Πόλεμος στην Ουκρανία: Δικάζεται για εγκλήματα πολέμου ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δικάζεται για εγκλήματα πολέμου ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία γνωστοποίησε ότι θα δικαστεί ο πρώτος Ρώσος στρατιώτης για τον θάνατο ενός 62χρονου άνδρα στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας, σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως της χώρας.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του Vadim Shishimarin, διοικητή της στρατιωτικής μονάδας 32010 της 4ης Μεραρχίας της περιοχής της Μόσχας.

Η έρευνα ισχυρίζεται ότι ο 21χρονος Ρώσος σκότωσε έναν άοπλο 62χρονο κάτοικο που οδηγούσε ποδήλατο στην άκρη του δρόμου στο χωριό Chupakhivka στην περιοχή Σούμι στις 28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, άνδρες των ρωσικών δυνάμεων οδηγούσαν μέσα στο χωριό ένα κλεμμένο αυτοκίνητο με τρυπημένες ρόδες.

Στο δρόμο είδαν έναν άνδρα να επιστρέφει στο σπίτι και να μιλάει στο τηλέφωνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ένας από τους Ρώσους διέταξε έναν λοχία να σκοτώσει τον πολίτη για να μην τον αναφέρει στον ουκρανικό στρατό.

Ο Shishimarin προχώρησε σε αρκετούς πυροβολισμούς με ένα τουφέκι Καλάσνικοφ με στόχο το κεφάλι του κατοίκου μέσα από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς.

«Ο Shishimarin βρίσκεται υπό κράτηση. Οι εισαγγελείς και οι ανακριτές της SBU έχουν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για τη συμμετοχή του στην παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου, σε συνδυασμό με φόνο εκ προμελέτης. Αντιμετωπίζει μεταξύ 10-15 χρόνια φυλάκιση ή ισόβια κάθειρξη», ανέφερε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Τον περασμένο μήνα, η κ. Βενεντίκτοβα είπε ότι υπήρξε «τεράστιος αριθμός περιπτώσεων» ρωσικών στρατευμάτων που σκότωσαν Ουκρανούς αμάχους. Επιβεβαίωσε ότι η ομάδα της εργαζόταν σε σχεδόν 8.000 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου σε όλη τη χώρα.

Αργότερα αναγνώρισε 10 Ρώσους στρατιώτες, που κατηγορούνταν για φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα, όπου αποκαλύφθηκαν στοιχεία για μαζικές δολοφονίες.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή