«Επιχείρηση θερμοστάτης» στην Ιταλία: Βάζουν όρια στην θερμοκρασία των κλιματιστικών για να εξοικονομήσουν ενέργεια

«Επιχείρηση θερμοστάτης» στην Ιταλία: Βάζουν όρια στην θερμοκρασία των κλιματιστικών για να εξοικονομήσουν ενέργεια

Σε πρώτη φάση, ξεκινώντας από την 1η Μαΐου, επιβάλλονται όρια στα κλιματιστικά εντός των κτηρίων του ιταλικού δημοσίου, στην πορεία ωστόσο το εν λόγω μέτρο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε ιδιωτικά γραφεία και κατοικίες.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την 1η Μαΐου στην Ιταλία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ νέα μέτρα, τα οποία θα θέτουν πιο αυστηρά όρια στη θερμοκρασία των κλιματιστικών με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά στα κτήρια της δημόσιας διοίκησης δεν θα μπορούν να ρυθμίζονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 25 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι. Ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες, η θέρμανση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Σε πρώτη φάση, αυτή η στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας θα αφορά μόνο στα κτήρια του δημοσίου. Εν συνεχεία ωστόσο, δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε ιδιωτικά γραφεία και κατοικίες.

Η «επιχείρηση θερμοστάτης» θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2023, με στόχο να εξοικονομηθούν 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ο Ιταλός υπουργός δημόσιας διοίκησης Ρενάτο Μπορουνέτα δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι πέρα από αυτούς τους περιορισμούς «έχει σκοπό να εγκαταστήσει και ηλιακά πάνελ σε ένα εκατομμύριο κτήρια του ιταλικού δημοσίου».

Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει, πάντως, ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιός θα αναλάβει την υποχρέωση να ελέγχει την τήρηση αυτών των μέτρων με δεδομένο ότι μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό κτηρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT