Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοίξτε τα λιμάνια, λέει ο Μπλίνκεν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοίξτε τα λιμάνια, λέει ο Μπλίνκεν

25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είναι μπλοκαρισμένοι στην Οδησσό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κάλεσε χθες τη Ρωσία να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί ο αποκλεισμός τους για τη διατροφική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. «Ο αποκλεισμός πρέπει να σταματήσει τώρα», έγραψε ο Μπλίνκεν στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. 

Για το ίδιο θέμα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σημείωσε ότι 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είναι μπλοκαρισμένοι στο λιμάνι της Οδησσού. «Είναι τροφή για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, πάνω απ’ όλα στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», είπε η Μπέρμποκ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από παράγοντες της αγοράς να αποστείλουν επειγόντως φορτηγά και τρένα στα ουκρανικά σύνορα, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 16 ημέρες και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει τον ένα μήνα.

Ομως, η αντικατάσταση των θαλάσσιων μεταφορών είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. «Αν η Ουκρανία θέλει να εξαγάγει 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι την επόμενη σοδειά), χρειαζόμαστε 10.000 βαγόνια για να μετακινηθεί αυτή η ποσότητα σε διάστημα τριών μηνών», είπε η επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν, στο δίκτυο Euronews. H Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτάρκης ως προς τα σιτηρά, αλλά πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής έχουν μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τις ουκρανικές και ρωσικές εξαγωγές. 

Συνεχίζονται οι μάχες

Τίποτα, εν τω μεταξύ, δεν δείχνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει προς ένα σύντομο τέλος. Η γραμμή του μετώπου γύρω από το Χάρκοβο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, μετατοπίστηκε έξω από την πόλη, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν συνοικίες από τις οποίες έχουν αποχωρήσει τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν αποθήκη οπλισμού στο Τσερνίχιβ. Στη Χερσώνα, στα νότια της χώρας, οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν στη Ρωσική Ομοσπονδία, ένδειξη ότι η περιοχή, «γέφυρα» ανάμεσα στο Ντονμπάς και την Κριμαία, περιλαμβάνεται στα ουκρανικά εδάφη που η Ρωσία επιδιώκει να προσαρτήσει επί μονίμου βάσεως. 

Στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε τη Ρωσία «την πλέον άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη, με τον βάρβαρο πόλεμο κατά της Ουκρανίας και με το ανησυχητικό σύμφωνο που έχει υπογράψει με την Κίνα». Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ξεκίνησε χθες επισήμως έρευνα για εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ συνεχίστηκαν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας για την απομάκρυνση 38 βαριά τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών από τα υπόγεια του πολιορκημένου εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή