Επέτειος λήξης Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Χωρίς εντάσεις οι εκδηλώσεις στο Βερολίνο

Επέτειος λήξης Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Χωρίς εντάσεις οι εκδηλώσεις στο Βερολίνο

Σε ήρεμο κλίμα εκτυλίχθηκαν στο Βερολίνο οι εκδηλώσεις μνήμης επ’ ευκαιρία της 77ης επετείου της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διαψεύδοντας την ανησυχία των Αρχών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μεταφραζόταν σε εντάσεις στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ήρεμο κλίμα εκτυλίχθηκαν στο Βερολίνο οι εκδηλώσεις μνήμης επ’ ευκαιρία της 77ης επετείου της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διαψεύδοντας την ανησυχία των Αρχών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μεταφραζόταν σε εντάσεις στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας με πρωταγωνιστές μέλη της ρωσικής και της ουκρανικής κοινότητας. Από νωρίς το πρωί, πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά της Πύλης του Βραδεμβούργου και του Σοβιετικού Μνημείου Πολέμου στο Τιργκάρτεν. Παρόμοια μέτρα ασφαλείας είχαν επιβληθεί γύρω από τα μνημεία στο πάρκο Τρέπτο και στο Πάνκο. Επιγραφές στα ρωσικά υπενθύμιζαν στους προσερχόμενους την απαγόρευση, στα σημεία των εκδηλώσεων, συμβόλων όπως το «Ζ», οι μαύρες και πορτοκαλί κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, αλλά ακόμη και σοβιετικών, ρωσικών και ουκρανικών σημαιών, μια κίνηση που πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Ουκρανού πρέσβη Αντριι Μέλνικ, ο οποίος έκανε λόγο για συλλογικό «χαστούκι στο πρόσωπο του λαού» της χώρας του.

Οι Αρχές είχαν απαγορεύσει την επίδειξη σημαιών και στρατιωτικών συμβόλων σε 15 μνημεία.

Η απαγόρευση δεν ίσχυε για τα μέλη των διπλωματικών αποστολών, όπως για Ρώσους διπλωμάτες και τις οικογένειές τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές, ωστόσο, που αστυνομικοί προσέγγισαν άτομα που προσέρχονταν στο σημείο φορώντας την αμφιλεγόμενη πλέον κορδέλα ή μπλούζες με τη ρωσική σημαία. Την ίδια τύχη είχαν και οι διαβόητοι «Λύκοι της Νύχτας». Το γερμανικό παράρτημα των προσηνών στον Πούτιν μηχανόβιων είχε ανακοινώσει ότι περίπου 150 εξ αυτών θα πραγματοποιούσαν μηχανοκίνητη πορεία από τη Φρανκφούρτη στο Βερολίνο με αφορμή την επέτειο. Τελικά μόλις… δέκα άτομα τα κατάφεραν. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πορεία μνήμης στο πλαίσιο του Αθάνατου Τάγματος, με περίπου 400-500 άτομα όλων των ηλικιών να βαδίζουν προς το Σοβιετικό Μνημείο κρατώντας πορτρέτα προγόνων ή κοντινών προσώπων που συμμετείχαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδόν κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν θέλησε να μιλήσει για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», τον πόλεμο στην Ουκρανία, που επισκίασε τις φετινές εκδηλώσεις. «Δεν έχει να κάνει με την Ουκρανία και δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε γι’ αυτό, αλλά για να τιμήσουμε τους παππούδες μας», είπε στην «Κ» μια γυναίκα. «Ο λόγος που κανείς δεν θέλει να μιλήσει γι’ αυτό είναι ότι είναι επώδυνο για όλους, Ρώσους και Ουκρανούς», μας είπε ο νεαρός Βαντίμ, κρατώντας το πορτρέτο του προπάππου του, ο οποίος έπεσε το 1941 στο μέτωπο αφήνοντας χήρα την έγκυο σύζυγό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή