Γαλλία: Τα δύο στοιχήματα του Μελανσόν και τα προγνωστικά

Γαλλία: Τα δύο στοιχήματα του Μελανσόν και τα προγνωστικά

Το μέλλον του Ζαν Λικ Μελανσόν, που έκανε την έκπληξη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας 22%, αναμένεται να εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα δοθούν σε δύο αλληλένδετα ερωτήματα αναφορικά με την ενότητα της γαλλικής Αριστεράς και την πρωθυπουργία.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 44χρονος Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να κέρδισε τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του περασμένου Απριλίου εξασφαλίζοντας μια δεύτερη πενταετή θητεία στην εξουσία, πολλοί στην Ευρώπη ωστόσο «ασχολούνται» πια με έναν άλλο Γάλλο πολιτικό, το 70χρονο Ζαν Λικ Μελανσόν.

Το σχεδόν 22% που εξασφάλισε ο ηγέτης της παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) Μελανσόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν αρκετό ώστε, σε συνδυασμό με κάποιους άλλους παράγοντες (τη μεγάλη πτώση στα ποσοστά Ρεπουμπλικάνων και Σοσιαλιστών), να αναδιαμορφώσει το τοπίο ενόψει των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στη Γαλλία τον ερχόμενο Ιούνιο, σε δύο γύρους (12 και 19 Ιουνίου).

Τα μεγαλύτερα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς: η Ανυπότακτη Γαλλία (La France Insoumise – LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, οι Πράσινοι (Europe Écologie les Verts – EELV), οι Κομμουνιστές (Parti communiste français – PCF) και οι άλλοτε κυβερνώντες Σοσιαλιστές (Parti socialiste – PS) συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών… με την προοπτική να κάνουν τον Μελανσόν πρωθυπουργό… στο πλευρό του προέδρου Μακρόν.

Θα μπορούσε, άραγε, ο ακροαριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν – που είναι αντίπαλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των αγορών, που έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και που θαυμάζει τον Ροβεσπιέρο – να γίνει πρωθυπουργός έπειτα από τις εκλογές του Ιουνίου;

«Στη θεωρία, ναι», απαντά ο Τζον Λίχφιλντ στο πλαίσιο άρθρου του για το βρετανικό UnHerd, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το πιο πιθανό είναι πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Το πιο πιθανό, σύμφωνα με τον βετεράνο Αγγλοβέλγο δημοσιογράφο (άλλοτε ανταποκριτή του Independent στο Παρίσι), είναι πως ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν πάνω από 300 έδρες στην επόμενη γαλλική εθνοσυνέλευση (σε σύνολο 577 εδρών), όπερ σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να ελέγχουν την πλειοψηφία.

Ο συνασπισμός Nouvelle Union Populaire Economique et Sociale – NUPES, των δυνάμεων δηλαδή που συμφώνησαν να συσπειρωθούν γύρω από τον Μελανσόν, ενδέχεται να ανέβει, στερώντας έδρες από το στρατόπεδο Μακρόν. Πολύ δύσκολα όμως θα ανατρέψει τις πλειοψηφίες στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Οπότε το επόμενο ερώτημα, σύμφωνα με τον Τζον Λίχφιλντ, είναι εάν ο Μελανσόν θα καταφέρει να ενώσει τη γαλλική Αριστερά;

Και ως προς αυτό πάντως, ο Λίχφιλντ κρατά μάλλον μικρό καλάθι, υποστηρίζοντας πως το σχήμα NUPES «δεν χαρακτηρίζεται από συνοχή», ενώ και ο ίδιος ο Μελανσόν είναι μια μάλλον «διχαστική» προσωπικότητα μεταξύ των αριστερών στη Γαλλία.  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή