Ισπανία – Λογισμικό Pegasus: O παρακολουθήσας του παρακολουθήσαντος

Ισπανία – Λογισμικό Pegasus: O παρακολουθήσας του παρακολουθήσαντος

Αποπομπή της επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών για λογισμικό Pegasus στο κινητό του Ισπανού πρωθυπουργού και υπουργών.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ απέπεμψε χθες από τα καθήκοντά της την επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, μετά τις αποκαλύψεις ότι ξένη χώρα είχε εγκαταστήσει στο κινητό του ίδιου του Σάντσεθ, καθώς και των υπουργών Αμυνας και Εσωτερικών λογισμικό παρακολούθησης Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO.

Οι ισπανικές αρχές δεν διευκρίνισαν δημοσίως ποια ήταν η εν λόγω χώρα, αλλά η εγκατάσταση έγινε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2019, όταν η Ισπανία βρισκόταν σε ανοικτή προστριβή με το Μαρόκο. Η επικεφαλής της ισπανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CNI) Παθ Εστεβάν δεχόταν ήδη πυρά μετά την αποκάλυψη ότι η υπηρεσία της είχε εγκαταστήσει το ίδιο λογισμικό στα τηλέφωνα δεκάδων στελεχών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος.

Για το θέμα της παρακολούθησης των 60 Καταλανών, που αποκαλύφθηκε από το καναδικό ινστιτούτο τεχνολογικής έρευνας CitizenLab, η Εστεβάν είχε καταθέσει σε κοινοβουλευτική επιτροπή κεκλεισμένων των θυρών.

Αποπομπή της επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών για λογισμικό Pegasus στο κινητό του Ισπανού πρωθυπουργού και υπουργών.

Σύμφωνα με διαρροές από τη συνεδρία αυτή, η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών είχε υποστηρίξει ότι οι παρακολουθήσεις 18 Καταλανών είχαν γίνει με δικαστική άδεια.

Μετά και τη νέα αποκάλυψη για τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού και των υπουργών, η παραμονή της Εστεβάν στα καθήκοντά της ήταν αδύνατη. Ανακοινώνοντας την αποπομπή της, η υπουργός Αμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη αλλά τα απέδωσε στην τεχνολογία.

«Είναι ένα από τα τιμήματα που πληρώνουμε για την τεχνολογία», δήλωσε η Ρόμπλες, ενώ το καταλανικό κόμμα ERC, που στηρίζει την κυβέρνηση Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει προσωρινά τη στήριξή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή