Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδα σωτηρίας για αμάχους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ελπίδα σωτηρίας για αμάχους

ΟΗΕ και Ερυθρός Σταυρός συντονίζουν την επιχείρηση εκκένωσης του Azovstal

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες είχαν να αντικρίσουν το φως του ήλιου, καθώς παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια, οχυρά καταφύγια της τεράστιας χαλυβουργίας Azovstal, στη Μαριούπολη, ενώ γύρω τους οι ρωσικές βόμβες μετέτρεπαν την πόλη τους σε σωρό ερειπίων. Χθες, όμως, οι πρώτες αχτίδες ελπίδας για την τύχη των αμάχων του Azovstal άρχισαν να διαφαίνονται, αφού δεκάδες από αυτούς απομακρύνθηκαν προς ασφαλείς προορισμούς. Εδώ και δύο εβδομάδες, οι Ρώσοι ελέγχουν το σύνολο της Μαριούπολης, ή ό,τι έχει μείνει από αυτήν, με εξαίρεση το Azovstal όπου έχουν αποκλειστεί οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της. Από τις 29 Απριλίου, τα Ηνωμένα Eθνη και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ξεκίνησαν μια συντονισμένη επιχείρηση για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και υπερηλίκων από το Azovstal, σε συνεννόηση με τις ρωσικές και ουκρανικές αρχές. Οι πρώτες δεκάδες αμάχων μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χθες στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους πόλη Ντονέτσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και πρώτο σταθμό της επιχείρησης εκκένωσης. Στη συνέχεια, επρόκειτο να μεταφερθούν βορειότερα, στην υπό ουκρανικό έλεγχο πόλη Ζαπορίζια, περίπου 230 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

Εξι κονσέρβες για 40 άτομα

Στις πρώτες δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, οι άμαχοι που κατάφεραν να διαφύγουν περιέγραφαν τις εφιαλτικές ημέρες και νύχτες του τελευταίου διμήνου στα υπόγεια οχυρά τους. «Στη διάρκεια ενός μήνα, σαράντα άνθρωποι καταναλώσαμε μόνο έξι κονσέρβες. Φτιάχναμε κουβάδες σούπα με αυτές τις κονσέρβες και αυτό ήταν όλη κι όλη η τροφή μας», δήλωσε στο Reuters η 44χρονη Γελένα Αϊτόλοβα.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε καμία ένδειξη σχετικά με τα σχέδια του Κιέβου για τους τελευταίους μαχητές που έχουν αποκλειστεί στο Azovstal, με εφόδια και πυρομαχικά που εξαντλούνται από μέρα σε μέρα. Συγγενείς των μαχητών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας, στην ουκρανική πρωτεύουσα, απευθύνοντας έκκληση στις Αρχές για απομάκρυνση των αγαπημένων τους.

Προέλαση Ρώσων

Οργή στο Ισραήλ για τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με «εβραϊκές ρίζες» του Χίτλερ.

Την ίδια ώρα, ο ρωσικός στρατός συνέχιζε να κερδίζει με αργούς ρυθμούς έδαφος στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να έχει θέσει υπό έλεγχο καμία μεγάλη πόλη. Ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν στρατηγικής σημασίας γέφυρα και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Οδησσού, ενώ οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι εξουδετέρωσαν δύο ρωσικά πλοία περιπολίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ περί υποτιθέμενης εβραϊκής καταγωγής του Αδόλφου Χίτλερ. Μιλώντας σε ιταλικό κανάλι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ερωτήθηκε πώς δικαιολογούνται οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί «επιχείρησης αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας όταν ο πρόεδρός της είναι εβραϊκής καταγωγής και απάντησε: «Λοιπόν, νομίζω ότι και ο Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα». Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή και αξίωσε να ζητήσει συγγνώμη, ενώ ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι «παρόμοια ψεύδη έχουν στόχο να κατηγορηθούν οι ίδιοι οι Εβραίοι για τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στην Ιστορία».

Επίσκεψη Πελόσι

Χθες, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, η οποία συναντήθηκε την Κυριακή στο Κίεβο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε τη Βαρσοβία, όπου εξέφρασε την εκτίμηση των ΗΠΑ για την πολωνική βοήθεια προς την Ουκρανία. Από την Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε ότι η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου, Τζιλ Μπάιντεν, θα επισκεφθεί τη Ρουμανία και τη Σλοβακία το διάστημα 5-9 Μαΐου για να συναντηθεί με παιδιά από την Ουκρανία και εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή