Φόβοι επέκτασης του πολέμου στη Μολδαβία

Φόβοι επέκτασης του πολέμου στη Μολδαβία

Ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εκστρατεία του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία, ενισχύονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο να περάσουν οι φλόγες του πολέμου τα δυτικά σύνορα και να εξαπλωθούν στη Μολδαβία.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εκστρατεία του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία, ενισχύονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο να περάσουν οι φλόγες του πολέμου τα δυτικά σύνορα και να εξαπλωθούν στη Μολδαβία. Η πρώην σοβιετική Δημοκρατία έχει φιλοδυτική κυβέρνηση, αλλά η πιο ανατολική επαρχία της, η Υπερδνειστερία, έχει αποσχισθεί μονομερώς από τις αρχές του ’90 και τελεί υπό ρωσικό έλεγχο. Σύμφωνα με τις Αρχές της Υπερδνειστερίας, το πρωί της Τρίτης σημειώθηκαν εκρήξεις που έπληξαν τις κεραίες δύο ρωσόφωνων ραδιοσταθμών, ενώ πραγματοποιήθηκε «τρομοκρατική επίθεση» σε στρατιωτική βάση κοντά στην Τιρασπόλ. Μία μέρα νωρίτερα είχαν αναφερθεί εκρήξεις στο τοπικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας. Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάια Σαντού, συγκάλεσε επειγόντως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο φόβος της Μολδαβίας είναι ότι οι βομβιστικές επιθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα από τη Μόσχα για στρατιωτική εισβολή. Προ ημερών, ο Ρώσος στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ δήλωσε ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης» και ότι οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στη νότια Ουκρανία πρέπει να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο που θα συνδέει την Υπερδνειστερία με τη Ρωσία – κάτι που προϋποθέτει κατάληψη και της Οδησσού. Χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι τα νέα που έρχονται από την Υπερδνειστερία αποτελούν λόγο «σοβαρής ανησυχίας».

Κίνδυνο πυρηνικής σύρραξης Ρωσίας – ΝΑΤΟ «βλέπει» ο Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, ο Σεργκέι Λαβρόφ ύψωσε τους τόνους, εκτιμώντας ότι «υπάρχει σοβαρός, πραγματικός κίνδυνος» για πυρηνικό πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ και κατηγορώντας τη Συμμαχία ότι «έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω τρίτου» (της Ουκρανίας). Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε χθες συνάντηση στη Μόσχα με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος διερευνά τις πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός. Μετά τη συνάντηση ο Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για κατάπαυση του πυρός ή για συζητήσεις περί διαμεσολαβητών. Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Πούτιν, όπου επανέλαβε την πρότασή του να φιλοξενήσει συνομιλίες του Ρώσου προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του.O OHE ανακοίνωσε αργά χθες την «κατ’ αρχήν» συμφωνία του προέδρου Πούτιν στη συμμετοχή του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην απομάκρυνση αμάχων από τη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή