Ομιλία Πούτιν – Ανάλυση: Ημέρα Νίκης χωρίς νέες νίκες – Θολό τοπίο για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας

Ομιλία Πούτιν – Ανάλυση: Ημέρα Νίκης χωρίς νέες νίκες – Θολό τοπίο για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας

Η πολυαναμενόμενη ομιλία Πούτιν για την 9η Μαΐου πραγματοποιήθηκε, οι απορίες των «έξω» ωστόσο παραμένουν αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου ηγέτη. Οι εκτός Ρωσίας «θα πρέπει να συνεχίσουν να μαντεύουν, καθώς ο Πούτιν έδωσε λίγες ενδείξεις αναφορικά με την κατεύθυνση της σύγκρουσης» στην Ουκρανία, γράφει η Angela Dewan στο CNN.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύδοντας τις προβλέψεις που τον ήθελαν να προχωρά σήμερα σε νέες μεγαλεπήβολες δηλώσεις ή απειλές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γιόρτασε την Ημέρα της Νίκης, που είναι η 9η Μαΐου στη Ρωσία, χωρίς να ανακοινώσει νέες ουσιαστικές νίκες.

Κυβερνήσεις και αναλυτές πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες εξετάζοντας τι θα ήταν εκείνο που θα μπορούσε να ανακοινώσει ο Πούτιν σήμερα, με φόντο την επέτειο της νίκης των σοβιετικών έναντι της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: Μια νέα «νίκη» αυτήν τη φορά κατά της «ναζιστικής» Ουκρανίας; Έναν νέο «πόλεμο», ή μήπως την επίσημη μετεξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» σε πόλεμο; Την επικείμενη «συντέλεια» του κόσμου;

Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Πούτιν τελικώς πραγματοποιήθηκε, οι απορίες των «έξω» ωστόσο παραμένουν αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου ηγέτη.

Οι εκτός Ρωσίας «θα πρέπει να συνεχίσουν να μαντεύουν, καθώς ο Πούτιν έδωσε λίγες ενδείξεις αναφορικά με την κατεύθυνση της σύγκρουσης» στην Ουκρανία, γράφει η Angela Dewan στο CNN.

Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη σημερινή ομιλία του για να συνδυάσει την ιστορία με το παρόν, επενδύοντας στον ρωσικό εθνικισμό με σκοπό να δικαιολογήσει τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Με το βλέμμα στραμμένο στους ναζί που ηττήθηκαν από τους σοβιετικούς πριν από 77 χρόνια, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις νέες «ναζιστικές» απειλές στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας το αβάσιμο αφήγημά του περί «αποναζιστικοποίησης» της χώρας.

Βασικά, ο Πούτιν δεν ανέφερε καν τη λέξη «Ουκρανία» κατά τη σημερινή του ομιλία παρά μόνο τις λέξεις «Κίεβο» και «Ντονμπάς», όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος GZERO.

Αναφερόμενος στην απειλή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως «όλα έδειχναν ότι μια σύγκρουση με νεοναζί και μπαντερίτες [Ουκρανούς εθνικιστές] θα ήταν αναπόφευκτη». «Ο κίνδυνος αυξανόταν μέρα με τη μέρα», σύμφωνα με τον Πούτιν, και «η Ρωσία απέκρουσε αυτήν την επιθετικότητα με προληπτικό τρόπο… εγκαίρως».

Ο Πούτιν έχει, προς το παρόν, λίγες επιτυχίες στην Ουκρανία για να καυχηθεί. Το μόνο που μπορεί να κάνει τώρα είναι να συνεχίσει να κρατά τους Ρώσους στο πλευρό του καθώς εκείνοι υποφέρουν από τις οικονομικές δυσκολίες των κυρώσεων και του διεθνούς απομονωτισμού.

Τώρα το ερώτημα είναι αν ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει αυτή την ημέρα – ή ακόμη και αυτήν την εβδομάδα – για να κλιμακώσει τον πόλεμο με άλλους τρόπους, όπως σημειώνει στην ανάλυσή της για το CNN η Angela Dewan.

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρόκειται να αρχίσουν να επιδίδονται σε επιθέσεις από απόσταση, με πλήγματα από αέρος, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κ.ά. Αυτό είναι ανησυχητικό, όπως σημειώνει η Dewan, καθώς αυτές οι επιθέσεις είναι αδιάκριτες και τείνουν να προκαλούν μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων. Η βομβιστική επίθεση σε σχολείο στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 αμάχων το περασμένο Σαββατοκύριακο, είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Μετά την αποτυχία της Ρωσίας να καταλάβει εδάφη στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας και γύρω από το Κίεβο, οι μάχες συνεχίζονται στα ανατολικά και νότια. Το ενδεχόμενο η Ρωσία να μην κερδίσει τίποτα, ή να κερδίσει πολύ λίγα στην Ουκρανία είναι πλέον πραγματικό, όπως υποστηρίζει στο άρθρο της η Angela Dewan.

Σε κάθε περίπτωση, είτε αλλάξει κάτι αυτήν την Ημέρα της Νίκης είτε όχι, ένα νέο κεφάλαιο αυτού του πολέμου θα χρειαστεί αναπόφευκτα να γραφτεί σύντομα.

Με πληροφορίες από CNN, GZERO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή