Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν άοπλους αμάχους (βίντεο-ντοκουμέντο)

Ουκρανία: Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνουν άοπλους αμάχους (βίντεο-ντοκουμέντο)

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες αποτροπιασμού με τη δολοφονία αμάχων Ουκρανών πολιτών από Ρώσους στρατιώτες φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC με αποκαλυπτικό βίντεο που εξασφάλισε.

Οι εικόνες είναι από τις πρώτες μέρςς της εισβολής, στα προάστια του Κιέβου. Το BBC εξασφάλισε το βίντεο αυτό που -όπως σημειώνει το βρετανικό ΜΜΕ- εξατάζεται τώρα από τους ουκρανούς εισαγγελείς στο πλαίσιο της έρευνας για εγκλήματα πολέμου. 

Όταν ο Λεονίντ Πλιάτς και το αφεντικό του πυροβολήθηκαν στην πλάτη από Ρώσους στρατιώτες, η δολοφονία καταγράφηκε από κάμερες κλειστού κυκλώματος με σαφείς λεπτομέρειες, σημειώνει το BBC. Τονίζεται ότι επρόκειτο για τη στιγμή που οι μάχες γύρω από το Κίεβο κλιμακώνονταν και οι κεντρικοί δρόμοι προς την πρωτεύουσα είχαν μετατραπέι σε πεδίο μάχης, μεταξύ αυτών και η περιοχή γύρω από το κατάστημα ποδηλάτων όπου ο Λεονίντ εργαζόταν ως φύλακας.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, στο περιστατικό που εξετάζεται δεν υπήρχε ανταλλαγή πυρών: το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα πέντε βαριά οπλισμένους Ρώσους στρατιώτες να πυροβολούν τους δύο άοπλους Ουκρανούς και στη συνέχεια να λεηλατούν την επιχείρηση.

Το BBC συγκέντρωσε όλη την αλληλουχία των γεγονότων, από τις καταγραφές σε πολλές κάμερες CCTV γύρω από την τοποθεσία με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τηλεφώνησε ο Λεονίντ εκείνη την ημέρα, καθώς και των Ουκρανών εθελοντών μαχητών που έσπευσαν για τη διάσωση του, χωρίς να προλάβουν τελικά.

Προσοχή: Σκληρές εικόνες

Η σειρά των γεγονότων

Οι Ρώσοι φτάνουν με ένα κλεμμένο φορτηγό με το σύμβολο V που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις και τις λέξεις Tank Spetsnaz με μαύρη μπογιά. Φορούν ρωσική στρατιωτική στολή και πλησιάζουν με τα όπλα ψηλά, με τα δάχτυλα στη σκανδάλη. Ο Λεονίντ περπατά προς τους στρατιώτες με τα χέρια ψηλά για να δείξει ότι είναι άοπλος και δεν απειλεί.

Οι Ρώσοι αρχικά μιλάνε με αυτόν και το αφεντικό του μέσα από τον φράχτη. Δεν υπάρχει ήχος στο βίντεο, αλλά οι άνδρες φαίνονται ήρεμοι, καπνίζουν. Οι Ουκρανοί απομακρύνονται και οι στρατιώτες αρχίζουν να φεύγουν. Ξαφνικά γυρίζουν πίσω, σκύβουν και πυροβολούν τους δύο άνδρες πολλές φορές στην πλάτη τους. Ο ένας σκοτώνεται αμέσως, αλλά ο Λεονίντ καταφέρνει να σηκωθεί στα πόδια του. Δένει τη ζώνη του γύρω από το μηρό του για να επιβραδύνει την αιμορραγία και μετά σέρνεται προς ένα δωμάτιο όπου αρχίζει να καλεί σε βοήθεια.

Ο Βασίλ Ποντλέβσκι μίλησε στον φίλο του δύο φορές εκείνη την ημέρα, ενώ εκείνος αιμορραγούσε. Ο Λεονίντ του είπε ότι οι στρατιώτες ισχυρίστηκαν ότι δεν σκοτώνουν πολίτες και μετά τον πυροβόλησαν. «Είπα μπορείς τουλάχιστον να περιθάλψεις τον εαυτό σου; Και μου είπε, “Βάσια, μετά βίας σύρθηκα εδώ. Πονάω πολύ. Νιώθω πολύ άσχημα”. Έτσι του είπα να μείνει εκεί και άρχισα να τηλεφωνώ στην εδαφική άμυνα», τόνισε.

Οι άντρες που τηλεφώνησε πουλούσαν κλιματιστικά πριν από τον πόλεμο. Τώρα ήταν εθελοντές μαχητές. Ο Σάσα και ο Κόστια δείχνουν σε δημοσιογράφο του BBC βίντεο στα κινητά τους τηλέφωνα με ρωσικά τανκς που περνούν από τις θέσεις τους. Η δουλειά τους ήταν να στέλνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις ρωσικές κινήσεις στο δρόμο. Όταν ο Λεονίντ Πλιάτς τραυματίστηκε, τους ανατέθηκε να διασχίσουν τον επικίνδυνο αυτοκινητόδρομο Ε40 για να προσπαθήσουν να τον σώσουν.

Ακόμα και σήμερα, ο δρόμος είναι γεμάτος με καμένα ρωσικά άρματα μάχης, μία υπενθύμιση της έντασης των μαχών. Καθώς ο άμαχος άνδρας αιμορραγούσε, τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο σημείο. Στο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης φαίνονται να πυροβολούν μέσα στα δωμάτια, να κλέβουν ποδήλατα, ακόμη και ένα σκούτερ και να τριγυρίζουν στο γραφείο του διευθυντή, να πίνουν το ουίσκι του και να εξερευνεούν τι έχει στα ντουλάπια του.

Ελαφρά οπλισμένοι, ο Σάσα και ο Κόστια αναγκάστηκαν να περιμένουν αν και συνειδητοποίησαν ότι ο Λεονίντ πέθαινε. «Μιλήσαμε μαζί του στο τηλέφωνο, προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε. Του είπαμε, είναι εντάξει. Όλα θα πάνε καλά. Θα επιβιώσεις», λέει ο Σάσα, σημειώνοντας ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον παρηγορήσουν. «Είπαμε ότι ήμασταν στο δρόμο μας. Ίσως αυτό τον βοήθησε. Ίσως. Αλλά δυστυχώς, όταν τα καταφέραμε, ήταν νεκρός».

Ακόμη και καθώς περισυνέλεξαν τα πτώματα των δύο ανδρών, οι εθελοντές μαχητές έπρεπε να κρυφτούν καθώς ένα ρωσικό τανκ πέρασε πέρα ​​από το σημείο.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία εναντίον των ανδρών που ευθύνονται για αυτές τις δολοφονίες. Ο Ρώσος στρατιώτης που εκτιμάται ότι ήταν ένας από τους δολοφόνους φαίνεται καθαρά, το πρόσωπό του είναι ακάλυπτο.

Πέρασε αρκετή ώρα μέχρι να καταλάβουν ότι βιντεοσκοπούνται και να σπάσουν μια από τις κάμερες ασφαλείας.

Το BBC έδειξε το βίντεο στον αρχηγό της αστυνομίας στην περιοχή του Κιέβου, ο οποίος τους είπε ότι βρέθηκαν στον δρόμο προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας μετά την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων τα πτώματα 37 πολιτών. Όλοι είχαν πέσει νεκροί από πυρά.

Η Εισαγγελία επιβεβαιώνει ότι τώρα ερευνά τη δολοφονία του Λεονίντ και του συναδέλφου του ως πιθανό έγκλημα πολέμου: Πρόκειται για μία από τις περίπου από 10.000 υποθέσεις που έχουν καταγραφεί.

«Ο μπαμπάς μου δεν ήταν στρατιωτικός. Ήταν συνταξιούχος. Σκότωσαν έναν 65χρονο. Γιατί;». Η κόρη του Λεονίντ, Γιούλια Αντρόστσουκ, θέλει να μάθει. Είναι στο εξωτερικό και δεν έχει καταφέρει ακόμη να κηδεύσει τον πατέρα της λόγω του πολέμου. «Δεν είμαι τόσο εξαγριωμένη όσο γεμάτη θλίψη – και φόβο. Αυτοί οι καταραμένοι Ρώσοι είναι τόσο εκτός ελέγχου, που φοβάμαι τι μπορεί να κάνουν στη συνέχεια», είπε.

Η Γιούλια ελπίζει ότι οι υπεύθυνοι θα δικαστούν κάποια μέρα, με κάποιο τρόπο. Προς το παρόν, θέλει ο κόσμος να μάθει τι ακριβώς συνέβη στον πατέρα της και να σταματήσει η βαρβαρότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή