Αντεπίθεση των Ουκρανών στο Χάρκοβο

Αντεπίθεση των Ουκρανών στο Χάρκοβο

Ανοιχτό αφήνει η Μόσχα το ενδεχόμενο να ενσωματώσει τις κατακτημένες περιοχές της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την εξέλιξη του πολέμου, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης γύρω από το Χάρκοβο, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απελευθερώσουν πολλά χωριά και οικισμούς, φτάνοντας σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Πριν από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο ρωσικός στρατός είχε διεισδύσει σε βάθος 40 χιλιομέτρων και πολιορκούσε ανηλεώς το μεγάλο βιομηχανικό κέντρο της βορειοανατολικής Ουκρανίας. Εάν οι πρόσφατες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού σταθεροποιηθούν, θα τεθούν υπό απειλή οι γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων, ενώ αποθήκες πυρομαχικών, τροφίμων και καυσίμων εντός της ρωσικής επικράτειας ενδέχεται να βρεθούν εντός του βεληνεκούς του ουκρανικού πυροβολικού. Η Ρωσία συνέχιζε τις προσπάθειες να σφίξει τον κλοιό στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς. Στη Μαριούπολη, η θέση των τελευταίων μαχητών που έχουν καταφύγει στο υπόγειο του Azovstal διαγράφεται απελπιστική. Η Ουκρανή σύμβουλος του πολίτη Λιουντμίλα Ντενίσοβα απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό να μεσολαβήσουν για την απομάκρυνση των εκατοντάδων, όπως υποστήριξε, τραυματισμένων μαχητών από το Azovstal, ενώ οι σύζυγοι δύο εκ των πολιορκημένων παρακάλεσαν χθες τον Πάπα Φραγκίσκο να παρέμβει για τη σωτηρία των οικείων τους.

Στην κατειλημμένη από τα ρωσικά στρατεύματα Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης που έχει εγκατασταθεί δήλωσε ότι θα υποβληθεί αίτημα στον Πούτιν για προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία. Κληθείς να σχολιάσει, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε ότι εναπόκειται στους κατοίκους της περιοχής να αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να ενταχθούν στη Ρωσία, αλλά σε κάθε περίπτωση μια παρόμοια απόφαση πρέπει να έχει σαφή νομική βάση.

Στο μεταξύ, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρεσβευτή της Πολωνίας και ζήτησε από την κυβέρνησή του να απολογηθεί για την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρεσβευτή στη Βαρσοβία, τη Δευτέρα, όταν ακτιβιστές τον έλουσαν με κόκκινη μπογιά και τον αποκάλεσαν «φασίστα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή