Το Βερολίνο κατεβάζει τον θερμοστάτη στις πισίνες

Το Βερολίνο κατεβάζει τον θερμοστάτη στις πισίνες

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο πλαίσιο της μείωσης εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στο πλαίσιο των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας λόγω της ουκρανικής κρίσης, το Βερολίνο αποφάσισε να διατηρήσει τις εξωτερικές δημόσιες πισίνες του δύο βαθμούς πιο κρύες αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι η συνδρομή του κρατιδίου στην προσπάθεια απεξάρτησης της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το νερό στις πισίνες της γερμανικής πρωτεύουσας, που ανοίγουν αυτή την εβδομάδα, θερμαίνεται με φυσικό αέριο. Αυτή τη σεζόν όμως η θερμοκρασία τους θα παραμείνει κάτω από τη συνήθη θερμοκρασία. Τρεις από τις πισίνες στις περιοχές Γκρόπιουστατ, Μαρίεντορφ και Πάνκαου, που θερμαίνονται με ηλιακή ενέργεια, θα έχουν τη συνήθη θερμοκρασία. Πέρυσι η μέση θερμοκρασία στις πισίνες της πόλης κυμαινόταν μεταξύ 22 και 24 βαθμών Κελσίου.

«Καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση επειδή θέλαμε να βοηθήσουμε στη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου», δήλωσε εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία τους και αποτελεί τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η μείωση της θερμοκρασίας δεν έχει στόχο την περικοπή του κόστους εξαιτίας της αυξημένης τιμής του φυσικού αερίου, αλλά αποτελεί πολιτική θέση που έχει ληφθεί κατόπιν συντονισμένων ενεργειών με την κυβέρνηση του κρατιδίου. Σε μια αντίστοιχη πολιτική χειρονομία, η εταιρεία αποφάσισε να παράσχει δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους κατόχους ουκρανικών διαβατηρίων.

O Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δεσμεύθηκε ότι έως το φθινόπωρο η χώρα θα έχει απεξαρτηθεί από τον ρωσικό άνθρακα και εντός λίγων ημερών από το ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για το ρωσικό φυσικό αέριο, που καλύπτει το 55% των γερμανικών αναγκών. Σε αυτόν τον τομέα η Γερμανία θα χρειαστεί χρόνο έως τα μέσα του 2024. Το Βερολίνο είναι γνωστό για τις δημόσιες πισίνες του και κάποιες εξ αυτών, όπως το Prinzenbad στο Κρόιτσμπεργκ, έχουν αποτελέσει το φόντο για ταινίες μυθοπλασίας, όπως η κωμωδία «Berlin Blues» (2003) και το ντοκιμαντέρ «Bath of Princesses» (2007).