Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται η ρωσική επίθεση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνεται η ρωσική επίθεση

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η ρωσική εκστρατεία για την κατάληψη του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, η οποία πιθανότατα θα κρίνει την έκβαση του πολέμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Δυτικών αναλυτών και μέσων ενημέρωσης.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η ρωσική εκστρατεία για την κατάληψη του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, η οποία πιθανότατα θα κρίνει την έκβαση του πολέμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Δυτικών αναλυτών και μέσων ενημέρωσης. Ο ρωσικός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις του και καταγράφει ορισμένα κέρδη, κυρίως στη βιομηχανική επαρχία Λουγκάνσκ, όπου κατέλαβε τις μικρές πόλεις Ρουμπίζνε και Ποπάνσα, κλείνοντας τον κλοιό γύρω από την πολύ μεγαλύτερη και στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ και τη γειτονική Λισιάνσκ.

Παράλληλα, μικρό απόσπασμα ρωσικών δυνάμεων κατάφερε να περάσει τον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς, μείζον εμπόδιο στα επεκτατικά του σχέδια στο βόρειο τμήμα της γειτονικής επαρχίας Ντονέτσκ. Μέχρι χθες, όμως, είχε αποτύχει να σταθεροποιήσει τις θέσεις του, καθώς οι Ουκρανοί ανατίναξαν πλωτές γέφυρες που είχαν στήσει οι Ρώσοι και βύθισαν αρκετά ρωσικά τεθωρακισμένα.

Το Νησί των Φιδιών

Πολύ καλύτερη ήταν η εικόνα για τους αμυνόμενους στο βόρειο μέτωπο. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχιζαν την ταχεία αντεπίθεσή τους γύρω από το Κίεβο, απωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις προς τα ρωσικά σύνορα. Πρόκειται για τη δεύτερη, μεγάλη νίκη του ουκρανικού στρατού, μετά την απώθηση των εισβολέων από την πρωτεύουσα, το Κίεβο. Παράλληλα, συνεχίζονταν οι συγκρούσεις για τον έλεγχο του μικρού, αλλά στρατηγικής σημασίας Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, με τον επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κίριλο Μπουντάνοφ, να δηλώνει ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα πολεμήσουν «όσο χρειαστεί» για να επικρατήσουν.

Στο Κίεβο, σύζυγοι και άλλοι συγγενείς των τελευταίων μαχητών της Μαριούπολης, που σφυροκοπούνται από τους Ρώσους στην περικυκλωμένη χαλυβουργία Azovstal, έκαναν πορεία, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσες πρωτοβουλίες για τη διάσωσή τους. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την ασφαλή απομάκρυνση των μαχητών, αρχίζοντας από τους βαριά τραυματισμένους.

Η Μόσχα θεωρεί πλέον την Ε.Ε. «επιθετικό» οργανισμό και απειλεί τη Φινλανδία με την ίδια γλώσσα που χρησιμοποίησε για την Ουκρανία.

Επαφές

Με τις εξελίξεις επί του πεδίου συγκεχυμένες και αντιφατικές, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε, σε τηλεοπτική συνέντευξη, την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν εννοεί να κάνει καμία εδαφική παραχώρηση και ότι η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων «είναι το πρώτο, καθαρό βήμα για οποιαδήποτε συζήτηση». Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, όπου εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις προοπτικές κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν πρακτικά μπλοκαριστεί» από το Κίεβο.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι έχει μετατραπεί σε «επιθετικό και φιλοπόλεμο οργανισμό», ακριβώς στον δρόμο που έχει χαράξει το ΝΑΤΟ», υπονοώντας ότι η χώρα του μπορεί να αντιταχθεί εξίσου αποφασιστικά και στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ενωση. Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η τοποθέτηση της Μόσχας για την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το Ελσίνκι απειλείται με «στρατιωτικοτεχνικά» μέσα απάντησης από την πλευρά της Ρωσίας, ορολογία με την οποία είχε προειδοποιηθεί και το Κίεβο στις παραμονές της εισβολής. H ρωσική επιχείρηση RAΟ ανακοίνωσε ότι σταματά από χθες τα μεσάνυχτα τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία, αλλά οι φινλανδικές αρχές διευκρίνισαν ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας αφού οι εισαγωγές από τη Ρωσία ανέρχονται μόλις στο 10% της κατανάλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή