Πολωνικά ΜΜΕ: Διεκόπη η παροχή ρωσικού αερίου στην Πολωνία

Πολωνικά ΜΜΕ: Διεκόπη η παροχή ρωσικού αερίου στην Πολωνία

Διεκόπη η παροχή ρωσικού αερίου στην Πολωνία, σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεκόπη η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία, μετέδωσαν ο ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Polsat News και ο ιστότοπος Onet.pl, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG, η οποία αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom στο πλαίσιο σύμβασης η οποία λήγει φέτος, δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει ενημέρωση για τις προμήθειες φυσικού αερίου το βράδυ, σήμερα Τρίτη.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με το αίτημα της Ρωσίας για αποπληρωμή σε ρούβλια του φυσικού αερίου που αγοράζει από την Gazprom.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει με διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, εκτός εάν πληρώνει σε ρούβλια.

Τον Μάρτιο, η Ρωσία εξέδωσε διάταγμα καλώντας όσους αγοράζουν φυσικό αέριο να ανοίξουν λογαριασμούς στη Gazprombank για να πραγματοποιούν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, που θα μετατρέπονται στη συνέχεια σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν με το νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα συμβόλαιά τους με την Gazprom. Το 97% των συμβολαίων είναι σε ευρώ ή δολάρια.

Νωρίτερα, η Πολωνία ανακοίνωσε λίστα με 50 Ρώσους ολιγάρχες και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, που θα υπόκεινται σε κυρώσεις βάσει νόμου ο οποίος ψηφίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο νόμος, ο οποίος είναι ξεχωριστός από τις κυρώσεις που επιβάλλονται από κοινού από τις χώρες της Ε.Ε., επιτρέπει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή