Ίνα Αφινογκένοβα: H ισπανική φωνή της ρωσικής προπαγάνδας αποκήρυξε τον πόλεμο – Παραιτήθηκε από το RT

Ίνα Αφινογκένοβα: H ισπανική φωνή της ρωσικής προπαγάνδας αποκήρυξε τον πόλεμο – Παραιτήθηκε από το RT

Η Ίνα Αφινογκένοβα, κορυφαία προπαγανδίστρια της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, παραιτήθηκε από το δίκτυο Russia Today λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Διαφωνώ με αυτόν τον πόλεμο. Δεν θα κάνω προπαγάνδα υπέρ του πολέμου», δήλωσε η ίδια σε βίντεο που ανέβασε στο YouTube.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ίνα Αφινογκένοβα, κορυφαία προπαγανδίστρια της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, παραιτήθηκε από το ρωσικό δίκτυο Russia Today στο οποίο εργαζόταν, παίρνοντας ανοιχτά θέση ενάντια στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία.  

Με βίντεο που ανέβασε το YouTube στις 3 Μαΐου, η Αφινογκένοβα ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί από το Russia Today λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Διαφωνώ με αυτόν τον πόλεμο […] Δεν πρόκειται ποτέ να δικαιολογήσω έναν πόλεμο που βάζει στο στόχαστρο απλούς πολίτες […] Δεν θα κάνω προπαγάνδα υπέρ του πολέμου», δήλωσε η ίδια μιλώντας σε άπταιστα ισπανικά.

Εάν όλα τα παραπάνω τα δήλωνε κάποιος άλλος, ίσως να μην γινόταν «θέμα». Η Ίνα Αφινογκένοβα ξεχωρίζει ωστόσο – ή τουλάχιστον ξεχώριζε – ως η «μεγαλύτερη σταρ του Russia Today στη Λατινική Αμερική» και ως «η ισπανική φωνή της ρωσικής προπαγάνδας», όπως σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post.

Αν και γεννημένη στη νότια Ρωσία, η Αφινογκένοβα μιλά άπταιστα ισπανικά και τα προηγούμενα χρόνια είχε όντως γίνει η φωνή της ρωσικής προπαγάνδας στη Λατινική Αμερική. Η ίδια εργαζόταν άλλωστε για το RT τα τελευταία περίπου 12 χρόνια. Στο twitter μετρά σχεδόν 370.000 ακολούθους και στο instagram άλλους περίπου 112.000.

Τους μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ίδια υποστήριζε πως δεν επρόκειτο να γίνει καμία στρατιωτική εισβολή. Από τις 24 Φεβρουαρίου ωστόσο και έπειτα, εκείνη θα περιόριζε σημαντικά τις σχετικής αναρτήσεις της στα social media. Σε κάποια φάση κατήγγειλε τη «φίμωση» των ρωσικών μίντια αλλά πέραν τούτου ουδέν… έως τις αρχές Μαΐου οπότε εκείνη ανακοίνωσε την παραίτησή της αλλά και την αντίθεσή της στον πόλεμο.

Με πληροφορίες από Washington Post  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή