Εφιαλτική έλλειψη βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ

Εφιαλτική έλλειψη βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ

Σε εφιάλτη για τους γονείς εκατομμυρίων βρεφών στις ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί οι σοβαρότατες ελλείψεις βρεφικού γάλακτος, που παρατηρούνται τον τελευταίο μήνα.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε εφιάλτη για τους γονείς εκατομμυρίων βρεφών στις ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί οι σοβαρότατες ελλείψεις βρεφικού γάλακτος, που παρατηρούνται τον τελευταίο μήνα. Οι ελλείψεις φθάνουν το 40% κατά μέσο όρο σε όλη τη χώρα, ενώ σε κάποιες πολιτείες, όπως το Τέξας, το Μιζούρι και το Τενεσί ξεπερνούν το 50%. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ελλείψεις στα ράφια δεν ξεπερνούν το 5%.

«Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, αλλά το μωρό κλαίει τώρα, πεινάει τώρα, πρέπει να κινηθούμε άμεσα», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει λύσεις, όπως επείγουσες εισαγωγές ή χρήση του νόμου περί προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων, για την επίσπευση των διαδικασιών.

Εφιαλτική έλλειψη βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ-1
Φωτ. A.P. Photo / Michael Conroy

 

Από 40% έως 50% σε όλες τις ΗΠΑ, μετά το πρόβλημα με τη βιομηχανία Abbott στο Μίτσιγκαν.

Πάνω από το 50% των βρεφών στις ΗΠΑ σταματάει τον αποκλειστικό θηλασμό πριν από την ηλικία των τριών μηνών και τρέφεται αποκλειστικά με βρεφικά γάλατα, ενώ τα εξειδικευμένα βρεφικά γάλατα είναι η μοναδική τροφή για βρέφη με τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες. Τον Φεβρουάριο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα στα μηχανήματα του εργοστασίου της εταιρείας Abbott στο Στέρτζις του Μίτσιγκαν και ότι πέντε βρέφη αρρώστησαν καταναλώνοντας το γάλα από το εργοστάσιο αυτό, εκ των οποίων τα δύο κατέληξαν. Οι παρτίδες σε κυκλοφορία ανακλήθηκαν και το εργοστάσιο διέκοψε τη λειτουργία του. Oμως, η εν λόγω εταιρεία καλύπτει το 43% της αμερικανικής αγοράς, η οποία κατανέμεται μόλις σε τρεις εταιρείες. Τα προβλήματα δεν εντοπίζονται μόνο στην παραγωγή, αλλά και στις σοβαρές αγκυλώσεις στο σύστημα διανομής, καθώς οι διάφορες συμφωνίες που εγγυώνται τη μονοπωλιακή θέση των εταιρειών δυσχεραίνουν την αναπλήρωση των κενών από ανταγωνιστικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή