Γερμανίδα ΥΠΕΣ: Είναι λογικό να έχουμε μια προμήθεια έκτακτης ανάγκης στο σπίτι

Γερμανίδα ΥΠΕΣ: Είναι λογικό να έχουμε μια προμήθεια έκτακτης ανάγκης στο σπίτι

Σε λίστα με βασικά τρόφιμα που απαιτούνται για επιβίωση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρέπεμψε η υπ. Εσωτερικών. Έκκληση από την Πολιτική Προστασία για αποφυγή πανικού.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη βελτίωσης του τομέα της Πολιτικής Προστασίας στάθηκε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας σε συνέντευξή της στη Handelsblatt είναι λογικό να έχουμε μια προμήθεια έκτακτης ανάγκης στο σπίτι, προκειμένου να μπορεί κανείς να ζήσει για 10 ημέρες χωρίς να χρειάζεται να κάνει αγορές, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Όπως ανέφερε η Νάνσι Φέζερ, αναφερόμενη στην αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας, «πρέπει να επιταχύνουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες κρίσεις – πανδημία, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τους κινδύνους του πολέμου».

Η ίδια σημείωσε ότι πρέπει να ελεγχθεί ποια προστατευτικά μέτρα είναι απαραίτητα. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τεχνικά ζητήματα, «αλλά και προμήθειες για τρόφιμα, φάρμακα ή ιατρικές προμήθειες» είπε.

Για την περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων ικανών να καταστρέψουν βασικές υποδομές ύδρευσης και παροχής ηλεκτρικού, η Γερμανίδα υπουργός παρέπεμψε τους πολίτες στις συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας πως «αν το ρεύμα διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι σίγουρα χρήσιμο να υπάρχει παροχή έκτακτης ανάγκης στο σπίτι».

Παράλληλα, σημείωσε πως γίνεται απογραφή των καταφυγίων στη Γερμανία. Όπως τόνισε, υπάρχουν ακόμη 599 καταφύγια στη Γερμανία, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν καταφύγια που χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο σήμερα. Είναι λογικό αν ενεργοποιούσαμε εκ νέου κάποια από αυτά».

Λίστα για οργάνωση προμηθειών στο σπίτι

Οι συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, στις οποίες παρέπεμψε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων λεπτομερή λίστα με βασικές προμήθειες, που πρέπει να διαθέτουν όλοι οι πολίτες στο σπίτι για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι προμήθειες αυτές αρκούν καταρχήν για 10 ημέρες στο σπίτι, χωρίς να χρειάζονται επιπλέον ψώνια.

Απαραίτητες προμήθειες για ένα άτομο θεωρούνται, λοιπόν, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία οι εξής: 20 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σε σιτηρά, ψωμί, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά, καθώς και 1,5 κιλό σε κρέας, ψάρι και αυγά.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν επίσης οδηγίες για τη σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων, βασικές πληροφορίες για το τι χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα καθημερινά σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και ειδικές πληροφορίες για την κάλυψη βιοτικών αναγκών των κατοικιδίων.

Συνιστάται βέβαια από την Πολιτική Προστασία η αποφυγή πανικού αλλά και η δημιουργία αυτών των αποθεμάτων σταδιακά και όχι με μαζικά ψώνια. Στόχος να μην υπάρξουν -ξανά- άδεια ραφιών στα σούπερμαρκετ και ελλείψεις στους προμηθευτές.

Με πληροφορίες από Handelsblatt, Deutsche Welle

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή