ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Ουμίτ Οζντάγ: Ο ακροδεξιός που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Ερντογάν

Ο 61χρονος βουλευτής Ουμίτ Οζντάγ με τους εκατομμύρια ακολούθους στα social media, που είναι και ηγέτης του νεοσυσταθέντος κόμματος Zafer, ανεβάζει την αντιμεταναστευτική ένταση στην Τουρκία προεκλογικά, στοχοποιώντας τους Σύρους πρόσφυγες και μαζί την κυβέρνηση που τους υποδέχθηκε.

Τουρκία – Ουμίτ Οζντάγ: Ο ακροδεξιός που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Ερντογάν

Πρώην μέλος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και νυν ηγέτης του νεοσυσταθέντος Κόμματος της Νίκης (Zafer Partisi – ZP), ο 61χρονος βουλευτής Ουμίτ Οζντάγ ανεβάζει τους τόνους «χτυπώντας» από τα ακροδεξιά το κυβερνών AKP στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές που είναι κανονικά προγραμματισμένο να διεξαχθούν στην Τουρκία το 2023.

Πολιτικός βγαλμένος μέσα από τις τάξεις της τουρκικής άκρας δεξιάς των Γκρίζων Λύκων (ο πατέρας του λέγεται πως υπήρξε δεξί χέρι του Αλπαρσλάν Τουρκές), ο Ουμίτ Οζντάγ ήταν ως το 2016 βουλευτής του MHP, οπότε όμως συγκρούστηκε με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί για την ηγεσία της παράταξης με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην έξοδο.

Εν συνεχεία, ο Οζντάγ πέρασε στο επονομαζόμενο Καλό Κόμμα (İyi Parti) της Μεράλ Ακσενέρ από το οποίο όμως επίσης εκδιώχθηκε πίσω στα τέλη του 2020. Τον Αύγουστο του 2021 εκείνος προχώρησε στην ίδρυση του δικού του κόμματος με την ονομασία Zafer. Έκτοτε, βρίσκεται να κερδίζει έδαφος στο εσωτερικό προωθώντας μια αντιμεταναστευτική – αντιπροσφυγική ατζέντα.

Για τον Ουμίτ Οζντάγ, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα της Τουρκίας είναι οι εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο εκεί και που τώρα πρέπει να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους.

Ο ίδιος μάλιστα αποκηρύσσει ως «απειλή» και ως «κίνδυνο» για την Τουρκία ειδικά όσους από αυτούς τους πρόσφυγες έχουν ήδη λάβει την τουρκική υπηκοότητα και τουρκικά διαβατήρια.

Ο Οζντάγ έχει, όμως, συγκρουστεί έντονα και με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού τον οποίο κατηγορεί για πολλά από τα «λάθη» και τα «εγκλήματα» που έχει κάνει η τουρκική κυβέρνηση στο μέτωπο του προσφυγικού. Σύμφωνα με τον Οζντάγ και όσα εκείνος δήλωσε πρόσφατα, ο Σοϊλού είναι «ο μεγαλύτερος εγκληματίας στα χρονικά της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Το θέμα δεν είναι απλό, ούτε πολιτικά ανώδυνο. Κι αυτό διότι στην Τουρκία υπάρχει ήδη διόλου ευκαταφρόνητη δυσφορία μεταξύ των ψηφοφόρων για την εκεί παρουσία εκατομμυρίων Σύρων (αλλά και Ιρακινών, Σομαλών, Αφγανών κ.ά.). Τα οικονομικά προβλήματα (πληθωρισμός, πτώση λίρας, άνοδος στις τιμές της ενέργειας) έχουν, σε συνδυασμό με την παρουσία εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών, διαμορφώσει ένα πλαίσιο αντιμεταναστευτικής έντασης στα αστικά κέντρα.

Ένα βίντεο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Σιωπηλή Εισβολή» («sessiz istila»), που στηλιτεύει την «κατοχή» της σύγχρονης Τουρκίας από τους εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν «εισβάλει» στη χώρα, έχει ήδη γίνει viral, προσελκύοντας πάνω από τέσσερα εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube μέσα σε διάστημα μόλις ολίγων 24ωρων.

Viral αρχίζει να γίνεται όμως και ο ίδιος ο Ουμίτ Οζντάγ που έχει πια πάνω από 1,3 εκατομμύρια ακολούθους στο twitter, αν και αξίζει να σημειωθεί πως η παράταξή του εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις.  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr