Ρωσία: Κλιμακώνει την κόντρα με το Ισραήλ ο Λαβρόφ

Ρωσία: Κλιμακώνει την κόντρα με το Ισραήλ ο Λαβρόφ

Τους ναζί της Ουκρανίας στηρίζει το Ισραήλ, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Για στήριξη των νεοναζί στην Ουκρανία κατηγόρησε χθες το Ισραήλ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με το Τελ Αβίβ, η οποία είχε ως αφορμή τον ισχυρισμό του Λαβρόφ ότι ο Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις του Λαβρόφ τη Δευτέρα σχετικά με την «εβραϊκή καταγωγή» του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είχε επισημάνει: «Τέτοιοι ψευδείς ισχυρισμοί, όπως αυτός του Λαβρόφ περί εβραϊκής καταγωγής του Χίτλερ, αποσκοπούν στη μετάθεση της ευθύνης του Ολοκαυτώματος στις πλάτες των ίδιων των θυμάτων του, των Εβραίων της Ευρώπης. Η εκμετάλλευση του Ολοκαυτώματος για πολιτικό όφελος πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Ο Λαβρόφ προέβη στην αμφιλεγόμενη δήλωσή του μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής. Ερωτηθείς γιατί η Ρωσία αισθάνεται την ανάγκη να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία, όταν ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι Εβραίος, ο Λαβρόφ είπε: «Λένε ότι δεν είναι δυνατόν να είναι ναζί αφού ο Ζελένσκι είναι Εβραίος. Νομίζω ότι και ο ίδιος ο Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή, άρα αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Εδώ και καιρό, ακούμε σοφούς Εβραίους να λένε ότι οι Εβραίοι είναι οι μεγαλύτεροι αντισημίτες».

Εντονα αντέδρασαν στους ισχυρισμούς του Λαβρόφ πολλοί ηγέτες δυτικών κρατών, ενώ σε χθεσινές δηλώσεις του ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία πως ξέχασε όλα τα διδάγματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Ολοκαυτώματος.

Εντονες αντιδράσεις και από ηγέτες δυτικών κρατών σε υπαινιγμούς της Μόσχας για εβραϊκή καταγωγή του Χίτλερ.

«Ανιστόρητος ο Λαπίντ»

Στο χθεσινό ανακοινωθέν του, το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας χαρακτήρισε «ανιστόρητες» τις καταδικαστικές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, για να προσθέσει: «Η στάση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ εξηγεί εν πολλοίς γιατί η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση στηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου. Ο αντισημιτισμός στην καθημερινή ζωή και στην πολιτική σκηνή όχι μόνο δεν πολεμήθηκαν στην Ουκρανία, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκαν από το καθεστώς».

Το Ισραήλ είχε εκφράσει αρχικά με δισταγμό τη στήριξή του στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή. Σε μια προσπάθεια, όμως, να μη διαταράξει τις σχέσεις του με τη Ρωσία, το Τελ Αβίβ απέφυγε τις ευθείες επικρίσεις κατά της Μόσχας, ενώ δεν επέβαλε κυρώσεις εναντίον Ρώσων ολιγαρχών. Τα πράγματα άλλαξαν, ωστόσο, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με τον Λαπίντ να κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή