Η ρωσο-ουκρανική διαμάχη για το φυσικό αέριο απειλεί την παροχή στην Ευρώπη

Η ρωσο-ουκρανική διαμάχη για το φυσικό αέριο απειλεί την παροχή στην Ευρώπη

Η ουκρανική εταιρεία δηλώνει ότι δεν ελέγχει πια τμήματα του δικτύου, σε κατεχόμενες περιοχές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εθνική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας, Naftogaz, δήλωσε ότι θα σταματήσει τη διαμετακόμιση μέρους του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται από τα σύνορά της στην Ευρώπη λόγω των προκλήσεων που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή. Η κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει έως και το ένα τρίτο των ποσοτήτων του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία δεν φέρει πλέον ευθύνη για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών εδαφών υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή», ανέφερε η Naftogaz σε ανακοίνωσή της. Η εταιρεία είπε ότι ειδοποίησε σχετικά την Gazprom, τον κρατικό προμηθευτή φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Η Naftogaz είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας είχαν καταστήσει αδύνατη την επιχείρηση σε αυτές τις περιοχές ή την επικοινωνία με εγκαταστάσεις που επιβλέπουν τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Επιπλέον ανέφερε ότι ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας (GTSOU) δεν μπορεί πλέον να «εκτελεί αδιάλειπτο και αποτελεσματικό επιχειρησιακό και τεχνολογικό έλεγχο» στις εγκαταστάσεις του στα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη.

Ε.Ε.: Δεν τίθεται άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο

«Αν και αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε μέρος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ε.Ε., δεν δημιουργούν κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την Ε.Ε.», τόνισε την Τετάρτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις ρωσικού αερίου από την Ουκρανία.

Λαβρόφ: Η Ρωσία έχει αρκετούς πελάτες για την ενέργεια, ας πληρώσει πιο ακριβά η Δύση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του διαθέτει αρκετούς πελάτες για τους ενεργειακούς της πόρους, πέραν των χωρών της Δύσης.

«Ας πληρώσουν περισσότερα από όσα πλήρωναν στη Ρωσία οι δυτικές χώρες και ας εξηγήσουν στον πληθυσμό τους γιατί πρέπει να γίνουν φτωχότεροι», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του από το Ομάν. 

Πηγή: The Washington Post

Ειδήσεις σήμερα

Οι κυρώσεις αναγκάζουν τη Ρωσία να χρησιμοποιεί εξαρτήματα συσκευών σε στρατιωτικό εξοπλισμό

Το Κίεβο εγκαταλείπει τους μαχητές στην Αζοφστάλ – Ανέφικτη η διάσωσή τους, δηλώνει

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή