Η ταχεία πτώση ενός Ρώσου ολιγάρχη, επικριτή του Πούτιν

Η ταχεία πτώση ενός Ρώσου ολιγάρχη, επικριτή του Πούτιν

Ο 54χρονος πρώην τραπεζίτης προσέλαβε σωματοφύλακες αφότου πληροφορήθηκε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν χτύπημα εναντίον του.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Νοέμβριο, ο Ολεγκ Τινκόφ διέθετε περιουσία 9 δισ. δολαρίων, ένας από τους ελάχιστους αυτοδημιούργητους Ρώσους μεγιστάνες που δεν εκμεταλλεύθηκαν την ανομία της δεκαετίας του 1990 προκειμένου να πλουτίσουν.

Τον περασμένο μήνα, ο Τινκόφ, ιδρυτής μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας, επέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μήνυμά του στο Instagram. Την επόμενη ημέρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με στελέχη της τράπεζας και απείλησαν να την κρατικοποιήσουν, εφόσον ο Τινκόφ δεν παραιτείτο από τη διοίκηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τινκόφ πούλησε το ποσοστό του σε Ρώσο δισεκατομμυριούχο. «Δεν είχα δικαίωμα να συζητήσω την τιμή. Ημουν σαν όμηρος. Μου είπαν να δεχθώ ό,τι μου προσφέρουν. Δεν υπήρξε περιθώριο διαπραγμάτευσης», επισημαίνει ο Τινκόφ.

Ο 54χρονος πρώην τραπεζίτης προσέλαβε σωματοφύλακες, αφότου πληροφορήθηκε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν χτύπημα εναντίον του. «Επέζησα από λευχαιμία, αλλά μπορεί να πεθάνω εξαιτίας του Κρεμλίνου», λέει ο Τινκόφ. Σε αντίθεση με πολλούς εύπορους Ρώσους επιχειρηματίες, ο Τινκόφ πέτυχε να εμφανίζεται ως ανεξάρτητος χωρίς να προκαλέσει μέχρι σήμερα τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου. Η πτώση του υπογραμμίζει τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ρωσικής ελίτ, τα οποία επικρίνουν το Κρεμλίνο, εξηγώντας γιατί ο επιχειρηματικός κόσμος παραμένει σιωπηλός για την εισβολή στην Ουκρανία παρά τις δεινές συνέπειές της για την εθνική οικονομία.

«Συνειδητοποίησα ότι η Ρωσία δεν υπάρχει πια ως χώρα. Πίστευα ήδη ότι το καθεστώς Πούτιν ήταν κακό. Δεν είχα ιδέα, όμως, ότι θα αποκτούσε τέτοια καταστροφική φύση», υπογραμμίζει ο πρώην τραπεζίτης. Η τράπεζα Tinkoff, που ίδρυσε το 2006, πέρασε στα χέρια του Βλαντιμίρ Ποτάνιν, ολιγάρχη προσκείμενου στον Πούτιν. Ο Τινκόφ λέει ότι ουδέποτε έχει επισκεφθεί το Κρεμλίνο, ενώ έχει ασκήσει και κατά το παρελθόν κριτική στον Ρώσο πρόεδρο. Σε αντίθεση, ωστόσο, με άλλους πρώην μεγιστάνες, οι οποίοι έπεσαν σε δυσμένεια και αναγκάστηκαν σε οικειοθελή εξορία, ο Τινκόφ βρήκε τρόπο συνύπαρξης με το Κρεμλίνο.

«Παρανοϊκός ο πόλεμος»

Στις 19 Απριλίου, όμως, ο Τινκόφ διέπραξε το μοιραίο σφάλμα, χαρακτηρίζοντας «παρανοϊκό» τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μήνυμά του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Πώς θα ήταν δυνατόν ο στρατός μας να είναι καλός αν τίποτα δεν λειτουργεί στη χώρα και όλα είναι βουτηγμένα στον νεποτισμό, στη δουλοπρέπεια και στην υποταγή;» έγραψε στο Instagram ο τότε τραπεζίτης. Η αντίδραση των χρηστών του μέσου υπήρξε άμεση. Πολλοί Ρώσοι έσπευσαν να κόψουν τις χρεωστικές κάρτες της τράπεζας του Τινκόφ, επιδεικνύοντας πνεύμα πατριωτισμού, ενώ δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής δήλωσε στον αέρα ότι η «ψυχή του Τινκόφ είναι σάπια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή