H CIA αναζητεί Ρώσους πληροφοριοδότες – Οδηγίες προς αντιφρονούντες

H CIA αναζητεί Ρώσους πληροφοριοδότες – Οδηγίες προς αντιφρονούντες

Αναρτήσεις του Λάνγκλεϊ στα ρωσικά με συγκεκριμένα βήματα για ασφαλή επικοινωνία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγίες προς Ρώσους αντιφρονούντες για παροχή πληροφοριών εξέδωσε η CIA, προσβλέποντας στο διόλου ευκαταφρόνητο κύμα αντιδράσεων εντός της Ρωσίας κατά της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Τη Δευτέρα η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών δημοσίευσε συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς Ρώσοι πολίτες μπορούν κρυφά και εθελοντικά να προσφέρουν πληροφορίες χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα μηνύματα μέσω της ιστοσελίδας της CIA.

Σκοπός του Λάνγκλεϊ είναι η συλλογή στοιχείων και ενδεχομένως η εξασφάλιση πρόσβασης σε ρωσικά κρατικά μυστικά από δυσαρεστημένους Ρώσους οι οποίοι προσπαθούν από την αρχή του πολέμου, εδώ και 10 εβδομάδες, να έρθουν σε επαφή με τη CIA – πράγμα που από μόνο του έχει σημαντικό ενδιαφέρον.

Όπως εξηγούν στην αμερικανική εφημερίδα αξιωματούχοι της CIA, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ώθησε περισσότερους Ρώσους στο να κάνουν το επικίνδυνο βήμα της επαφής με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το γεγονός ότι η CIA αναζήτησε ασφαλή τρόπο επικοινωνίας από τη Ρωσία για εθελοντές πληροφοριοδότες δείχνει ότι υπάρχει ουρά από υποψήφιους συνεργάτες, τονίζουν στην εφημερίδα βετεράνοι των υπηρεσιών πληροφοριών.

Για την προστασία των αντιφρονούντων πληροφοριοδοτών από τις ρωσικές υπηρεσίες, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών δημοσίευσε οδηγίες στη ρωσική γλώσσα σε τρεις αναρτήσεις της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα βήματα που προτείνονται επιτρέπουν ανώνυμη και ασφαλέστερη πρόσβαση στη CIA από μια συμβατική επικοινωνία.

«Μη χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας στο σπίτι ή στο γραφείο για να έρθετε σε επαφή μαζί μας», προειδοποιεί ο βήμα-προς-βήμα οδηγός της CIA, ζητώντας από τους αντιφρονούντες που θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί της να εξασφαλίσουν υψηλού επιπέδου (και όχι δωρεάν) σύστημα η αναγνώρισης τοποθεσίας (VPN).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση στη Ρωσία τον Μάρτιο για υπηρεσίες VPN αυξήθηκε κατά 2.692% σύμφωνα με στοιχεία του Top10VPN, κυρίως λόγω της ρωσικής απαγόρευσης σε Facebook και Twitter.

Ενδεχομένως η σχετική προσπάθεια ασφαλούς επικοινωνίας συνιστά και σύσταση ενός δικτύου πληροφοριοδοτών που θα προσφέρει πρόσβαση ακόμη και στις ίδιες τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Πηγή: The Washington Post

Ειδήσεις σήμερα

Κυρώσεις Ε.Ε. κατά Ρωσίας: Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία διστάζει να κλιμακώσει

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή