Η Νότια Κορέα εξέλεξε τον Γιουν «πρόεδρο του λαού»

Η Νότια Κορέα εξέλεξε τον Γιουν «πρόεδρο του λαού»

Ο πρώην εισαγγελέας αρνείται να μετακομίσει στον Κυανό Οίκο, χαρακτηρίζοντάς τον σύμβολο αυτοκρατορικής εξουσίας.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι διαφορετικό ξημέρωσε χθες για τη Νότια Κορέα: ορκίστηκε ο νέος πρόεδρός της, Γιουν Σοκ Γελ, αφήνοντας το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για να εισέλθει στην προεδρική κατοικία. Ή, μάλλον, όχι. Ο νέος πρόεδρος αρνείται πεισματικά να εγκατασταθεί στον Κυανό Οίκο, την επίσημη κατοικία του πρώτου πολίτη της χώρας, που έλαβε αυτό το όνομα εξαιτίας της χρωματικής απόχρωσης της στέγης του. Αντιθέτως, επέλεξε ένα γραφείο στο κτίριο όπου παλιότερα στεγαζόταν το υπουργείο Αμυνας, στο κέντρο της Σεούλ.

Ο Γιουν, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «πρόεδρος του λαού», προκάλεσε αίσθηση αρνούμενος να ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του στο εσωτερικό του Κυανού Οίκου, το οποίο χαρακτήρισε σύμβολο «αυτοκρατορικής εξουσίας». Δήλωσε, μάλιστα, ότι πρέπει να ανοίξει τις θύρες του στον κορεατικό λαό, αποδεικνύοντας έτσι τη δέσμευσή του στο δημοκρατικό ιδεώδες. Η απόφασή του κατακρίθηκε και ο νέος πρόεδρος αναγκάστηκε να αρνηθεί δημόσια ότι η απόφασή του ελήφθη μετά τη σύσταση «σαμάνων». Ο ρόλος των «παραδοσιακών θεραπευτών/μάγων» στη ζωή του προεδρικού ζεύγους αποτέλεσε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με φήμες, η σύζυγός του, Κιμ Κουν Χέε, έφερε τον Γιουν σε επαφή με τους θεραπευτές, οι οποίοι επηρέασαν την προεκλογική του εκστρατεία. Η Πρώτη Κυρία της Νότιας Κορέας, στο παρελθόν, άλλωστε, ομολόγησε σε διαδικτυακή εκπομπή ότι είναι ένα «πολύ πνευματικό άτομο» και προτιμά τις νοήμονες συζητήσεις με τους γκουρού παρά τη διασκέδαση σε νυχτερινά κέντρα, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Επίσης, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε πραγματοποιήσει συνεδρίες με πρωκτικό βελονιστή.

Η «κατάρα»

Μία ερμηνεία της άρνησης του προέδρου Γιουν να εγκατασταθεί στον Κυανό Οίκο είναι η επιθυμία του να αποφύγει την «κατάρα» που χτύπησε τους προκατόχους του, όπως ο δικτάτορας Παρκ Τσουνγκ Χέε, ο οποίος δολοφονήθηκε στον περίβολο του κτιρίου το 1979, και η κόρη του Παρκ Γκεούν Χίε, η οποία φυλακίστηκε για διαφθορά το 2017.

Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, που τελείωσε θρησκευτικό σχολείο και ονειρευόταν να γίνει κληρικός, απέκτησε φήμη ως γενικός εισαγγελέας χάρη στην πυγμή και την αποφασιστικότητά του, που του έδωσε και το παρατσούκλι «κόκορας έτοιμος για κοκορομαχίες». Βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του υπήρξε ο πόλεμος κατά της διαφθοράς, αλλά και η σκλήρυνση της στάσης της Σεούλ έναντι της Βόρειας Κορέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή