύστου

H απόφαση πάρθηκε με βάση τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

09:54

Ιαπωνία: Αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία

Η Ιαπωνία θα στείλει μάσκες και στολές σχεδιασμένες για την προστασία από χημικά όπλα, καθώς και drones στην Ουκρανία, ως απάντηση σε αίτημα του Κιέβου για αποστολή αμυντικών προμηθειών.

09:43

Γαλλία: Εργαζόμαστε για ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο βρίσκεται σε επίπεδο επεξεργασίας, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί μια τέτοια κίνηση.

«Ελπίζω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε ο Λεμέρ στο ραδιόφωνο Europe 1.

09:43

Κίνα: Ενίσχυση του «στρατηγικού συντονισμού» με τη Ρωσία

Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, σημείωσε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να ενισχύει τον «στρατηγικό συντονισμό» με τη Ρωσία.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε για τα παραπάνω τον Ρώσο πρεσβευτή στην Κίνα Αντρέι Ντενίσοφ χθες Δευτέρα, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Λε επικαλέστηκε την αύξηση κατά σχεδόν 30% στις σινορωσικές εμπορικές συναλλαγές κατά το πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους ως απόδειξη της «ανθεκτικότητας και της ενδογενούς δύναμης» της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την Ουκρανία.

 

 

 

09:35

Ούτε και σήμερα θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα δεν θα δοθεί δυνατότητα σε άμαχους να αποχωρήσουν σε πόλεις της Ουκρανίας και ειδικά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της χώρας.

09:17

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα πιέσει για την ανάγκη μιας συντονισμένης αντίδρασης κατά της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα συγκαλέσει σήμερα μία διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων, προκειμένου να συζητηθεί η παγκόσμια αντίδραση στην κρίση διατροφικής ασφάλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στη διευρυμένη αυτή σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως επίσης και υπουργοί που εκπροσωπούν τις ομάδες χωρών G7 και G20, με τη συμμετοχή και τεχνικών συμβούλων από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις βασικές αιτίες που κλιμακώνουν τη διατροφική αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ώστε να τους πιέσουν για να επιταχύνουν την αντίδραση τους για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος του ίδιου υπουργείου.

«Η υπουργός Γέλεν ανησυχεί βαθιά σχετικά με τις επιπτώσεις του απερίσκεπτου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου κλιμάκωσης της διατροφικής ανασφάλειας στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο», σύμφωνα με έναν δεύτερο αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Οικονομικών.

09:05

Ρωσική αναφορά για νέα ουκρανική επίθεση κοντά στο Μπέλγκοροντ

Ο διοικητής της ρωσικής περιφέρειας του Μπέλγκοροντ ανέφερε το πρωί της μεγάλης Τρίτης σε ανάρτησή του ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το χωριό Γκολόφτσινο, στην περιοχή Γκραϊβορόνσκι, πλησίον του Μπέλγκοροντ.

Η περιοχή που είναι κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα φέρεται να είχε γίνει και τον περασμένο μήνα στόχος των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ ανέφερε εκτεταμένες ζημιές και έναν τραυματία από τη φερόμενη ουκρανική επίθεση επί ρωσικού εδάφους.

09:00

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής για την Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει την Τρίτη σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και του Καναδά, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η σχετική συνεργασία έρχεται μετά την έναρξη της λεγόμενης δεύτερης φάσης της ρωσικής εισβολής, που εστιάζεται στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει διευκρινίσει ποιοι ηγέτες θα συμμετάσχουν, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

08:55

 

NASA: Ομαλή η συνύπαρξη με τους Ρώσους κοσμοναύτες στον ΔΔΣ

 

 

08:44

Ο Πούτιν ζήτησε κατάλογο στρατηγών του που αντιτίθενται στην εισβολή

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την Μεγάλη Τρίτη ότο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε λίστα με τα ονόματα των Ρώσων στρατηγών που είναι αντίθετη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ρώσοι στρατηγοί έγραψαν επιστολή στον κ. Πούτιν με αίτημα να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε απάντηση, ο Ρώσος ηγεμόνας φέρεται να είπε ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί και ζήτησε μια λίστα με αυτούς τους στρατηγούς.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Όλεγκ Ζντάνοφ δήλωσε στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό Ukraine 24 ότι οι στρατηγοί διαβίβασαν την επιστολή στον κ. Πούτιν μέσω του Νικολάι Πατρούσεφ, Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος αναλυτής ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, στο Γενικό Επιτελείο της Μόσχας ωριμάζει η άποψη ότι είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί η επιθετική επιχείρηση προκειμένου να διατηρηθεί τουλάχιστον μέρος των χερσαίων δυνάμεων σε ετοιμότητα μάχης για την επίλυση άλλων ζητημάτων και άλλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ρωσική Ομοσπονδία.

 

08:20

Προσωπάρχης Ζελένσκι: Θα αντέξει ο ουκρανικός στρατός και τη νέα επίθεση

Ο Άντριι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, διατράνωσε την πεποίθησή του ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν και τη νέα ρωσική επίθεση, που επικεντρώνεται στο Ντονμπάς.

«Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ ισχυρός», δήλωσε απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του.

08:07

ΟΗΕ: Δε φαίνεται προοπτική ανακωχής

Δεν υπάρχει κάποια προοπτική ανακωχής στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια προοπτική για ανακωχή», ανέφερε ο κ. Γκρίφιθς, εκφράζοντας απλώς την ελπίδα να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, κι ενώ ο πόλεμος κοντεύει πια να κλείσει δύο ολόκληρους μήνες.

08:00

Η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stormer

Η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να στείλει σύντομα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stormer, τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας για την κατάληψη του Ντονμπάς.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επέδειξε σε Ουκρανούς το σύστημα Stormer High Velocity Missile (HVM) launcher, πριν από δύο εβδομάδες, στο πεδίο δοκιμών Σάλσμπερι Πλέιν, κατά τον στρατιωτικό συντάκτη της εφημερίδας The Sun.

07:51

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Η δεύτερη φάση του πολέμου, με τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς έχει ξεκινήσει κατά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και αναμένεται πιο σφοδρή και αιματηρή από την πρώτη, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, καθώς η ρωσική διοίκηση του εκστρατευτικού σώματος καλείται από το Κρεμλίνο να φέρει αποτελέσματα γρήγορα.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των κυριότερων εξελίξεων τις τελευταίες ώρες:

  • Μεγάλης κλίμακας επίθεση έχει εξαπολύσει η Ρωσία στο Ντονμπάς, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για τη δεύτερη φάση της ρωσικής εισβολής.
  • Τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων νότια και ανατολικά της Ουκρανίας επιβεβαίωσε και το αμερικανικό Πεντάγωνο.
  • Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, ισχυρίστηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, τονίζοντας ότι η πόλη «δεν έχει πέσει». Βρετανικές πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι το Σύνταγμα Αζόφ αντέχει ακόμη στη χαλυβουργία Άζοφσταλ, όπου υπάρχουν και εκατοντάδες άμαχοι πολίτες.
  • Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί του τελευταίου 24ώρου σε πόλεις της Ουκρανίας σκότωσαν τουλάχιστον 17 ανθρώπους, κατά τις ουκρανικές αρχές. Οι επτά από αυτούς ήταν στο Λβιβ, κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.
  • Αγγίζουν πλέον τα 5 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν σπεύσει να διαφύγουν στις γειτονικές χώρες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, ενώ υπάρχουν και μερικοί ηλικιωμένοι άνδρες ανάμεσά τους. Από ρωσικής πλευράς αναφέρεται ότι πάνω από 860.000 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία σε ρωσικά εδάφη.
  • Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την εκτίμησή της για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος από 4,1% σε 3,2% εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
07:48

ΗΠΑ: Συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων για το δεύτερο κύμα επίθεσης στην Ουκρανία

Το Πεντάγωνο καταγράφει ενίσχυση των δυνάμεων εισβολής με σκοπό γενική επίθεση στα νότια και ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας.

07:46

Ανθρωπιστική πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών

Ο ΟΗΕ εξετάζει με τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας και του Κιέβου τη σύσταση στην Τουρκία επιτροπής για ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες.

07:44

Ξεκίνησε η «δεύτερη φάση» του πολέμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς», μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στα social media.