Έρευνα – Ανάλυση: Εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από Ρωσία

Έρευνα – Ανάλυση: Εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από Ρωσία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Χαράλαμπου Ανδριόπουλου, Ιωάννας Βούλγαρη, Αφροδίτης Μανώλη

Ο προβληματισμός της Ε.Ε. για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις κυρώσεις στα ενεργειακά προϊόντα τα οποία εισάγονται από τη Ρωσία προκύπτει από το γεγονός ότι η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων είναι εξαιρετικά υψηλή. Μάλιστα είναι υπερδιπλάσια του δεύτερου κάθε φορά εισαγωγέα ορυκτών καυσίμων: 26,9% στο αργό πετρέλαιο, 46,7% στον άνθρακα και 41,1% στο φυσικό αέριο.

Έρευνα – Ανάλυση: Εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από Ρωσία-1

Η χρήση των πετρελαϊκών προϊόντων

Από τα περίπου 15 εκατ. βαρέλια/ημέρα των πετρελαϊκών προϊόντων στην Ε.Ε., τα 8 εκατ. χρησιμοποιούνται για μεταφορές, τα 3,5 εκατ. για θέρμανση, τα 2 εκατ. ως πρώτη ύλη χημικής βιομηχανίας. Τον Νοέμβριο του 2021, η Ρωσία παρείχε το 31% των εισαγωγών αργού πετρελαίου στην Ε.Ε. και το 17% των προϊόντων πετρελαίου. Σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών εισαγωγών, η Ευρώπη θα είναι πολύ ευάλωτη στην τροφοδοσία με αργό πετρέλαιο, νάφθα και ντίζελ.

Έρευνα – Ανάλυση: Εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από Ρωσία-2

Οι τιμές του φυσικού αερίου

Ο μονοδιάστατος προσανατολισμός της Ε.Ε. προς το ρωσικό φυσικό αέριο (με κύρια ευθύνη της Γερμανίας) έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται τριπλάσιες και τετραπλάσιες τιμές φυσικού αερίου σε σχέση με τις τιμές που πωλείται το ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα. Παράλληλα, η τελική τιμή που φτάνει το LNG των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές αγορές είναι 6-7πλάσια της τιμής εξαγωγής από τις ΗΠΑ και διπλάσια της τιμής στο ευρωπαϊκό (ολλανδικό) χρηματιστήριο (TTF). 

Έρευνα – Ανάλυση: Εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από Ρωσία-3

Μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής

Την τελευταία εξαετία (2015-2021), η εγχώρια – ευρωπαϊκή παραγωγή του φυσικού αερίου μειώθηκε συνολικά κατά 34,9%. Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο της Aurora, η σημερινή (2022) ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2030 κατά επιπλέον 57,1%.  Συνολικά, μέσα σε μία 15ετία από τα 145 bcm/έτος ευρωπαϊκής παραγωγής φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί στα μόλις 32 bcm/έτος (μείωση κατά 77,9%).

Έρευνα – Ανάλυση: Εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από Ρωσία-4

Σημαντικό κενό στην παγκόσμια αγορά

Οι εκτιμήσεις της Shell για το 2040, σχετικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), προβλέπουν (όταν ληφθούν υπόψη τόσο οι υφιστάμενες όσο και οι υπό κατασκευήν μονάδες παραγωγής LNG) ότι στην παγκόσμια αγορά θα υπάρξει ένα σημαντικό κενό, το οποίο δεν θα μπορέσει να καλυφθεί. Αυτό το κενό είναι της τάξης των 300 εκατομμυρίων τόνων/έτος ή σχεδόν 400-420 bcm/έτος.

Έρευνα – Ανάλυση: Εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από Ρωσία-5

Κατανομή κεφαλαιοποίησης

Οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου – NOCs ως προς την κεφαλαιοποίησή τους (2,6 τρισ. δολ.) είναι υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες «δυτικές» εταιρείες – Majors (1,2 τρισ. δολ.). Αυτή η κατανομή κεφαλαιοποίησης αποτελεί σημαντικό συντελεστή γεωπολιτικών προκλήσεων και κινδύνων και μια σημαντική παράμετρο για την πράσινη μετάβαση του κλάδου.

Έρευνα – Ανάλυση: Εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από Ρωσία-6

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή