Σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του πολέμου

Σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του πολέμου

Μάχες στο Ντονμπάς, με ρωσικές επιθέσεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά το μεταμεσονύκτιο μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Μόσχα ήρθε να δικαιώσει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του, επιβεβαιώνοντας ότι η από καιρό αναμενόμενη εκστρατεία για την κατάληψη όλου του Ντονμπάς, δηλαδή των κατεξοχήν βιομηχανικών περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έχει ήδη αρχίσει. Η Ρωσία κάλεσε σήμερα ολόκληρο τον ουκρανικό στρατό να «καταθέσει τα όπλα» και τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης της Μαριούπολης να τερματίσουν τη «χωρίς νόημα αντίστασή τους», σε μια έκκληση που έρχεται καθώς η Μόσχα φαίνεται να έχει ξεκινήσει στη μεγάλη επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία.

«Μια καινούργια φάση της (ρωσικής) επιχείρησης ξεκίνησε», δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είπε ότι «το σχέδιο για την απελευθέρωση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εφαρμόζεται μεθοδικά» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι, παραδίδοντας βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, «κάνουν ό,τι μπορούν για να παρατείνουν αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (σ.σ. ρωσικός ευφημισμός για τον εν εξελίξει πόλεμο) όσο γίνεται περισσότερο».

Η πρώτη ρωσική επιτυχία στη δεύτερη φάση του πολέμου ήταν η κατάληψη της μικρής πόλης Κρεμίνα (είχε πληθυσμό 18.000 ανθρώπων προτού ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες), την οποία επιβεβαίωσαν χθες οι ουκρανικές αρχές. Ο έλεγχος της Κρεμίνα φέρνει τις ρωσικές δυνάμεις πιο κοντά προς την πολύ μεγαλύτερη πόλη Κραματόρσκ, έναν από τους κυριότερους στόχους της εκστρατείας τους στο Ντονμπάς.

Οσα στρατεύματα και αν στείλουν οι Ρώσοι, θα τους πολεμήσουμε και θα νικήσουμε, διαμηνύει ο Ζελένσκι.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα με βομβαρδισμούς σε όλη τη γραμμή του ανατολικού μετώπου, αλλά επτά επιθέσεις στρατευμάτων τους αναχαιτίστηκαν και οι εισβολείς έχασαν 10 άρματα μάχης και 18 τεθωρακισμένα οχήματα. Την πεποίθησή του ότι η ουκρανική αντίσταση θα επικρατήσει έναντι των εισβολέων και στο Ντονμπάς, όπως συνέβη στο Κίεβο και στη βόρεια Ουκρανία, εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Οσα στρατεύματα και να στείλουν οι Ρώσοι, θα τους πολεμήσουμε και θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», τόνισε σε μήνυμα προς τους ομοεθνείς του.

Στη Μαριούπολη, οι Ρώσοι και οι υποστηριζόμενοι από αυτούς ρωσόφωνοι αυτονομιστές ελέγχουν πλέον σχεδόν ολόκληρη την πόλη, με εξαίρεση το τεράστιο, έκτασης 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων, συγκρότημα χαλυβουργίας Azovstal. Χθες οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν άλλο ένα τελεσίγραφο, ζητώντας την παράδοση των πολιορκημένων και ανοίγοντας ανθρωπιστικό διάδρομο για να απομακρυνθούν γυναίκες και παιδιά που έχουν παγιδευτεί στα υπόγεια, οχυρωμένα καταφύγια του συγκροτήματος. Ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, στρατιώτες του οποίου μάχονται στη Μαριούπολη στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, προέβλεψε ότι η άλωση του Azovstal επρόκειτο να ολοκληρωθεί στη διάρκεια της ημέρας.

Εκπρόσωπος του Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ανηλεείς ρωσικοί βομβαρδισμοί που ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος της Μαριούπολης καθιστούν προβληματική την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε γνωστό ότι σταμάτησε τις συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του ύστερα από τις καταγγελίες για θηριωδίες των ρωσικών στρατευμάτων στην Μπούτσα, ενώ από τη Μαδρίτη ανακοινώθηκε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα επισκεφθεί σύντομα το Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ζελένσκι.

Πηγή: REUTERS, A.P.ς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT