Χέιζελ ΜακΚάλιον, 101 ετών, «Τυφώνας»

Χέιζελ ΜακΚάλιον, 101 ετών, «Τυφώνας»

Δήμαρχος για 36 χρόνια, πρώην παίκτρια χόκεϊ και νυν γενική διευθύντρια αεροδρομίου, η υπερήλικη Καναδή δεν έχει αποκτήσει τυχαία το παρατσούκλι «Τυφώνας Χέιζελ».

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «ηλικία συνταξιοδότησης» μάλλον δε λέει και πολλά στη Χέιζελ ΜακΚάλιον, μιας και έχοντας κλείσει αισίως τα 101 συνεχίζει να παραμένει δραστήρια σε βαθμό που θα ζήλευαν και άτομα με τα μισά της χρόνια. 

Η Καναδή που δραστηριοποιείται στη δημόσια σφαίρα εδώ και δεκαετίες, φαίνεται να μην έχει σκοπό να το βάλει κάτω. Άλλωστε, δεν το έκανε και ποτέ. Καθόλου τυχαίο που ο χαρακτηρισμός που της έχουν προσδώσει είναι «Τυφώνας Χέιζελ». 

Η Χέιζελ ΜακΚάλιον, λοιπόν, που γεννήθηκε το 1921 στο Κεμπέκ, αναμίχθηκε πολύ στη ζωή της με τα κοινά, με κυριότερη ιδιότητά της αυτή της δημάρχου της καναδικής πόλης Μισισάγκα που, θέση που υπηρέτησε για 36 ολόκληρα χρόνια, πριν αποσυρθεί από αυτή το 2014. 

Για να τιμήσει όμως το ψευδώνυμό της, πρόσφατα και έχοντας περάσει ήδη τα 100, η ΜακΚάλιον δέχτηκε να επεκταθεί η συνεργασία της με το Αεροδρόμιο Τορόντο Πίρσον και μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας για το οποίο έχει αναλάβει τη θέση της γενικής διευθύντριας. Το νέο συμβόλαιο επεκτείνει τη συνεργασία για τρία ακόμα χρόνια. 

Χέιζελ ΜακΚάλιον, 101 ετών, «Τυφώνας»-1
Φωτ.: Shutterstock

Κι αυτή δεν είναι η μόνη επιμήκυνση σχεδίων για την αεικίνητη Καναδή, μιας και ανακοινώθηκε πως θα συνεχίσει να εκτελεί χρέη ειδικής συμβούλου για το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, δίνοντας τα φώτα της γύρω από «εγκυκλοπαιδικές πολιτικές γνώσεις». 

Ως προς την πολιτική της προσέγγιση, η ΜακΚάλιον έχει χαρακτηριστεί αμβλεία στις θέσεις της, κι έχει ακολουθήσει έναν πυγμαχικό τρόπο διακυβέρνησης. Όμως πριν μπει στην αρένα της πολιτικής, είχε και άλλες καριέρες. Όπως αυτή στο χόκεϊ που έπαιξε επαγγελματικά στα νιάτα της, αμειβόμενη με 5 καναδικά δολάρια σε κάθε αγώνα -πόσο που σήμερα θα αντιστοιχούσε σε 100 δολάρια. 

Ο πολιτικός επιστήμονας Τομ Ουρμπάνιακ έχει πει για την Χέιζελ ΜακΚάλιον πως «Δεσπόζει ψηλά στην πολιτική του Οντάριο και πάει πολύ πιο πέρα από αυτά που θα περίμενε κάποιος από το καταστατικό της εξουσίας ενός δημάρχου». Ο πολιτικός Νταγκ Φορντ πάλι, χαρακτήρισε την ΜακΚάλιον «σύμβολο του Καναδά» στα εκατοστά της γενέθλια. 

Όπως φαίνεται, για την Χέιζελ ΜακΚάλιον, δεν υπάρχουν όρια. Πως να υπάρξουν άλλωστε για έναν «τυφώνα»;

Με πληροφορίες από τον Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή