Τίτλοι τέλους για το iPod της Apple

Τίτλοι τέλους για το iPod της Apple

Επειτα από 22 χρόνια, η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή του

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αρχικός στόχος του iPod ήταν ταπεινός: η δημιουργία μιας συσκευής αναπαραγωγής ήχου, που θα οδηγούσε τους καταναλωτές στην αγορά υπολογιστών Macintosh. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, το iPod άλλαξε τις ηλεκτρονικές συσκευές ευρείας κατανάλωσης και τη μουσική βιομηχανία, καθιστώντας την Apple την εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως.

Το iPod έκανε την εμφάνισή του τον Οκτώβριο του 2001. Ηταν μία λεπτή και κομψή συσκευή που μπορούσε να αποθηκεύσει μέχρι 1.000 τραγούδια. Τα επόμενα χρόνια έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, δημιουργώντας αυτό που έγινε γνωστό ως «η γενιά του iPod». Την Τρίτη, η Apple το αποχαιρέτησε διά παντός, θέτοντας οριστικό τέλος σε μια σειρά προϊόντων που συνέβαλαν στη γέννηση του iPhone, και βοήθησαν τη Σίλικον Βάλεϊ να εξελιχθεί στη «Μέκκα του παγκόσμιου καπιταλισμού».

Πωλήθηκαν 450 εκατ.

Η συσκευή έφερε επανάσταση στα ηλεκτρονικά προϊόντα και οδήγησε στη γέννηση του iPhone.

Από το 2001, η κατασκευάστρια εταιρεία πούλησε 450 εκατ. iPods, σύμφωνα με την εταιρεία Loup Ventures, η οποία ειδικεύεται στην αγορά τεχνολογικών προϊόντων. Την περασμένη χρονιά, οι πωλήσεις δεν ξεπέρασαν τα 3 εκατ., ένα μηδαμινό ποσοστό έναντι των 250 εκατ. iPhones που πουλήθηκαν. Τα iPods, επίσης, αποτέλεσαν επί δεκαετίες το βασικό πρότυπο της Apple, καθώς συνδύαζαν απαράμιλλο βιομηχανικό σχεδιασμό και εξαιρετική τεχνολογία. Η επιστροφή του Στιβ Τζομπς στην εταιρεία το 2007 υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της μικρής συσκευής, την οποία θεώρησε έναν καλό τρόπο προώθησης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η μεγαλύτερη συμβολή του iPod στην εξέχουσα θέση που σήμερα κατέχει η Apple στον κόσμο των ηλεκτρονικών, έγκειται στο ότι υπήρξε ο καταλύτης για τη γέννηση του iPhone. Καθώς οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων εκείνη την εποχή άρχισαν να διαθέτουν συσκευές με ικανότητα αναπαραγωγής μουσικής, τα στελέχη της Apple ανησύχησαν μήπως η βελτιωμένη τεχνολογία τους άφηνε πίσω. Τότε ο Στιβ Τζομπς αποφάσισε ότι η Apple θα έπρεπε να είναι μπροστάρης σε αυτή την εξέλιξη. Ετσι γεννήθηκε το iPhone, που εξακολούθησε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία και να παρέχει τις υπηρεσίες που έκαναν τα iPods τόσο δημοφιλή.

Η εφαρμογή iTunes

Η επιτυχία της εφαρμογής iTunes, η οποία επέτρεψε στους κατόχους των κινητών τηλεφώνων να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας της συσκευής τους αλλά και να κατεβάζουν εκεί τη μουσική που επέλεγαν, αντικατοπτρίζεται στην ανάπτυξη του App Store, με το οποίο οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν λογισμικό και υπηρεσίες. O Ταλάλ Σαμούν, διευθύνων σύμβουλος της Intertrust Technologies, μιας εταιρείας διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων που συνεργαζόταν εκείνη την εποχή με τη μουσική βιομηχανία, λέει: «Εδειξαν στον κόσμο ότι διέθεταν ατομική βόμβα και αργότερα πυρηνικό οπλοστάσιο. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι η Apple ήταν ο βασιλιάς της τεχνολογίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT