SpaceX – NASA: Η «χρυσή εποχή» της εξερεύνησης του διαστήματος είναι εδώ

SpaceX – NASA: Η «χρυσή εποχή» της εξερεύνησης του διαστήματος είναι εδώ

Οι περιπέτειες του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ με το twitter μπορεί να έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μίντια διεθνώς, την ίδια ώρα ωστόσο η άλλη μεγάλη εταιρεία του Μασκ, η SpaceX, γράφει ιστορία στέλνοντας στο διάστημα αστροναύτες της NASA, απλούς πολίτες και δορυφόρους.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές του έτους, η SpaceX του Έλον Μασκ έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς όχι μία ούτε δύο αλλά συνολικά 16 «αποστολές» στο διάστημα, πλήθος εντυπωσιακό εάν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για 16 αποστολές μέσα σε μια χρονική περίοδο μικρότερη των τεσσάρων μηνών.

Το πιο πρόσφατο διαστημικό ταξίδι της εταιρείας του Μασκ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας – ξημερώματα στις ΗΠΑ), όταν ο Falcon 9 της SpaceX απογειώθηκε από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ, με την αποστολή να μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες (τρεις Αμερικανούς και έναν Ιταλό) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station‎ – ISS).

Το «διαστημικό ταξί» της NASA 

Η γερμανική Deutsche Welle υπογραμμίζει σε ύφος μάλλον γλαφυρό πως η εταιρεία του Μασκ εκτελεί πλέον χρέη «διαστημικού ταξί» («space taxi») για λογαριασμό της NASA, καθώς είναι η τέταρτη φορά που μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα σε διάστημα δύο ετών. Σημειωτέων πως το επόμενο ταξίδι της SpaceX για λογαριασμό της NASA έχει ήδη προγραμματιστεί και πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Επί του παρόντος, οι δορυφόροι της Starlink (που παρέχουν internet μέσω δορυφόρου) ανέρχονται σε περίπου 2.000 και ο ίδιος ο Μασκ έχει ανακοινώσει (κλασικά… μέσω twitter) πως θα ήθελε αυτοί να είναι περισσότεροι από 4.200 μέσα στους επόμενους περίπου 18 μήνες.

Μόνο για φέτος, ο 50χρονος δισεκατομμυριούχος έχει παράλληλα θέσει ως στόχο τις 60 επιτυχείς εκτοξεύσεις-αποστολές Falcon.  

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια χρυσή εποχή για την εξερεύνηση του διαστήματος», σχολιάζει από την πλευρά του ο διευθύνων της NASA Μπιλ Νέλσον, με τους συντάκτες της αμερικανικής Washington Post να υπογραμμίζουν από την πλευρά τους ένα άλλο τεχνικό στοιχείο το οποίο θεωρείται όμως ιδιαίτερα σημαντικό: το γεγονός πως η SpaceX, που είναι περισσότερο δραστήρια από τις κρατικές υπηρεσίες της Κίνας και της Ρωσίας, δεν ξεφορτώνεται, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά επαναχρησιμοποιεί ξανά και ξανά με επιτυχία τους ιδίους πυραύλους στις διαστημικές της «πτήσεις».

Με πληροφορίες από Washington Post, Deutsche Welle

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή