Γερμανία: Οι κάλπες, ακτινογραφία μιας νέας εποχής 

Γερμανία: Οι κάλπες, ακτινογραφία μιας νέας εποχής 

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος 16 γερμανικών κρατιδίων συμφώνησαν στην επιβολή ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους.

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στις κάλπες προσέρχονται αύριο 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου, σε μια πρώτη αποτύπωση των αλλαγών που έχουν επιφέρει τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων μηνών στη συνείδηση του εκλογικού σώματος. Μια ένδειξη των αλλαγών έδωσαν χθες οι υπουργοί Περιβάλλοντος των 16 γερμανικών κρατιδίων, οι οποίοι συμφώνησαν για πρώτη φορά ομόφωνα στην επιβολή ορίου ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους, για λόγους εξοικονόμησης καυσίμων.

Το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους είναι ένα ταμπού της γερμανικής πολιτικής, το οποίο μόλις πριν από λίγους μήνες είχε τεθεί εκτός συζήτησης με βέτο των Φιλελευθέρων στις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης. Η ομόφωνη υιοθέτησή του, τώρα, από εκπροσώπους όλων των πολιτικών σχηματισμών σε επίπεδο κρατιδίων είναι πιθανότατα προάγγελος αλλαγών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία το ερώτημα είναι αν το κρατίδιο θα επιστρέψει στη σοσιαλδημοκρατική του παράδοση, εκλέγοντας τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Τόμας Κουτσάτι ή θα παραμείνει στα χέρια των Χριστιανοδημοκρατών, όπως συμβαίνει από το 2017. Ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος είναι ο σχετικά άγνωστος εν ενεργεία πρωθυπουργός Χέντρικ Βιστ, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα το περασμένο καλοκαίρι, με την αποχώρηση του Αρμιν Λάσετ, ο οποίος κατέβηκε στην κεντρική πολιτική ως υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών. Στο πλάι του Βιστ διεκδικεί την επανεκλογή του στην τοπική Βουλή του Ντίσελντορφ και ένας πολιτικός με ελληνικές ρίζες, ο Χρήστος Κατζίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή