Γαλλία: Μαζί στις κάλπες Μελανσόν και Πράσινοι

Γαλλία: Μαζί στις κάλπες Μελανσόν και Πράσινοι

Στη συμμαχία για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου αναμένεται να συμμετάσχουν και οι Σοσιαλιστές

1' 11" χρόνος ανάγνωσης

ΠΑΡΙΣΙ. Με το γαλλικό κόμμα των Πρασίνων, EELV, πέτυχε χθες συμφωνία ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, καθώς η Αριστερά προσπαθεί να συστήσει ενιαίο μέτωπο κατά του προέδρου Μακρόν για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, τον Ιούνιο.

«Η στιγμή είναι ιστορική», έγραφε χθες στο Twitter ο βουλευτής των Ανυπότακτων Αντριέν Κατενένς, ενώ η ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί ανέφερε: «Πρόκειται για λαϊκό μέτωπο γύρω από κοινό πρόγραμμα με στόχο τη συγκυβέρνηση». Σύμφωνα με χθεσινά ρεπορτάζ, το κόμμα των Πρασίνων EELV ενέκρινε το προγραμματικό κείμενο με τίτλο «Νέα λαϊκή οικολογία και κοινωνικό συμβόλαιο».

Η συμφωνία Ανυπότακτων – Οικολόγων περιλαμβάνει τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επιβολή διατίμησης στα αγαθά πρώτης ανάγκης. Την περασμένη εβδομάδα ο Μελανσόν κάλεσε όλα τα προοδευτικά κόμματα να ενωθούν για να τον οδηγήσουν στο Μέγαρο Ματινιόν, την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ανάλογη συμφωνία εκλογικής σύμπραξης και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμενόταν να υπογράψει εντός των προσεχών ωρών το κόμμα των Ανυπότακτων του Μελανσόν.

Στο μεταξύ, με αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν την Κυριακή μέλη του ακροαριστερού Μπλακ Μπλοκ στους δρόμους του Παρισιού, στον απόηχο της μεγάλης πορείας για την Πρωτομαγιά στη γαλλική πρωτεύουσα. Ορισμένοι διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες τραπεζών, κατάστημα αμερικανικού ταχυφαγείου –αγαπημένος στόχος αριστεριστών– και μεσιτικό γραφείο. Τους ταραξίες απώθησε γρήγορα η αστυνομία με ρίψεις δακρυγόνων.

Γυναίκα συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να επιτεθεί σε πυροσβέστες οι οποίοι προχωρούσαν σε κατάσβεση φωτιάς σε κάδο απορριμμάτων.