Live: Όλες οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία ανήμερα Πάσχα
live-όλες-οι-εξελίξεις-του-πολέμου-στην-ου-561826669
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Όλες οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία ανήμερα Πάσχα

Λεπτό προς λεπτό η 60ή ημέρα της ρωσικής εισβολής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
20:38

Ουκρανία: Ζητεί διαπραγματεύσεις με Μόσχα για τους αμάχους και τα στρατεύματα στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή ενός «ξεχωριστού» γύρου διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία με φόντο την κατάσταση στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ, προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι με τους αμάχους και τα ουκρανικά στρατεύματα που είναι ακόμη εγκλωβισμένοι στην πόλη, δήλωσε σύμβουλος του Ζελένσκι .

Οι συνομιλίες θα έχουν στόχο τη συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, «πολυήμερους» ανθρωπιστικούς διαδρόμους και την απελευθέρωση ή ανταλλαγή Ουκρανών μαχητών που είναι εγκλωβισμένοι στο Αζοφστάλ, ανέφερε ο Ολέξι Αρέστοβιτς. 

20:12

Λβιβ: Τοίχος από λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου

Στο Λβιβ, τη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής Ουκρανίας, η Τετιάνα Κασιάν σταματά για μια στιγμή στον δρόμο. Απέναντί της, ένας τοίχος από τεχνητά λουλούδια και φωτογραφίες με χαμογελαστά πρόσωπα: είναι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής, πριν από δύο μήνες.

«Είναι τρομερό. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ουκρανία τον 21ο αιώνα», λέει η 32χρονη γυναίκα που βοηθά τους εκτοπισμένους.

Η Τετιάνα κατάγεται από τη Μαριούπολη και δεν ξέρει «αν θα ξαναδεί ποτέ τους συγγενείς της» αφού η μαρτυρική πόλη έχει τεθεί σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων, αφού σφυροκοπήθηκε ανηλεώς από τις αρχές Μαρτίου.

 

19:11

Ρωσία: Βομβαρδίστηκε χωριό κοντά στα σύνορα

Για βομβαρδισμό ενός χωριού στην περιοχή του Μπελγκορόντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία κάνουν λόγο οι τοπικές ρωσικές αρχές. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες.  

17:42

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία μετά την αποτυχία δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη σήμερα

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν ήταν εφικτό να δημιουργηθεί που να οδηγεί εκτός του λιμανιού της Μαριούπολης σήμερα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι δεν σταμάτησαν τις εχθροπραξίες.

Η Βερεστσούκ είπε ότι η ουκρανική πλευρά θα επιχειρήσει ξανά αύριο να δημιουργήσει ένα ασφαλές πέρασμα εκτός της Μαριούπολης. Κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Μόσχα προτού επισκεφθεί το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα, να ζητήσει να εφαρμοστεί μια κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη.

«Αυτό θα πρέπει ο Γκουτέρες να συζητήσει στη Μόσχα, εάν προετοιμάζεται να μιλήσει σχετικά με την ειρήνη», τόνισε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

17:27

Η εξέλιξη της ρωσικής εισβολής όπως την αποτυπώνει σήμερα το Υπ. Άμυνας της Βρετανίας

16:51

Το Πάσχα στη μαρτυρική Μπούκα

16:50

Πυροσβεστικά οχήματα για την Ουκρανία

23 πυροσβεστικά οχήματα στέλνει στην Ουκρανία το Ηνωμένο Βασίλειο.

16:44

Ουκρανία: Ο αριθμός των προσφύγων προσεγγίζει τα 5,2 εκατομμύρια

Λίγοι παραπάνω από 23.000 Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις τελευταίες 24 ώρες τη χώρα τους, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής που έκλεισε 2 μήνες, με τον συνολικό αριθμό τους να προσεγγίζει τα 5,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μερικώς επικαιροποιηθεί της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 5.186.744 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρας τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ήτοι 23.058 περισσότεροι σε σύγκριση με τον χθεσινό απολογισμό.

16:43

Μαριούπολη: Δεν λειτουργεί σήμερα ο ανθρωπιστικός διάδρομος

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη δεν λειτουργεί σήμερα και πως οι προσπάθειες εκκένωσης αμάχων θα συνεχιστούν αύριο Δευτέρα.

Η ίδια ζήτησε παρέμβαση του ΟΗΕ ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη καθώς και για τη λειτουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

16:42

Λουγκάνσκ: Άμαχοι νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς, λέει ο τοπικός κυβερνήτης

Άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Λουγκάνσκ της Ουκρανίας σήμερα Κυριακή, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι.

Σε μήνυμά του για τον εορτασμό της Κυριακής του Πάσχα της Ορθοδοξίας, ο Γκαϊντάι είπε ότι «σήμερα, για άλλη μια φορά, άμαχοι πέθαναν. Οι συμπατριώτες μας. Οι (Ρώσοι) δεν έχουν τίποτα ιερό».

16:25

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ινδία για συνομιλίες με επίκεντρο την Ουκρανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφθασε σήμερα στην Ινδία, για μια διήμερη επίσκεψη που είναι αφιερωμένη στο εμπόριο, την ασφάλεια και το κλίμα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται επίσης να αναφερθεί στην ουδετερότητα που επιδεικνύει το Νέο Δελχί σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ινδία αναζητά μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των σχέσεών της με τη Δύση και εκείνων με τη Ρωσία, που της καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της σε όπλα και ενέργεια. Απέφυγε να καταδικάσει ανοικτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να συνταχθεί με τις ψηφοφορίες προς αυτήν την κατεύθυνση στα Ηνωμένα Έθνη.

Η φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος δέχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες επισκέψεις και εκκλήσεις άλλων ηγετών της Δύσης, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις προκειμένου να κρατήσει αποστάσεις από τη Μόσχα, ιδίως του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή.

15:50

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Ζελένσκι

Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, έγινε σήμερα γνωστό από την τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είπε ότι η απομάκρυνση των τραυματιών και αμάχων από τη Μαριούπολη πρέπει να διασφαλιστεί, προσθέτοντας πως η Τουρκία βλέπει καταρχήν θετικά το θέμα της εγγυήτριας χώρας. Η Ουκρανία επιδιώκει να της δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

15:29

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εφορμήσουν κατά του Αζοφστάλ, λέει το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εφορμήσουν κατά του εργοστασίου του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη μέσω ξηράς, με τη στήριξη αεροπορικών πληγμάτων και βομβαρδισμών πυροβολικού, δήλωσε ο Ολέξι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ο Αρέστοβιτς έγραψε στο Facebook ότι «ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εξουδετερώσουν τους δυνάμεις άμυνας του Αζοφστάλ καθώς και πάνω από 1.000 αμάχους που κρύβονται στο εργοστάσιο».

Το εργοστάσιο χάλυβα είναι το τελευταίο ουκρανικό οχυρό που απομένει στη Μαριούπολη. Τα ρωσικά στρατεύματα περικύκλωσαν το εργοστάσιο στις αρχές Μαρτίου, ενώ έχουν σταδιακά καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

14:38

Έκκληση ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία στη Μαριούπολη

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

Το Κίεβο ανέφερε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αυτήν την πόλη στη Θάλασσα του Αζόφ και κυρίως το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών μαχητών.

13:36

Ουκρανοί στρατιώτες περιμένουν πασχαλινή ευλογία (εικόνες)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν σταμάτησε ούτε για το Πάσχα, αλλά στρατιώτες σε Κίεβο και Οδησσό έσπευσαν στις εκκλησίες για να τους ευλογήσουν οι ιερείς στην ορθόδοξη χώρα που δέχεται επίθεση από άλλη ορθόδοξη χώρα.

Στις εικόνες του πρακτορείου Reuters οι στρατιώτες ευλογούνται με το βουρτσάκι του ιερέα που είναι βουτηγμένο σε αγιασμό.

13:03

Επίθεση με βαριά όπλα κατά της Ζαπορίζια - Αρκετοί τραυματίες

Οι Ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την περιφέρεια της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Αμυντικών Δυνάμεων της Περιφέρειας Ρουσλάν Τκατσούκ.

Ο ίδιο ανέφερε ότι ενεργές μάχες διεξάγονται στην περιοχή της πόλης Γκουλιάιπολε και υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.

Όπως ανακοινώθηκε, οι Ρώσοι πλήττουν την περιοχή με τη βοήθεια ενός αεροσκάφους Su-24, ενός άρματος μάχης, ενός συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Grad, όλμων 120 χιλιοστών και βαρέων πυροβόλων.

12:05

Σκοτώθηκαν δύο ακόμη παιδιά κοντά στο Ντονέτσκ

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν σήμερα Κυριακή του Πάσχα από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σημεία όπου μαίνονται μάχες.

Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε στο Telegram ότι τα παιδιά, ηλικίας 5 και 14 ετών, σκοτώθηκαν στο Οχερετίνσκ όταν καταστράφηκε το κτίριο στο οποίο ζούσαν.

11:57

Άφιξη άλλων 265 Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα

Άλλοι 265 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από τους 265 Ουκρανούς οι 54 ήταν ανήλικοι.

Αναλυτικά από τον Προμαχώνα εισήλθαν 132 Ουκρανοί, από τους Ευζώνους 12 και από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 69, ενώ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 48, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δύο και στα λοιπά αεροδρόμια άλλοι δύο.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 22.382 Ουκρανοί πολίτες, από τους οποίους 6.254 ανήλικοι.

11:33

Πραγματική εκεχειρία ζητεί το Κίεβο από τη Μόσχα

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συνεχώς τη Μαριούπολη και κάλεσε τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια «πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία» στην πόλη.

«Η Ρωσία επιτίθεται συνεχώς στο εργοστάσιο Azovstal της Μαριούπολης. Το σημείο όπου βρίσκονται οι πολίτες και ο στρατός μας βομβαρδίζεται από αέρος και από το πυροβολικό», επεσήμανε ο κ. Ποντόλιακ στο Twitter.

Ο ίδιος κάλεσε τη Ρωσία «να αναλογιστεί τα απομεινάρια της φήμης της» και ζήτησε «μια πραγματική, πασχαλινή εκεχειρία στη Μαριούπολη», αλλά και την άμεση δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση των αμάχων και έναν ειδικό γύρο συνομιλιών ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή αιχμάλωτων στρατιωτικών και πολιτών.

11:29

Μητσοτάκης: Η σκέψη μας στους Ελεύθερους Πολιορκημένους της Ουκρανίας

11:16

Ζελένσκι: Δεν θα καταστρέψει η κακία την Ουκρανία

Η «κακία» δεν θα καταστρέψει την Ουκρανία τόνισε στο πασχαλινό μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσευχόμενος να επαναφέρει ο Θεός την ευτυχία στα παιδιά και να χαρίσει ανακούφιση στις θρηνούσες μητέρες.

Μιλώντας μπροστά στο τέμπλο του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε στο μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα ότι η Ουκρανία θα ξεπεράσει το σκότος που έχει επιφέρει η ρωσική εισβολή εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Φωτ.: Reuters

«Σήμερα πιστεύουμε στη νέα νίκη της Ουκρανίας και είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι καμία ορδή ή κακία δεν πρόκειται να μας καταστρέψει», είπε, πάντα ντυμένος με τα χακί ρούχα.

«Αντιμετωπίζουμε σκοτεινούς καιρούς και αυτή την ημέρα οι περισσότεροι από εμάς δεν φορούμε λαμπερά ρούχα - πολεμούμε όμως για μια λαμπερή ιδέα», τόνισε ο Ουκρανός ηγέτης.

Ο ίδιος ο κ. Ζελένσκι είναι Εβραίος στο θρήσκευμα, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των Ουκρανών είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

10:26

Όπλα αξίας 1,5 δισεκ. ευρώ έχει στείλει η Πολωνία

Η Πολωνία προμήθευσε την Ουκρανία με όπλα αξίας 1,5 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

«Ως σήμερα, η Πολωνία έχει μεταβιβάσει στον ανατολικό μας γείτονα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 7 δισεκ. ζλότι, δηλαδή 1,6 δισεκ. δολαρίων», είπε ο κ. Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κρακοβία (νότια) με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ.

«Ο εξοπλισμός αυτός σώζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ευρώπης», επιχειρηματολόγησε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, η πολωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως εφοδίασε τον ουκρανικό στρατό με αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαεροπορικούς πυραύλους, όλμους, πυρομαχικά, καθώς και UAVs.

Σαράντα άρματα μάχης και περίπου εξήντα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού συγκαταλέγονται επίσης στο υλικό που προμήθευσε η Βαρσοβία στο Κίεβο, σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ. Η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις παραδόσεις.

09:55

Καθυστερεί η Ελβετία την παράδοση γερμανικού οπλισμού στην Ουκρανία

Η Ελβετία έχει καθυστερήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία εμποδίζοντας την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για τα στρατιωτικά οχήματα Marder τα οποία θέλει να αποκτήσει το Κίεβο, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η είδηση γίνεται γνωστή την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις επειδή η κυβέρνησή του δεν έχει προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει να απωθήσει την επίθεση της Ρωσίας.

Τα οχήματα Marder της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Rheinmettal χρησιμοποιούν πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι η χώρα εμποδίζει την επανεξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

Η SonntagsZeitung επικαλείται εκπρόσωπο της Κρατικής Υπηρεσίας Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO) ο οποίος δήλωσε πως η υπηρεσία έχει λάβει δύο αιτήματα από τη Γερμανία για τη μεταφορά στην Ουκρανία πυρομαχικών που έλαβε από την Ελβετία.

«Και τα δύο αιτήματα της Γερμανίας έλαβαν αρνητική απάντηση», επεσήμανε ο εκπρόσωπος εξηγώντας ότι η απόρριψη αυτή βασίστηκε στην ουδετερότητα της Ελβετίας και τη νομοθεσία που απαγορεύει την εξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

09:32

Επικρίσεις Ζελένσκι για το πρόγραμμα Γκουτέρες

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε την επιλογή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να μεταβεί πρώτα στη Μόσχα την Τρίτη και ύστερα στο Κίεβο, την Πέμπτη.

09:22

Ανάσταση στο Κίεβο (απευθείας μετάδοση)

Η ουκρανική εκκλησία αποφάσισε λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των αλλεπάλληλων βομβαρδισμών στις περισσότερες μεγάλες ουκρανικές πόλεις να κάνει την Ανάσταση το πρωί της Κυριακής.

Δείτε απ' ευθείας τη μετάδοση της αναστάσιμης λειτουργίας από την ουκρανική τηλεόραση, σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία για την ταλαιπωρημένη χώρα όπου κυριαρχεί η Ορθόδοξη πίστη.

09:19

Ολονύκτιοι βομβαρδισμοί στο Ντνίπρο - Τουλάχιστον ένας νεκρός

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων ακόμη καιτο βράδυ της Ανάστασης, με το Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, να γίνεται και αυτό στόχος, με τουλάχιστον έναν νεκρό.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, δήλωσε ότι ένας 48χρονος άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμών τη νύχτα.

09:16

Οκτώ νεκροί από επιθέσεις στο Λουχάνσκ

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνήτη της επαρχίας Σερχίι Γκαϊντάι.

Εξάλλου, σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει αυτή την εβδομάδα πολλές ρωσικές επιθέσεις στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία κατάφερε να καταλάβει κάποιες περιοχές, η αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων είναι ισχυρή σε όλους τους άξονες.

«Το χαμηλό ρωσικό ηθικό και ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτει (ο ρωσικός στρατός) για να ανασυνταχθεί, να επανεξοπλιστεί και να αναδιοργανωθεί πριν τις επιθέσεις πιθανόν να περιορίζουν την αποτελεσματικότητα του στις μάχες», εκτίμησε το βρετανικό υπουργείο.

08:41

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Παρά τη γιορτή του Ορθόδοξου Πάσχα, οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζονται για 60ή ημέρα. Οι νέες διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και του ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται να έχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας, την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία και θλίψη το δράμα της Μαριούπολης.

Ακολουθεί μια σύντομη σύνοψη των εξελίξεων του πολέμου τις τελευταίες ώρες:

  • Στο Κίεβο μεταβαίνει ανήμερα του Πάσχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, περισσότερο ως προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας και λιγότερο για να επιχειρήσει κάποια διαμεσολάβηση. Μαζί του ταξιδεύει και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
  • Περιοδεία σε Άγκυρα, Μόσχα και Κίεβο ξεκινά τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αν σκοτωθούν οι υπερασπιστές της Μαριούπολης στο εργοστάσιο της Άζοφσταλ, θα διακοπεί κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Το ίδιο θα συμβεί εάν οι Ρώσοι διοργανώσουν ψευδοδημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας στην κατεχόμενη Χερσώνα, είπε.
  • Τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί από τη ρωσική πυραυλική επίθεση το Μεγάλο Σάββατο στην Οδησσό, στη νοτιοδυτική Ουκρανία. Μεταξύ τους είναι κι ένα βρέφος.
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε στον κ. Ζελένσκι νέα αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
08:18

Περιοδεία Γκουτέρες σε Άγκυρα, Μόσχα, Κίεβο

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα στην Τουρκία, χώρα που έχει αναλάβει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, προτού ταξιδέψει στη Μόσχα και στο Κίεβο εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ανέφεραν το Σάββατο οι υπηρεσίες του.

«Ο Γενικός Γραμματέας θα μεταβεί στην Άγκυρα, στην Τουρκία, όπου, την 25η Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ του Μεγ. Σαββάτου.

Ο κ. Γκουτέρες θα πάει κατόπιν στη Μόσχα (την Τρίτη) και στο Κίεβο (την Πέμπτη) για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανούς (πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους) από την 24η Φεβρουαρίου.

07:45

Το Κίεβο ζητεί εξοπλισμό για τα πυρηνικά εργοστάσια

Η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι το Σάββατο.

Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, εξήγησε.

«Θα συντονίσουμε την παράδοση της βοήθειας που θα προσφέρουν ο ΔΟΑΕ και τα κράτη μέλη του» και μέρος του εξοπλισμού που ζητήθηκε «θα παραδοθεί απευθείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», συνέχισε ο κ. Γκρόσι.

07:43

Καταγγελίες αναγκαστικής στρατολόγησης από τους Ρώσους

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι στρατολογεί εξαναγκαστικά άμαχους στα κατεχόμενα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πέρα από τους νέους οι οποίοι στρατολογούνται παρά τη θέλησή τους, επιτάσσονται γιατροί στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στο Χάρκοβο, σύμφωνα με ανάρτηση των Ουκρανών στρατηγών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Υγειονομικοί αναγκάστηκαν, υπό την απειλή ότι θα εκτελούνταν σε διαφορετική περίπτωση, να προσφέρουν φροντίδες σε τραυματισμένους ρώσους στρατιωτικούς στο μέτωπο στις περιοχές Βοφτσάνκ και Χάρκοβο.

Το Κίεβο και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας τονίζουν ότι η στρατολόγηση ουκρανών πολιτών στον ρωσικό στρατό αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συρράξεις.