Παραίτηση πρωθυπουργού στη Σρι Λάνκα

Παραίτηση πρωθυπουργού στη Σρι Λάνκα

Η οργή των διαδηλωτών στρέφεται όχι μόνο κατά της κυβέρνησης, αλλά κυρίως κατά του προέδρου της χώρας και μικρότερου αδελφού του παραιτηθέντος Μαχίντα Ρατζαπάκσα.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραιτήθηκε, χθες, ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκας, Μαχίντα Ρατζαπάκσα, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα Κολόμπο, που την Κυριακή εξελίχθηκαν σε σφοδρά επεισόδια μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και οπαδών της κυβέρνησης, με συνέπεια να σκοτωθούν δύο και να τραυματιστούν δεκάδες. Τον τελευταίο καιρό, η Σρι Λάνκα βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που πυροδοτήθηκαν μεταξύ άλλων και από τη βαθύτερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της, το 1948. Τις τελευταίες ημέρες, η αστυνομία επέβαλε περιορισμό της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα χωρίς να έχει οριστεί ο χρόνος ισχύος του μέτρου. Οι ταραχές στο ασιατικό κράτος άρχισαν τον Μάρτιο, με την οργή των πολιτών να στρέφεται όχι μόνο κατά της κυβέρνησης αλλά κυρίως κατά του προέδρου της χώρας, και μικρότερου αδελφού του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα. Οι πολίτες τον κατηγορούσαν για κακή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, ζητώντας ταυτόχρονα να απομακρυνθεί η πολιτική δυναστεία, που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας την τελευταία εικοσαετία.

Παραμένει άγνωστο κατά πόσον η πρωθυπουργική παραίτηση θα γίνει δεκτή, όπως και αν θα κατευνάσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του πρωθυπουργού, στο Κολόμπο ξέσπασαν βίαια επεισόδια όταν οι οπαδοί της κυβέρνησης επιτέθηκαν στο «στρατόπεδο» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών χτυπώντας αδιακρίτως με λοστούς και καδρόνια και βάζοντας φωτιά στις σκηνές. Στις μάχες σώμα με σώμα που έλαβαν χώρα στους δρόμους της πρωτεύουσας, έβαλε τέλος η αστυνομία ρίχνοντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση.

Τους τελευταίους μήνες οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί, ενώ σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

Στην κακή κατάσταση της οικονομίας συνέβαλαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν την τελευταία διετία, αποστερώντας τη χώρα από το «τουριστικό δολάριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT