Γαλλία: Σε αναζήτηση πρωθυπουργού ο Μακρόν

Γαλλία: Σε αναζήτηση πρωθυπουργού ο Μακρόν

Στην τελική ευθεία για τη δύσκολη μάχη των βουλευτικών εκλογών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα, ο Εμανουέλ Μακρόν βρήκε έναν βολικό αντίπαλο στο πρόσωπο της Μαρίν Λεπέν, καθώς το ακροδεξιό προφίλ της τον διευκόλυνε να αλιεύσει ψήφους από τη δεξαμενή των κεντροδεξιών ψηφοφόρων. Ενόψει της επόμενης κρίσιμης αναμέτρησης, των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αλλάζει τακτική, ή μάλλον ακολουθεί το ίδιο σενάριο αλλά με διαφορετικό πρωταγωνιστή: αυτή τη φορά αναγορεύει σε υπ’ αριθμόν ένα πολιτικό του αντίπαλο τον αριστερό ηγέτη και ανθυποψήφιό του στην προεδρική αναμέτρηση, Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Στιγματίζοντάς τον ως «άκρα Αριστερά», ο Μακρόν ευελπιστεί να προσεταιριστεί τους κεντροαριστερούς που νιώθουν άβολα μέσα στη Νέα Λαϊκή Ενότητα που κατάφερε να οικοδομήσει ο ριζοσπάστης Μελανσόν, συνενώνοντας την Ανυπότακτη Γαλλία του με τους Σοσιαλιστές, τους Πρασίνους και τους Κομμουνιστές. «Δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο», τόνισε στα στελέχη του ο Μακρόν, κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 12ης και 19ης Ιουνίου από το Ομπερβιλιέ, στο βόρειο Παρίσι. Αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στην προεδρική παράταξη, το επίτευγμα του Μελανσόν να ενώσει γύρω του τη διασπασμένη Αριστερά, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, έστειλε σήμα κινδύνου στο Ελιζέ. Στην ομιλία του, ο Μακρόν υποστήριξε ότι ο Μελανσόν, με τη φιλοδοξία του να κερδίσει την πρωθυπουργία, «θέλει να ξαναπαίξει στις βουλευτικές τα μερίδια που μοιράστηκαν στις προεδρικές» και προειδοποίησε ότι η θέση του αριστερού πολιτικού για «ανυπακοή σε αποφάσεις της Ε.Ε.» θα οδηγούσε σε μεγάλες περιπέτειες τη Γαλλία και την Ευρώπη.

«Η μονομαχία Μακρόν – Μελανσόν θα κυριαρχήσει στις βουλευτικές εκλογές», υποστηρίζει ο Μπρις Τεντουνιέρ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας πολιτικών ερευνών Ipsos, εκτιμώντας ότι οι υποψήφιοι των δύο παρατάξεων θα αναμετρηθούν στις περισσότερες περιφέρειες στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναγορεύει τον ηγέτη της επανενωμένης Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν σε βασικό αντίπαλό του στην αναμέτρηση του Ιουνίου.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εικασίες για το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Μακρόν για το αξίωμα του πρωθυπουργού, καθώς η θητεία του Ζαν Καστέξ και της κυβέρνησής του ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.Οποιος ή όποια καταλάβει το αξίωμα θα κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη των βουλευτικών εκλογών.

Αν και ο Γάλλος πρόεδρος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, οι φήμες στους πολιτικούς διαδρόμους του Παρισιού πιθανολογούν ότι θα πρόκειται για γυναίκα, με καλά διαπιστευτήρια στην κοινωνική, στην περιβαλλοντική και στην αναπτυξιακή πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή