Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν ρωσικές περιοχές

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν ρωσικές περιοχές

Εκρήξεις σημειώθηκαν χθες σε τρεις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, που παίζουν σημαντικό ρόλο στον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρήξεις σημειώθηκαν χθες σε τρεις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, που παίζουν σημαντικό ρόλο στον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων. Αν και το Κίεβο δεν ανέλαβε ευθέως την ευθύνη των επιθέσεων, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπονόησε κάτι τέτοιο, με έντονο σαρκασμό για τους εισβολείς.

«Η αποστρατιωτικοποίηση των αποθηκών των δολοφόνων στο Μπέλγκοροντ και στο Βορονέζ είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Το κάρμα είναι πολύ σκληρό πράγμα», δήλωσε ο Ποντόλιακ. Η «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας περιλαμβάνεται στους διακηρυγμένους στόχους του Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τον εν εξελίξει πόλεμο. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ είχε αναφέρει πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών, ενώ δύο εκρήξεις αναφέρθηκαν στην περιοχή Βορονέζ και κάποιες άλλες στο Κουρσκ. Πρόσφατα η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για επίθεση εναντίον δεξαμενής καυσίμων στο Μπέλγκοροντ με ελικόπτερα και για πυρά εναντίον χωριών της ίδιας επαρχίας. Παρά τους ουκρανικούς αντιπερισπασμούς, ο ρωσικός στρατός συνέχιζε και χθες να προωθείται με βασανιστικούς ρυθμούς, κατά κύριο λόγο στις ανατολικές περιοχές. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριά και κωμοπόλεις στην περιφέρεια του Χαρκόβου και στο Ντονμπάς, εντείνοντας την πίεση προς το Σεβεροντονέτσκι, μία από τις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των Ρώσων.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι ολοκλήρωσε τον έλεγχο της περιφέρειας της Χερσώνας, στα νότια, όπως και μεγάλων τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζια και του Μικολάιφ – ισχυρισμοί που δεν είχαν διασταυρωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν στρατηγικής σημασίας γέφυρα έξω από την Οδησσό, ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι ανησυχίες για επέκταση του πολέμου στη γειτονική Υπερδνειστερία, ντε φάκτο αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας υπό ρωσικό έλεγχο. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κατηγόρησαν το Κίεβο για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην περιοχή τους μία ημέρα νωρίτερα, ενώ η φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας θεωρεί ότι πρόκειται για προβοκάτσια.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα επέκτασης και κλιμάκωσης της σύγκρουσης, έκπληξη προκάλεσε η συμφωνία για ανταλλαγή φυλακισμένων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε χθες, προβλέπει ότι οι Ρώσοι θα απελευθερώσουν τον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη Τρέβορ Ριντ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση εννέα μηνών γιατί είχε επιτεθεί σε αστυνομικούς υπό την επήρεια μέθης, ενώ οι Αμερικανοί θα αφήσουν ελεύθερο τον Κονσταντίν Γιαροσένκο, Ρώσο πιλότο που εκτίει βαριά ποινή για υπόθεση κοκαΐνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή