Γερμανία – Ουκρανία: Προσβεβλημένα λουκάνικα και απρέπειες

Γερμανία – Ουκρανία: Προσβεβλημένα λουκάνικα και απρέπειες

Ανταλλαγή λεκτικών πυρών μεταξύ του Γερμανού καγκελαρίου και του Ουκρανού πρέσβη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι πιέσεις προς την κατεύθυνση του Γερμανού καγκελαρίου Σολτς για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας έλαβαν τη μορφή κλινάμαξας και… λουκάνικου. Η πρώτη είναι αυτή με την οποία ο πολιτικός του αντίπαλος, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς ταξίδεψε στο Κίεβο και το δεύτερο είναι ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός που προσήψε στον Γερμανό καγκελάριο ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρί Μέλνικ.

Σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας, ο Γερμανός καγκελάριος είχε δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να μεταβεί στο Κίεβο εφόσον η κυβέρνηση Ζελένσκι απέρριψε την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τον περασμένο μήνα. Ο Σοσιαλδημοκράτης Σταϊνμάγερ ανήκει στην πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που προπολεμικά διατηρούσε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο Σολτς επισήμανε ότι η ουκρανική συμπεριφορά ήταν απρεπής, ιδιαίτερα απέναντι στον πρόεδρο μιας χώρας που έχει προσφέρει «τόσο μεγάλη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια» στην Ουκρανία.

«Εδώ έχουμε τον πιο βάρβαρο πόλεμο από τη ναζιστική εισβολή στην Ουκρανία, δεν είναι παιδικός σταθμός», απάντησε ο Μέλνικ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Δεν ταιριάζει σε έναν ηγέτη να συμπεριφέρεται σαν προσβεβλημένο λουκάνικο» (στην καθομιλουμένη, ως beleidigte Leberwurst περιγράφεται κάποιος που προσβάλλεται εύκολα). Την ίδια ώρα, ο Φρίντριχ Μερτς μετέβαινε στο Κίεβο, σε μια έμμεση υπενθύμιση προς τους κυβερνητικούς εταίρους των Σοσιαλδημοκρατών πως, αν επιζητούν πιο ξεκάθαρη γραμμή υπέρ της γερμανικής εμπλοκής στην Ουκρανία, μπορούν να συγκυβερνήσουν μαζί του.

Σουηδία και Φινλανδία

Εν τω μεταξύ, ο Σολτς διαβεβαίωσε χθες τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι αν θελήσουν να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ θα έχουν τη στήριξη της χώρας του, ενώ συναντήθηκε με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, καθώς και με τον Ευρωπαίο μεσολαβητή για τον διάλογο Σερβίας – Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή