Φιλιππίνες: Βλέπουν νίκη του Μπονγκ-μπονγκ

Φιλιππίνες: Βλέπουν νίκη του Μπονγκ-μπονγκ

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία στις Φιλιππίνες ο γιος του Μάρκος

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Στις κάλπες των προεδρικών εκλογών προσήλθαν χθες οι πολίτες των Φιλιππίνων, με τις σφυγμομετρήσεις να θεωρούν πιθανή τη νίκη του βουλευτή Φερδινάνδου «Μπονγκ-μπονγκ» Μάρκος, γιου του πάλαι ποτέ ομώνυμου δικτάτορα της χώρας, 36 χρόνια μετά την ανατροπή του από την εξουσία.

Αντίπαλος του Μπονγκ-μπονγκ είναι η αντιπρόεδρος της χώρας, μέλος της Γερουσίας, ακτιβίστρια και δικηγόρος Λένι Ρομπρέντο. Παρότι οι κάλπες έκλεισαν στις επτά το βράδυ, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν τέτοια, που οι Αρχές ανακοίνωσαν διορία δύο ωρών. Τεχνικές δυσκολίες εμφάνισαν στο μεταξύ 533 από τις 106.000 ηλεκτρονικές κάλπες, ενώ ψηφοφόροι εξέφραζαν παράπονα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για σφάλματα στους εκλογικούς καταλόγους. «Σας διαβεβαιώνουμε ότι τα προβλήματα αποτελούσαν μεμονωμένα περιστατικά και δεν επηρεάζουν την αξιοπιστία της διαδικασίας», είπε χθες ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Μάρλον Κασκέχο. Οι σφυγμομετρήσεις εμφάνιζαν τον Μπονγκ-μπονγκ να προηγείται με τριάντα ποσοστιαίες μονάδες της αντιπάλου του.

Χωρίς προεκλογικό πρόγραμμα

Ο 64χρονος Μπονγκ-μπονγκ ψήφισε στη γενέτειρά του, την επαρχία Ιλόκο Νόρτε, περιστοιχισμένος από άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας και μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου και του γιου του, ο οποίος διεκδικεί έδρα στο Κογκρέσο. Ο Μάρκος δεν μπήκε καν στον κόπο να παρουσιάσει προεκλογική πλατφόρμα, επιλέγοντας να πείσει τους οπαδούς του σημερινού προέδρου Ντουτέρτε ότι θα συνεχίσει την πολιτική καταπολέμησης της εγκληματικότητας που έκανε δημοφιλή τον απερχόμενο αρχηγό του κράτους.

Με μεγάλη διαφορά στη δεύτερη θέση η νυν αντιπρόεδρος, ακτιβίστρια και δικηγόρος, Λένι Ρομπρέντο και στην τρίτη εμφανίζεται ο πρώην πυγμάχος Μάνι Πακιάο.

Η κόρη του Ντουτέρτε, Σάρα Ντουτέρτε-Κάρπιο, είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία της χώρας. Παρότι πρόεδρος και αντιπρόεδρος εκλέγονται ξεχωριστά και μπορεί να είναι πολιτικοί αντίπαλοι, όπως συμβαίνει σήμερα με τον Ντουτέρτε και τη Ρομπρέντο, ο Μάρκος και η κόρη του Ντουτέρτε έχουν συμμαχήσει, με αναλυτές να εκτιμούν πως η οικογένεια Μάρκος έχει καλύψει κρυφά τις προεκλογικές δαπάνες της κόρης του εν ενεργεία προέδρου. Παρότι ο Ντουτέρτε δεν έχει προσφέρει επίσημα τη στήριξή του σε κάποιον υποψήφιο, κάλεσε τους ψηφοφόρους της γενέτειράς του, Νταβάο, να ψηφίσουν υπέρ των τέκνων του, τρία από τα οποία διεκδικούν εκλόγιμες θέσεις. «Αν πιστεύετε ότι ηγήθηκαν αποτελεσματικά της πόλης μας (Νταβάο), ζητάω τη βοήθειά σας για λογαριασμό τους», είπε ο πρόεδρος.

Ο πρώην πυγμάχος Μάνι Πακιάο, ο οποίος εμφανίζεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις για την προεδρία, υπογράμμισε ότι οι σφυγμομετρήσεις δεν αποτυπώνουν τη στήριξη που απολαμβάνει μεταξύ των φτωχότερων συμπατριωτών του, εκφράζοντας την πίστη του ότι θα κάνει την έκπληξη.

Ο Μάρκος εκμεταλλεύθηκε τη δημοτικότητά του μεταξύ των Φιλιππινέζων της νέας γενιάς, που γεννήθηκαν μετά το 1986 και την επανάσταση που οδήγησε στην ανατροπή του πατέρα του, Φερδινάνδου, και της πανδήμως αντιπαθούς πρώτης κυρίας, Ιμέλντα Μάρκος. Η καλά χρηματοδοτημένη προεκλογική εκστρατεία του Μπονγκ-μπονγκ βασίσθηκε σε παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας, με στόχο τον εξωραϊσμό του δικτατορικού καθεστώτος Μάρκος. Οι υποστηρικτές της οικογένειας υποβαθμίζουν αποκαλύψεις λεηλασίας του κρατικού πλούτου τη δεκαετία του 1970, αλλά και τη βίαιη καταστολή της αντίστασης στη δικτατορία. Η οικογένεια Μάρκος, που διέφυγε το 1986 στο εξωτερικό, επανήλθε στις Φιλιππίνες τη δεκαετία του 1990, για να αναλάβει εκ νέου καίριο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT