Τζόνσον από τη Φινλανδία: Η εισβολή στην Ουκρανία δυστυχώς άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο

Τζόνσον από τη Φινλανδία: Η εισβολή στην Ουκρανία δυστυχώς άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε μια συμφωνία άμυνας με τη Φινλανδία, που σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση που τη χρειαστεί.

Μιλώντας στο Ελσίνκι, είπε: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε την εξίσωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και έχει ξαναγράψει την πραγματικότητά μας και αναμόρφωσε το μέλλον μας. Είδαμε το τέλος της μεταψυχροπολεμικής περιόδου και η εισβολή στην Ουκρανία δυστυχώς άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο».

Και πρόσθεσε: «Αυτή η εισβολή έχει ήδη αποτύχει για δύο λόγους. Πρώτον, λόγω του αδιάρρηκτου πνεύματος του ουκρανικού λαού που αντεπιτέθηκε και συσπειρώθηκε ο κόσμος πίσω του. Δεύτερον, γιατί αυτός ο ουκρανικός αγώνας για ελευθερία, αυτός ο ηρωικός αγώνας, έχει φέρει όλο τον κόσμο μαζί σε αυτή την καταδίκη της επίθεσης προς τις αξίες μας και θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι έφερε επίσης τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη πιο κοντά σήμερα».

Ο κ. Τζόνσον στράφηκε στη συνέχεια στη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν σήμερα οι δύο χώρες. Είπε ότι «εξασφαλίζει ότι τα δύο έθνη μας μπορούν να εντείνουν τη συνεργασία μας και να την οδηγήσουν σε απαράμιλλα ύψη».

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα εκπαιδεύσουν, θα λειτουργήσουν και θα ασκηθούν μαζί, συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην άμυνα και την ασφάλεια και επισημοποιώντας μια υπόσχεση ότι θα βοηθούμε πάντα ο ένας τον άλλον», τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή