Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία παραδέχεται ότι στόχος της είναι η δημιουργία χερσαίου διαδρόμου στο νότο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία παραδέχεται ότι στόχος της είναι η δημιουργία χερσαίου διαδρόμου στο νότο

Interfax: Σχέδιο δημιουργίας χερσαίου διαδρόμου στην Κριμαία και πρόσβαση στην Υπερδνειστερίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία λέει ανοιχτά ότι ο έλεγχος του νότου της Ουκρανίας θα της δώσει χερσαία πρόσβαση στην Κριμαία και στην αποσχισθείσα περιοχή στη Μολδαβία, άρα οι στόχοι του Κρεμλίνου γίνονται απολύτως σαφείς.

Δημοσίευμα του κρατικού Interfax αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να θέσει πλήρη έλεγχο στο Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία, για να παράσχει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, είπε ο Ρουστάμ Μινεκάεφ, εν ενεργεία διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας».

Και συνεχίζει: «Από την έναρξη της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης, που έχει ήδη ξεκινήσει μόλις πριν από δύο ημέρες, ένα από τα καθήκοντα του ρωσικού στρατού είναι να θέσει υπό πλήρη έλεγχο στο Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία. Αυτό θα παράσχει έναν χερσαίο διάδρομο στην Κριμαία, καθώς επίσης θα επηρεάσει ζωτικής σημασίας στόχους της ουκρανικής οικονομίας», – δήλωσε ο Μινεκάεφ στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Περιφέρειας Sverdlovsk την Παρασκευή».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία παραδέχεται ότι στόχος της είναι η δημιουργία χερσαίου διαδρόμου στο νότο-1
Το δημοσίευμα του Interfax

«Ο έλεγχος του ρωσικού στρατού στα νότια της Ουκρανίας θα δώσει επίσης την ευκαιρία να αποκτηθεί πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, δήλωσε η διοίκηση της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. “Ο έλεγχος στη νότια Ουκρανία είναι μια άλλη διέξοδος προς την Υπερδνειστερία, όπου υπάρχουν επίσης γεγονότα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού“, είπε ο Μινεκάεφ», καταλήγει το δημοσίευμα του Interfax.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφορές του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Tass υπογραμμίζουν ότι «ο ρωσικός στρατός είπε ότι η απόκτηση του ελέγχου της νότιας περιοχής της Ουκρανίας θα τους παράσχει μια άλλη πύλη προς την Υπερδνειστερία, στη Μολδαβία».

Σύμφωνα με το βρετανικό SkyNews, αυτές οι αναφορές έρχονται μόλις εβδομάδες αφότου το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι πιστεύει πως τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στην αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της Υπερδνειστερίας και προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν «προβοκάτσιες» κατά μήκος των συνόρων.

Η Ουκρανία φοβάται ότι τα ρωσικά στρατεύματα στην Υπερδνειστερία -τα οποία πιστεύεται ότι αριθμούν περίπου 1.300 ενστόλους- θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα άλλο μέτωπο στον πόλεμο.

Όμως τόσο η Μολδαβία όσο και οι αυτονομιστικές αρχές στην αποσχισθείσα περιοχή έχουν αρνηθεί αυτόν τον ισχυρισμό. Το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν» την κινητοποίηση των στρατευμάτων, αλλά «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία παραδέχεται ότι στόχος της είναι η δημιουργία χερσαίου διαδρόμου στο νότο-2
SkyNews

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή