Ζητούν εξηγήσεις από το Ισραήλ για τη δολοφονία της Ακλεχ

Ζητούν εξηγήσεις από το Ισραήλ για τη δολοφονία της Ακλεχ

Ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου αξίωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνείς διαστάσεις αποκτούν οι αντιδράσεις για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ, η οποία πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι την Τετάρτη, ενώ κάλυπτε για λογαριασμό του Al Jazeera επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε «ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τον εντοπισμό των υπαιτίων και για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Ανάλογη έκκληση είχε απευθύνει προηγουμένως ο Λευκός Οίκος. Η 51χρονη δημοσιογράφος, η οποία έχαιρε εκτίμησης για τα ρεπορτάζ της στη Μέση Ανατολή, ήταν Χριστιανή, με αμερικανική και παλαιστινιακή υπηκοότητα. Οταν έκανε το τελευταίο της ρεπορτάζ φορούσε μπλε αλεξίσφαιρο γιλέκο, με την επιγραφή «PRESS» που έκανε φανερή την ιδιότητά της, γραμμένη με μεγάλα γράμματα. Η μοιραία σφαίρα τη βρήκε στο κεφάλι, ενώ άλλος ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που βρισκόταν εκεί τραυματίστηκε.

Χθες, η σορός της Σιρίν Αμπού Ακλεχ μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή από νοσοκομείο της Ραμάλα στο αρχηγείο της Παλαιστινιακής Αρχής, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, προτού ξεκινήσει το τελευταίο της ταξίδι για την Ιερουσαλήμ, όπου επρόκειτο να ενταφιαστεί. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε το Ισραήλ ως «πλήρως υπεύθυνο» για τη δολοφονία της δημοσιογράφου και ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας. Αρχικά, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι η ρεπόρτερ του Al Jazeera τραυματίστηκε, πιθανότατα, από παλαιστινιακά πυρά που προορίζονταν για Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά στη συνέχεια πρότεινε από κοινού διερεύνηση του περιστατικού με τους Παλαιστίνιους. Χθες, ο Μαχμούτ Αμπάς απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα διεξαγάγει τη δική της έρευνα με πλήρη διαφάνεια και ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των υπευθύνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή