Ουκρανία: Η Κύπρος μόνη χώρα στην ΕΕ όπου οι περισσότεροι δεν θεωρούν κύρια υπεύθυνη τη Ρωσία

Ουκρανία: Η Κύπρος μόνη χώρα στην ΕΕ όπου οι περισσότεροι δεν θεωρούν κύρια υπεύθυνη τη Ρωσία

Από κοντά και η Ελλάδα, με 45% να θεωρούν ότι δεν φταίει τόσο η Ρωσία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κύπρος είναι ήταν η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η πλειονότητα του πληθυσμού δεν θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Στην Ελλάδα η πλειονότητα με μικρή διαφορά θεωρεί τη Ρωσία κύρια υπεύθυνη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά ευρήματα, το 23% των ερωτηθέντων στην Κύπρο «διαφωνεί πλήρως» με το γεγονός ότι οι ρωσικές αρχές φέρουν την κύρια και κύρια ευθύνη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ένα άλλο 28% «τείνει να διαφωνεί με αυτό». Συνολικά, αποδείχθηκε ότι το 51% των Κυπρίων αντιτάχθηκε σε μια τέτοια δήλωση.

Μετά την Κύπρο, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (46%), αλλά και στην Ελλάδα (45%) όπου όμως το 27% συμφωνεί πλήρως με το ότι οι Ρώσοι ευθύνονται για τον πόλεμο και το 24% τείνει να συμφωνήσει με αυτό (σύνολο 51%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθυσμού που θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη βρέθηκαν στη Φινλανδία (6%), την Πολωνία και την Ολλανδία (7% έκαστη). Κατά μέσο όρο, στην ΕΕ, το ποσοστό εκείνων που δεν κατηγορούν τη Ρωσία για τη σύγκρουση ήταν 17%.

Μεταξύ των Κυπρίων καταγράφηκε και το μικρότερο ποσοστό όσων ικανοποιήθηκαν από την αντίδραση του ΝΑΤΟ στην έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία (18%), με δεύτερους τους Έλληνες (24%). Τη μεγαλύτερη έγκριση στις ενέργειες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προκαλούν οι Δανοί (69%).

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες στην Κύπρο ήταν οι λιγότερο πρόθυμοι να ταυτιστούν με την Ευρώπη από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης (19%), έχουν επίσης το χαμηλότερο ποσοστό όσων υποστηρίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρηματοδότηση της απόκτησης και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (30%).

Η Κύπρος καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην ΕΕ ως προς το ποσοστό όσων εγκρίνουν τις αντιρωσικές κυρώσεις με 48% (η Βουλγαρία καταλαμβάνει την τελευταία θέση με 44%) και επίσης κλείνει τη λίστα με αυτούς που υποστήριξαν την μέτρα κυρώσεων που ελήφθησαν κατά πλούσιων Ρώσων (46%).

Επιπλέον, η Βουλγαρία και η Κύπρος είναι ουραγοί στη λίστα των χωρών που πιστεύουν ότι η Ουκρανία είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας (48% η καθεμία).

Πηγή: Ευρωβαρόμετρο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή