Βλ. Πούτιν: Η Δύση θέλησε να εισβάλει στα εδάφη μας

Βλ. Πούτιν: Η Δύση θέλησε να εισβάλει στα εδάφη μας

Χωρίς κάποια σημαίνουσα αναφορά στις πολεμικές εξελίξεις η ομιλία του Ρώσου προέδρου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατηγορίες κατά της Δύσης και της Ουκρανίας περί προσπάθειας στρατιωτικής εισβολής και αποστολής τρομοκρατών στη Ρωσία αναλώθηκε η πολυαναμενόμενη ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την παρέλαση για τη νίκη των Συμμάχων επί των Ναζί το 1945.

Ο Ρώσος ηγεμόνας απέφυγε να ρίξει περισσότερο φως στη στρατηγική της Μόσχας στην Ουκρανία, περιοριζόμενος στην 11λεπτη ομιλία του στην επανάληψη γνωστών κατηγοριών κατά του ΝΑΤΟ και του Κιέβου.

Ο Πούτιν καταδίκασε τις εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας και επανέλαβε γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, ότι δηλαδή το ΝΑΤΟ δημιουργεί απειλές στα σύνορα της Ρωσίας.

«Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη χώρα μας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, αλλά εμείς δεν θα επιτρέπαμε να συμβεί αυτό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος από την Κόκκινη Πλατεία.

«Προσπάθησαν να κάνουν μια απαράδεκτη ανάπτυξη δυνάμεων δίπλα μας», είπε για το ΝΑΤΟ ο κ. Πούτιν, «αλλά εμείς το αποτρέψαμε αυτό και ήταν το μοναδικό σωστό πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε».

«Οι εχθροί της Ρωσίας επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τρομοκράτες κατά της πατρίδας μας», ισχυρίστηκε. «Εμείς ποτέ δε θα εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας και την πατρίδα μας, εν μέσω ρωσοφοβίας, επαίνου των προδοτών και γενικής παρακμής ηθών σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευτεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι υπέγραψε διάταγμα για την υποστήριξη των παιδιών των Ρώσων στρατιωτικών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία. Μπορεί να μην κάλεσε σε επιστράτευση, αλλά προσέφερε κίνητρο στους Ρώσους να πάρουν τα όπλα λέγοντας ότι τα παιδιά όσων πολεμήσουν στην Ουκρανία θα μπορούν να μπουν στα ρωσικά πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις.

«Η υπεράσπιση της πατρίδας όταν κρίνεται η μοίρα της ήταν πάντα ιερή», είπε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, της πατρίδας μας», τόνισε στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος, κλείνοντας τον λόγο του με την κραυγή για δόξα στους ήρωες του πολέμου.

Η 11λεπτη ομιλία του Πούτιν την 75η ημέρα της εισβολής δεν προσέφερε καμία αξιολόγηση της προόδου στον πόλεμο και δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πόσο θα μπορούσε να συνεχιστεί. Επίσης απέφυγε να χρησιμοποιήσει τους όρους «πόλεμος», που δεν έχει αναφέρει καθόλου ως σήμερα για την εκστρατεία στη Ουκρανία, και «αποναζιστικοποίηση», που ήταν μια βασική δικαιολογία τους για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας.

Πηγή: TASS, Russia Today, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή