Πόλεμος στην Ουκρανία: Δελφίνια – ναρκαλιευτές στην Κριμαία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δελφίνια – ναρκαλιευτές στην Κριμαία

Εκπαιδευμένα δελφίνια έχει αναπτύξει η Ρωσία στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, για να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις από υποθαλάσσια επίθεση δολιοφθορέων, σύμφωνα με παρατηρήσεις από αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Εκπαιδευμένα δελφίνια έχει αναπτύξει η Ρωσία στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, για να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις από υποθαλάσσια επίθεση δολιοφθορέων, σύμφωνα με παρατηρήσεις από αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Η Ρωσία έχει τοποθετήσει τα εκπαιδευμένα θηλαστικά στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης.

Οι αναλυτές της αμερικανικής ναυτικής ακαδημίας κατέληξαν ότι το ρωσικό ναυτικό τοποθέτησε δύο κλωβούς δελφινιών στον ναύσταθμο στα μέσα Φεβρουαρίου. Η Ρωσία έχει παράδοση στην εκπαίδευση δελφινιών για στρατιωτικές αποστολές, αξιοποιώντας τα θαλάσσια θηλαστικά για εντοπισμό αντικειμένων και για την απώθηση δυτών του εχθρού. Ο ναύσταθμος της Σεβαστούπολης στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία έχει μεγάλη σημασία για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς φιλοξενεί το σύνολο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναυαρχίδα του οποίου ήταν το βυθισμένο πλέον καταδρομικό «Μασκβά».

Παρότι τα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι εκτός βεληνεκούς των ουκρανικών πυραύλων, τα πλοία μπορεί να πέσουν θύματα επιχείρησης δολιοφθοράς από δύτες. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ΗΠΑ και Ρωσία υιοθέτησαν τέτοια προγράμματα εκπαίδευσης δελφινιών, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθούν τις μοναδικές ικανότητες ηχοεντοπισμού των θηλαστικών αυτών, που είναι ικανά να εντοπίζουν και να αποφεύγουν υποθαλάσσια εμπόδια, όπως νάρκες. Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περισσότερα από 28 εκατ. δολάρια συντηρώντας κοπάδια εκπαιδευμένων δελφινιών και θαλάσσιων ελεφάντων για τέτοιες επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης.

Αντίστοιχο ουκρανικό πρόγραμμα είχε εγκαινιασθεί το 2021, με τα «στρατοπεδευμένα» θηλαστικά να πέφτουν όμως στα χέρια των Ρώσων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Δύο χρόνια αργότερα, το ρωσικό ναυτικό ανακοίνωνε την πρόθεσή του να αγοράσει πέντε ακόμη δελφίνια, εκκινώντας πλειστηριασμό με τιμή έναρξης 21.000 δολαρίων για κάθε θηλαστικό. Δορυφορικές εικόνες από το 2018 έδειξαν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί δελφίνια και στον ναύσταθμο που διαθέτει στην Ταρτούς της Συρίας. Το ρωσικό ναυτικό φέρεται να έχει εκπαιδεύσει και φάλαινες μπελούγκα, για την παρακολούθηση νατοϊκών υποβρυχίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή